Importanța umidificării în terapia sindromului de apnee în somn

Importanța umidificării în terapia sindromului de apnee în somn

Cu certitudine nu există limită de vârstă pentru a ne bucura de beneficiile tratării sindromului de apnee în somn. Umidificarea aerului în terapia apneei în somn constituie un aspect important pentriu complianța la această terapie.

„Somnul tău. Confortul tău. Viața ta.”
Programul „SĂNĂTATEA SOMNULUI” VitalAire promovează educarea și conștientizarea sănătății somnului și se bazează pe faptul că fiecare dintre noi este unic și are necesități și dorințe specifice.

Din păcate, mulți dintre cei care fac tratament pentru sindromul de apnee în somn renunță la terapie din 2 motive:

  1. Neutilizarea sau lipsa umidificatorului
  2. Masca CPAP nepotrivită

Astăzi vom vorbi despre umidificare și importanța ei esențială în complianța terapiei sindromului de apnee în somn.

De ce este atât de importantă umidificarea aerului inspirat?

Două din funcțiile importante ale nasului și căilor respiratorii superioare sunt filtrarea aerului inspirat și încălzirea acestuia.

De ce este necesară filtrarea aerului?

Filtrarea aerului pe care-l inspirăm este foarte importantă.
Aerul inspirat poate fi încărcat cu noxe, praf, alergeni, viruși, etc.

Nasul, prin cornetele sale nazale și aparatul mucociliar are rolul de a curăța aerul. Condiția este ca acestea să fie într-o stare bună de funcționare.
De aceea trebuie să ne păstrăm zilnic nasul curat, așa cum ne spălăm pe dinți, pe față sau ne facem duș.

Este foarte simplu să ne curățăm nasul cu spray-uri cu apă de mare sau cu ser fiziologic.

Iar atunci când suntem înfundați să mergem la un medic de specialitate ORL care să ne pună un diagnostic de certitudine și să ne recomande un tratament adecvat.
Să renunțăm la tratamentul popular sau din auzite.

Pentru că noi nu suntem specialiști ca să tratăm cauza. Noi tratăm efectul: faptul că nasul este înfundat. Și uite așa, inflamatia mucoasei nazale se va croniciza, ceea ce va înrăutăți în timp situația. Din cauza unei respiratii nazale dificile pot să apară oboseala, durerile de cap, insomnia, scăderea mirosului, sau poate chiar diminuarea atentiei si a concentrării.

De ce ne este utilă încălzirea aerului?

Temperatura corpului uman este de aproximativ 36-37 ° C.
Aerul inhalat nu are această temperatură. Până când aerul inhalat ajunge în plămâni, ar trebui să se încălzească și să aibă o umiditate relativă mai mare de 90%.

“Uscăciunea mucoasei nazale afectează semnificativ activitatea ciliară. La 50% umiditate relativă a aerului inspirat, acțiunea ciliară se oprește după 8-10 minute și la 30% umiditate relativă a aerului inspirat se oprește după 3-5 minute. Activitatea ciliară este optimală la temperatura de 32-40°C.”1

Așadar, atunci când facem terapie CPAP trebuie să avem grijă să nu avem mucoasa nazală uscată.

În cadrul terapiei CPAP pentru sindromul de apnee în somn, fluxul de aer este mai mare decât fluxul de aer inspirat în mod natural.
Fluxul de aer crescut din timpul terapiei cu CPAP poate depăși capacitatea organismului de a încăzi și de a umidifica aerul inhalat, ceea ce va duce în timp la:

  • nas și gât uscat
  • inflamație / congestie nazală
  • rinită nazală
  • iritație și mâncărime locală
  • durere în gât

Multe dintre persoanele care fac terapie pentru sindromul de apnee în somn sesizează fie uscarea căilor aeriene superioare (nas, gât), fie sunt deranjate de inspirația aerului rece.
În astfel de situații ar trebui să contactăm furnizorul nostru și să cerem să ne recomande umidificatorul necesar pentru tipul de dispozitiv medical pe care îl utilizăm pentru terapia CPAPa sindromului de apnee în somn.

Medicul specialist poate recomanda diferite metode de creștere a acceptării terapiei CPAP, prin stabilirea unei rampe în care să ne obișnuim cu presiunea de terapie sau utilizarea unui umidificator CPAP – care să asigure umidificarea și încălzirea aerului.
Folosirea umidificatorului CPAP va crește confortul pe toată perioada terapiei și ne ajută să evităm apariția inflamației și a congestiei nazale.

Când este indicat să fie folosit umidificatorul CPAP?

Ori de câte ori simțim că aerul este uscat, rece sau avem și cea mai mică senzație de disconfort local. Acasă sau în călătorie.
Pentru persoanele care fac terapie pentru sindromul de apnee în somn sunt importante toate detaliile aceste terapii.
Să nu uităm că orice tratament este bine să-l facem în condiții de siguranță și confort.
Pentru ca să putem beneficia la modul real de beneficiile terapiei și pentru a evita complicațiile pe care ni le facem singuri datorită nerespectării recomandărilor inițiale.

Reguli generale de întreținere a umidificatorului CPAP

Orice tip de umidificator folosim, sunt câteva reguli generale pe care trebuie să le respectăm. La care se pot adăuga detalii specifice fiecărui producător de dispozitive medicale.

  1. Întotdeauna este recomandat să utilizăm apă distilată în umidificator – apă demineralizată, necalcaroasă, pentru a evita depunerile de minerale.
  2. Este necesar să golim umidificatorul şi să-l lăsăm să se usuce în aer liber, evitând lumina directă a soarelui sau căldura.
  3. Exteriorul umidificatorului îl ștergem cu o cârpă uscată.
  4. Dacă dorim să plecăm într-o călătorie este obligatoriu să nu uităm să golim umidificatorul de apă.
  5. La o perioadă de timp, s-ar putea să fie necesar să curăţăm camera umidificatorului cu oţet alb pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului. Apoi trebuie să clătim foarte bine cu apă distilată înainte de a utiliza din nou umidificatorul.
Atenționări speciale

Adresați-vă medicului Dvs dacă:

  • aveți rinită sau congestie nazală
  • aveți sângerare nazală
  • aveți dureri în gât sau uscăciune pronunțată a gurii

Dacă vă confruntați cu astfel de simptome, faceți programare la medic.
Pentru a vedea cauza reală și tratamentul adecvat pentru aceasta.
Medicul este singurul care poate să vă pună un diagnostic de certitudine și să vă ajute cu un tratament adecvat afecțiunii Dvs.

sursa1: NOȚIUNI GENERALE DE ANATOMIE CLINICĂ, FIZIOLOGIE ȘI FIZIOPATOLOGIE RINOSINUZALĂ
Lucia Șciurov – doctorand, Alexandru Sandul – prof. univ., dr. hab. în șt. med., Catedra Otorinolaringologie, Instituția Publică Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă