Din capitolul noutăți legislative care ne ușurează viața: proiectul de act normativ privind decontarea chiriei pentru concentratoarele de oxigen portabile și dispozitivele de asistare a tusei se află în transparență decizională pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate – a fost publicat în data de 22.05.2023.
În proiectul de act normativ sunt cuprinse reglementări aplicabile începând cu data de 1 iulie 2023.
🔵 Ce va fi nou începând cu 1 iulie 2023?
La punctul 9. Echipamente pentru oxigenoterapie, ventilaţie noninvazivă, aparate CPAP/BPAP și dispozitive de asistare a tusei, au fost adăugate concentratoarele de oxigen portabile și dispozitivele de asistare a tusei.
Aparatele se vor acorda numai prin închiriere.
Aparatele de administrare continuă cu oxigen se acordă pentru următoarele afecţiuni:
Oxigenoterapie de lungă durată – durata administrării cotidiene este >/= 15 ore/zi
Indicaţii:
a. pacienţi cu insuficienţă respiratorie cronică, cu hipoxie severă/gravă în repaos pentru:
a.1. BPOC:
Medici curanţi care fac recomandarea:
– medici de specialitate pneumologie și medicină internă care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.
a.2. alte afecţiuni cu insuficienţă respiratorie cronică obstructivă sau restrictivă:
Medici curanţi care fac recomandarea:
– medici de specialitate pneumologie, pneumologie pediatrică, cardiologie, oncologie, pediatrie și medicină internă care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.
a.3. Sindromul de apnee în somn obstructiv, sindromul de obezitate – hipoventilaţie, sindromul de apnee în somn central şi mixt, respirație periodică tip Cheyne Stokes, sindrom de apnee în somn complex:
Medici curanţi care fac recomandarea:
– medici de specialitate pneumologie şi alte specialităţi cu atestat în Managementul general, clinic şi terapeutic al tulburărilor respiratorii din timpul somnului – Somnologie, în Managementul general, clinic şi terapeutic al tulburărilor respiratorii din timpul somnului – Somnologie poligrafie, polisomnografie şi titrare CPAP/BPAP, care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.
b. pacienţi cu insuficienţă respiratorie medie sau severă ca urmare a infecţiei SARS-CoV-2 la externarea din spital sau care au trecut printr-un sistem de triaj specific infecţiei SARS-CoV-2 sau pacienţi cu boli infecto-contagioase cu risc pandemic care dezvoltă insuficienţă respiratorie.
Medici curanţi care fac recomandarea:
– medici de specialitate pneumologie, pneumologie pediatrică, boli infecţioase, medicină internă care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.
Durata prescripţiei este de maximum 90/91/92 de zile în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav şi de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, cu excepția persoanelor care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav definitiv, pentru care durata prescripției este nelimitată.
Dispozitivele de asistare a tusei – insuflație-exuflație mecanică se acordă pentru următoarele afecțiuni: – boli neuromusculare.
Pentru pacienți cu boli neuromusculare alături de manifestările clinice datorate eliminării insuficiente a secrețiilor respiratorii (tuse ineficientă, pneumonii frecvente, etc) trebuie să îndeplinească unul dintre următoarele criterii:
- debutul de vârf a tusei (peak cough flow) < 160 L/min,
- debutul de vârf a tusei (peak cough flow) < 270 L/min la pacienții la care alte metode de clearance a căilor aeriene sunt insuficiente: asistarea manuală a tusei, respirația glosofaringiană, recrutarea volumelor pulmonare.
Medici curanţi care fac recomandarea pentru dispozitive de asistae a tusei:
medici de specialitate pneumologie, pneumologie pediatrică și pediatrie cu atestat în Managementul general, clinic şi terapeutic al tulburărilor respiratorii – Ventilaţie noninvazivă, care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.
Durata prescripţiei este de maximum 90/91/92 de zile în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii, pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav şi de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, cu excepția persoanelor care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav definitiv, pentru care durata prescripției este nelimitată.
VitalAire România are contract cu toate Casele de Asigurări de Sănătate din România în vederea furnizării de Echipamente pentru oxigenoterapie, ventilaţie noninvazivă, aparate CPAP/BPAP și dispozitive de asistare a tusei concentrator de oxigen portabil au fost adăugate concentratoarele de oxigen portabile și dispozitivele de asistare a tusei.
Prezentul articol este cu caracter informativ și face parte din campania Oxigenoterapie la domiciliu. Vom reveni cu informații privind decontarea în momentul apariției oficiale a acestora.
Surse: CNAS Transparență decizională CNAS
Credit foto: Canva