Oxigenoterapia

Ce este oxigenoterapia?

Oxigenoterapia a fost prescrisa pentru a creste nivelul de oxigen din sange. Acesta poate fi recomandat pentru utilizare pe termen scurt sau pe termen lung. Oxigenul este un medicament si trebuie sa fie utilizate exact asa cum va prescris medicul dumneavoastra. Nu creeaza dependenta si este utilizat pentru a imbunatati calitatea vietii tale.

Oxigenoterapia constituie unul dintre tratamentele hipoxiei (oxigenarea insuficienta a tesuturilor), cauzata de o insuficienta respiratorie. Ea este utilizata atat in mod temporar, in afectiunile acute (infectie, edem), cat si in mod indelungat si zilnic, in afectiunile cronice (bronsita cronica evoluata, de exemplu). In anumite insuficiente respiratorii cronice, tratamentul, efectuat la domiciliu, este cvasicontinuu. Tratamentul amelioreaza imediat starea si calitatea vietii subiectului si, pe termen lung, evolutia bolii. Oxigenul este un gaz lichid limpede si inodor si mentine suportul de ardere (foc) si, prin urmare, trebuie sa urmati instructiunile de siguranta furnizate de Air Liquide VitalAire Romania. Oxigenoterapia creste nivelul oxigenului din sange si poate imbunatatii respiratia si prelungi supravietuirea bolnavilor cu BPOC sever.

De ce este indicata oxigenoterapia?

Sunt utilizate teste specifice pentru a masura nivelul de oxigen din sange, apoi oxigenul suplimentar este utilizat pentru a ridica aceste niveluri de oxigen la valori acceptabile. Studiile au demonstrat beneficiile folosirii terapiei cu oxigen pentru a reduce stresul pentru inima ta, pentru a imbunatati toleranta la efort, si pentru a imbunatati calitatea vietii.

In sensul acestor informatii, vom discuta despre terapia cu oxigen pentru Boala Pulmonara Obstructiva Cronica (BPOC).

Din moment ce doua studii, luate ca punctede reper(studiu Nott si studiul britanic MRC multicentric) au fost publicate, mii de oameni in intreaga lume au beneficiat de terapie cu oxigen continuu sau nocturna. Terapia cu oxigen prevede un tratament eficace si economic a hipoxemiei la pacientii cu BPOC.

Aceste studii au demonstrat ca oxigenoterapia:

 • Amelioreaza hipoxia cronica si nocturna.
 • Reducerea hermatocritului crescut.
 • Scade presiunea vasculara pulmonara.
 • Imbunatateste toleranta la efort.
 • Imbunatateste calitatea vietii si functionarea creierului.
 • Poate preveni progresia hipertensiunii pulmonare si ulterior COR-pulmonar.
 • Imbunatateste rata de supravietuire.

Boala pulmonara obstructiva cronica

Ce este BPOC?

BPOC (Boala pulmonara obstructiva cronica) este o boala care include atat bronsita cronica cat si emfizemul pulmonar. Puteti avea una sau alta, dar de multe ori o combinatie a acestor boli exista si poate duce la o scadere a nivelului de oxigen din sange, provocand dificultati de respiratie.

Bronsita cronica presupune o inflamatie cronica, tuse si cresterea productiei de mucus, care determina ingustarea cailor respiratorii. Sistemul de firicele mici de par, care curata mucoasele de pe plamani se deterioreaza si permit secretiilor sa ramana la nivelul cailor respiratorii. Ingustarea si obstructionarea cailor respiratorii scade fluxul de aer in si din plamani.

Emfizemul este cauzat de deteriorarea sacilor alveolari din plamani si de distrugerea peretilor lor. Plamanii isi pierd elasticitatea si aerul devine prins in plamani.

Medicamente comune folosite pentru a trata BPOC

Medicamente comune folosite pentru a trata BPOC sunt:

 • Bronhodilatatoare: lucreza prin relaxarea musculaturii netede din jurul cailor respiratorii, permitand un flux de aer mai bun.
 • Anti-inflamatoare (prevenitoare): Aceste medicamente reduc inflamatia in caile respiratorii.
 • Antibiotice (pentru infectii): Antibiotice ucide bacteriile si sunt folosite in cazul in care se suspecteaza o infiltrare.
 • Alte tratamente: oxigenoterapia, nutritie adecvata, precum si programe de reabilitare.

Observatie:
Toate informatiile medicale si terapeutice de consiliere continute pe acest site sunt de natura generala si nu trebuie sa actionati in nici un fel fara consultatia unui medic de specialitate. Daca doriti informatii suplimentare va rugam sa sunati la Telefonul Pacientului 0757.20.20.40.