OXIGENOTERAPIA

OXIGENOTERAPIA

Ce este oxigenoterapia la domiciliu?

Oxigenoterapia este o modalitate eficientă de a obține mai mult oxigen care să ajungă în corpul dvs atunci când plămânii au probleme în a absorbi în mod natural suficient oxigen. Valorile normale ale saturației de oxigen din sânge SaO2 sunt între 95-98%. (sursa)

Pacientii cu boli cronice au nevoie adesea de un supliment de oxigen zilnic si pe o perioada indelungata. Atunci intervine terapia cu oxigen la domiciliu. Sau oxigenoterapia.

Oxigenoterapia la domiciliu este un tratament care vizeaza menținerea nivelului de oxigen in organism la aproximativ 90%. Aceasta fiind o concentratie optima pentru ca organismul nostru sa functioneze normal.
In unele cazuri, pacientii cu boli cronice au nevoie de suplimentare zilnica cu oxigen – si aici intervin medicii care sunt singurii care pot face recomandarea pentru oxigenoterapie la domiciliu. Chiar dacă tratamentul este efectuat acasa, medicul ar trebui să reglementeze cantitatea si concentratia de oxigen administrata, deoarece calculul se face individual, in funcție de conditiile fiecarui pacient.

Oxigenoterapia prelungește durata de viață a celor care suferă afectiuni cronice, le amelioreaza simptomele si le usureaza viata de zi cu zi.
Intotdeauna merită să ne amintim ca, daca exista terapii care ne pot imbunatati viata este bine sa profitam de ele.

Oxigenoterapia reprezintă de fapt administrarea oxigenului la concentraţii mai mari decât cele din aerul ambiant (20,9%), având drept scop corectarea unor cercuri vicioase induse de prezenţa hipoxemiei. Este indicată când hipoxemia este dovedită prin paO2<60 mm Hg sau SaO2<90% AA.

Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

 Tipuri de oxigenoterapie:
  • Oxigenoterapia de lungă durată
  • Oxigenoterapia de scurtă durată
  • Oxigenoterapia în sistem ambulator
  • Oxigenoterapia din timpul exacerbărilor BPOC
  • Oxigenoterapia în situaţii speciale: călătorii, reabilitare pulmonară, ingrijiri paliative.
 Exista două variante principale de echipamente de oxigen:

Concentratoarele de oxigen sunt dispozitive care filtrează aerul pentru a lăsa doar oxigenul. Indiferent de sistemul pe care îl utilizați, oxigenul este livrat în mod obișnuit la nas, prin tuburi moi din plastic (canule).

Concentratoarele de oxigen staționare

Pot fi echipate cu un tub extensibil (furtun de perimetru), ceea ce vă permite să vă deplasați în timp ce rămâneți conectat la sursa de oxigen. Acestea oferă beneficiile necesare siguranței și confortului zilnic, acasă, pentru această terapie:

  • Design compact care ocupa spațiu mic în locuință
  • Se transportă ușor
  • Consum redus de energie
  • Recipient de umidificare pentru o protejare suplimentară a căilor respiratorii
Concentratoare de oxigen portabile

Concentratoarele de oxigen portabile sunt mult mai ușoare și discrete – ideale atunci când aveți un stil de viață activ și când doriți să vă bucurați de mișcare în deplasări, călătorii.

Accesorii oxigenoterapie

Oferim toate accesoriile de care aveți nevoie, de la canule la maști și tuburi de schimb, plus o gamă largă de produse de specialitate.

Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Beneficiile oxigenoterapiei

Incepeti terapia cu oxigen la domiciliu

Serviciile terapiei cu oxigen la domiciliu

Concentratoare de oxigen

Calatoriti cu oxigen

Oxigenoterapie in siguranta

Play Video

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă