Cum va fi afectat somnul de întoarcerea la programul normal de școală

Cum va fi afectat somnul de întoarcerea la programul normal de școală

La un moment dat, atunci când autoritățile vor decide, în toată țara școlile își vor deschide iarăși porțile pentru copii.
Întoarcerea la școală va fi un moment foarte interesant după toată această perioadă de stat acasă. Dar care poate fi, de asemenea, o perioadă destul de stresantă și poate avea un impact grav asupra somnului copiilor. Cu toate acestea, există o serie de moduri eficiente de a face față acestei tranziții.

Există trei motive principale pentru care revenirea la școală va afecta somnul.

În primul rând, în timpul acestei perioade de stat acasă, rutina somnului a fost mai relaxată decât în restul anului școlar.

În această perioadă a pandemiei, copiii nu trebuie să se ridice dimineața din pat și să se pregătească pentru școală. Astfel încât le este permis să poată sta mai târziu seara și să doarmă ceva mai mult în dimineața următoare.

Dar, când vor reîncepe școala, această rutină se va termina brusc. Copiii vor trebui să se trezească din nou devreme dimineața și să se pregătească pentru școală. Și vor face asta obligatoriu, chiar dacă nu pot adormi la o oră mai devreme seara. Și așa va apărea posibilitatea ca unii copii să nu doarmă suficient, ceea ce poate duce la oboseală, iritabilitate și dificultăți de concentrare.

În al doilea rând, o atenție specială la programul adolescenților

DrugFree.org  raportează că, în special, pentru elevii adolescenți, pur și simplu nu există suficiente ore pe zi, odată ce începe școala. Ceasul lor intern este setat mai târziu decât cel al adulților sau al copiilor mai mici. Adesea le este greu să adoarmă înainte de ora 23, chiar dacă vor să facă asta. Când va începe școala și vor reîncepe programul obișnuit, adolescenții nu vor mai avea parte cele 8-10 ore de somn de care au nevoie. Și pe care poate acum le-au recuperat în timpul zilei. Și acest aspect al lipsei orelor de somn îi va afecta atât la școală, cât și în relația cu ceilalți.

În al treilea rând, reînceperea școlii după această perioadă de stat acasă poate fi un moment stresant

Iar stresul afectează somnul, potrivit Sleep.org .
Un copil se poate teme să se întoarcă la școală din mai multe motive: materie de recuperat, intrarea bruscă în teze, examene, sesiuni, teme, etc. Îngrijorările pot ține copilul treaz noaptea și așa va începe un ciclu vicios. Lipsa de somn determină organismul să crească nivelul hormonilor de stres, ceea ce îl poate face pe copil sau adolescent să se simtă „supraîncărcat”. În consecință, îi va fi mai greu să adoarmă seara, dimneața se va trezi devreme, iar ciclul începe din nou.

Sfaturi pentru adaptarea la reînceperea școlii după această perioadă de stat acasă

Specialiștii recomandă o perioadă de acomodare.

Așa încât, cu aproximativ două până la trei săptămâni înainte de prima zi de reîncepere a școlii, începeți să setați o rutină de somn și de veghe mai devreme ca de obicei.

  1. Spuneți-le copiilor să intre la culcare cu cinci până la cincisprezece minute mai devreme în fiecare zi. Această schimbare treptată va ajuta ritmul circadian să se adapteze noului program.
  2. Deși nu va fi foarte ușor, o idee bună ar fi să eliminați toate dispozitivele electronice din dormitor. Folosirea lor aproape de culcare poate duce la un somn de calitate slabă. O regulă bună este să spuneți „nu” folosirii gadgeturilor electronice cu o oră înainte de a merge la culcare.
  3. Stabiliți o rutină relaxantă în timpul serii, care poate include activități precum citirea unei cărți sau o baie caldă înainte de ora de somn. Dacă rutina se repetă în fiecare seară, în cele din urmă creierul copilului va primi semnalele că este timpul să se pregătească pentru somn.
  4. Asigurați-vă că mănâncă o dietă echilibrată. Consumul unei alimentații sănătoase, în special a unui mic dejun echilibrat, este important pentru funcționarea creierului, starea de spirit și capacitatea de concentrare și de a acorda atenție la școală.
Una dintre cele mai bune metode de a ameliora anxietatea reînceperii școlii este să vorbiți pur și simplu cu copilul Dvs despre ceea ce poate gândi sau simți.

Lăsați-vă copilul să vă spună ce anume îi provoacă gânduri. Griji sau temeri, cum vede el întoarcerea la școală.

Concentrați-vă pe ceea ce simte copilul Dvs, pe validarea sentimentelor.

Atunci veți putea să găsiți soluții sau să vă îndreptați atenția către o gândire pozitivă. Comunicarea deschisă permite copilului Dvs să știe că veți fi disponibili pentru el atunci când îi va fi greu, că îl veți ajuta și îi veți fi alături și în această etapă.

Principalul lucru pe care trebuie să-l reținețim cu toții în relația cu copiii noștri, este acela că această pregătire pentru reînceperea școlii este utilă pentru viitor. Atât pentru noi, cei care suntem părinți, cât și pentru copiii noștri.
Să știm la ce să ne așteptăm și să fim pregătiți cu un plan pentru a menține lucrurile gestionabile.