Pacienții cu diabet pot avea apnee în somn?
Statisticile arată că printre comorbiditățile asociate cu apneea obstructivă în somn se află și diabetul zaharat de tip II – 36% (1).
Apneea de somn este considerată periculoasă, deoarece afectează concentrația de oxigen din sânge.
Opririle sau întreruperile repetate ale respirației în timpul somnului (apnee sau hipopnee) duc la această lipsă de oxigen. Aceste perioade scurte de oprire a respirației pot apărea adesea pe timp de noapte la pacienții care au acest sindrom.
Cei de la viatacudiabet.ro ne informează și ne atrag atenția în articolul Problemele de somn in diabetul zaharat că “privarea de somn cronică poate duce la rezistența la insulină. Ceea ce poate duce la un nivel ridicat de zahăr în sange și la diabet zaharat.
Unele studii arată că privarea de somn cronică poate afecta hormonii care controlează apetitul. De exemplu, un somn inadecvat conduce la secreția unor niveluri mai mici de leptină, hormon care ajută la controlul metabolismul glucidelor. Nivelurile scăzute de leptină cresc pofta organismului de carbohidrați, indiferent de cantitatea de calorii consumate.”
Ce să fac dacă am diabet și simptome de apnee în somn?
Recomandarea către toate persoanele care au diabet și sesizează simptome specifice sindromului de apnee în somn, oricât de ușoare sau severe ar fi, este aceea de a solicita o programare la un medic specialist cu competență în Somnologie.
In urma discuțiilor cu medicul specialist cu competență în Somnologie și in urma examenului clinic, se va stabili dacă sunteți suspect de Sindromul de Apnee în Somn.
Dacă sunteți suspect de Sindrom de Apnee în Somn, medicul va stabili dacă este necesar să efectuați o diagnosticare completă a somnului Dvs cu un aparat numit “poligraf” sau “polisomnograf”.
Medicul este singurul care poate pune diagnosticul de certitudine al bolii și analizele suplimentare necesare stării Dvs.
Indicele AHI și apneea în somn
“Apneea de somn poate varia de la o formă foarte ușoară la una gravă și se măsoară prin indicele AHI (apnee/hipopnee), indice determinat în cursul studiului somnului.
Indicele AHI masoară frecvența apneei. (definită drept încetarea respirațiilor cel putin 10 sec în ciuda continuării eforturilor respiratorii) și a hipopneei (diminuarea cu peste 50% a fluxului aerian cel puțin 10 sec) pe oră.” (2)
Raportul din dispozitivul de diagnosticare va fi descărcat în calculatorul medicului, iar acesta va face interpretarea datelor.
Medicul specialist cu competență în Somnologie va parcurge traseul nopții diagnosticării Dvs, pe intervale destul de scurte și va observa în amănunt toate evenimentele care s-au produs în timpul somnului Dvs.
După analiza traseului de către medic, dispozitivul medical – poligraf sau polisomnograf, va genera un raport bine structurat care va arăta cu certitudine dacă aveți sau nu Sindromul de Apnee în Somn.
(3) Studii despre legătura dintre apneea în somn și diabet
Cei de la JDI (Journal of Diabetes Investigation) au publicat în 2018 un articol ce avea ca scop clarificarea asocierii dintre apneea obstructivă în somn (OSA) și diabetul de tip 2 și de a discuta rolul terapeutic al presiunii pozitive continue a căilor respiratorii (CPAP) în diabetul de tip 2.
“Conform acestei revizuiri, pacienții cu OSA sunt mai predispuși decât persoanele fără apnee în somn (non-OSA) să dezvolte diabet de tip 2, în timp ce mai mult de jumătate dintre pacienții cu diabet zaharat de tip 2 suferă de apnee obstructivă în somn (OSA).
Similar cu țările occidentale, în populația din Asia de Est, a fost raportată și asocierea dintre aceste două tulburări.
Terapia CPAP
CPAP este tratamentul principal pentru OSA, dar efectul CPAP asupra diabetului comorbid nu a fost stabilit.
Terapia CPAP a îmbunătățit metabolismul glucozei determinat de testul de toleranță orală la glucoză la pacienții cu OSA.
Mai multe studii au arătat că CPAP îmbunătățește rezistența la insulină, în special la persoanele obeze supuse la terapia CPAP pe termen lung.
Există legături între diabet și manifestări ale apneei în somn
Diabetul este asociat și cu alte manifestări legate de somn, precum sforăitul și somnolența excesivă în timpul zilei.
Sforăitul este asociat cu dezvoltarea diabetului, iar somnolența excesivă în timpul zilei pare să modifice rezistența la insulină. Sunt necesare studii bine concepute pentru a clarifica efectul terapeutic al CPAP asupra diabetului. Deoarece atât diabetul cât și OSA duc la boli cardiovasculare, clinicienii și profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să fie conștienți de asocierea dintre diabet și OSA și ar trebui să ia în considerare CPAP și comportamentele legate de sănătate atunci când se tratează pacienții cu diabet zaharat și / sau OSA.
OSA și diabetul de tip 2
Asocierea dintre OSA și diabetul de tip 2 a fost examinată fie în medii clinice, fie în grupuri epidemiologice.
Impactul potențial al OSA și al factorilor de risc bine cunoscuți, inclusiv adipozitatea, antecedentele familiale de diabet și activitatea fizică scăzută, asupra riscului de diabet au fost comparate, prin determinarea estimărilor cumulate din diferite studii: riscul relativ comun de OSA în raport cu tipul Diabetul 2 este comparabil cu cel al activității fizice scăzute, sugerând că tratamentul OSA este crucial pentru prevenirea diabetului.
Sindromul de apnee în somn de tip obstructiv (OSA) a fost, de asemenea, recunoscut ca o comorbiditate a diabetului de tip 2, deoarece este mai răspândit la pacienții cu diabet zaharat decât la non-diabetici.
Sforăitul și diabetul de tip 2
Sforăitul este cauzat de fluxul de aer prin căile respiratorii superioare înguste și este considerat un marker surogat al OSA. (…) Într-o meta-analiză a studiilor transversale, raportul de probabilități (OR) și 95% CI al diabetului zaharat la sforăitori, comparativ cu non-sforăitori, a fost de 1,37 (1,20-1,57), deși este probabil să existe și diferențe specifice sexului.
În concluzia studiilor, ambele tulburări împreună reprezintă un risc pentru viitoare boli cardiovasculare, cum ar fi accident vascular cerebral, în care tromboza este un factor crucial în patogenie.
În Japonia, s-a raportat că OSA este asociată și cu fibrilația atrială, care potențează un infarct cerebral sau cardiac.
Toți clinicienii, inclusiv cei din țările asiatice, ar trebui, așadar, să fie conștienți de relevanța clinică a OSA și diabet și de abordările adecvate pentru diagnostic și terapie.
Deși terapia CPAP pentru pacienții cu OSA ar putea să nu prevină diabetul sau să îmbunătățească metabolismul glucozei, pentru a preveni diabetul și bolile cardiovasculare ulterioare, trebuie să fie luate în considerare:
- îmbunătățirea calității și cantității somnului prin tratamentul cu OSA,
- promovarea comportamentelor sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice, dieta și renunțarea la fumat.”(3)
Sursa (1) articol: Stop Bang
Sursa (2) articol: Managementul apneei obstructive de somn- ATI Timisoara
Sursa (3) articol: Journal of Diabetes Investigation
Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.