Serviciile terapiei Apneei in Somn

Serviciile terapiei Apneei in Somn

Terapia CPAP a Apneei în Somn

Serviciile terapiei Apneei in Somn – Tratamentul CPAP cu succes al Apneei in Somn va poate face sa scadeti in greutate, sa va simtiti mai concentrat si mai atent, poate duce la imbunatatirea relatiei de cuplu, la cresterea performantelor si a calitatii vietii dvs.

Iata cateva din beneficiile terapiei CPAP a Sindromului de Apnee in Somn:

 • Reducerea cefaleei matinale
 • Scaderea gradului de iritabilitate
 • Cresterea capacitatii de concentrare
 • Cresterea energiei si de aici o capacitate sporita de a face exercitii fizice
 • Capacitate crescuta de concentrare la volan in timpul condusului
 • Scaderea greutatii corporale
 • Scaderea tensiunii arteriale
 • Risc scazut de accidente vasculare cerebrale si infarct miocardic
 • Calitatea generala a vietii imbunatatita

Cu terapia CPAP veti simti rezultatele inca din primele cateva nopti de utilizare.

Opțiunile de tratament pentru Apneea în Somn

Terapia CPAP este “standardul de aur” si cel mai frecvent tratament pentru Apneea Obstructiva in Somn SASO, cea mai comuna forma de Apnee in Somn.
Terapia cu CPAP trateaza Apneea in Somn Obstructiva SASO de la cazurile usoare pana la cele severe.
In cazul in care Apneea in Somn este cauzata de forma gurii sau cailor respiratorii, aceasta poate fi tratata chirurgical prin indepartarea tesuturilor din interiorul gurii si gatului, dar riscurile o claseaza ca o ultima solutie pentru cei pentru care CPAP-ul nu este dorit.

Terapia CPAP – tratamentul Apneei in Somn

CPAP-ul (Continuous Positive Airway Pressure) este un dispozitiv medical care pompeaza cantitatea de aer de care aveti nevoie intr-o masca CPAP (pe care o purtati in timpul somnului. Presiunea aerului din gat va sustine caile respiratorii si va mentine calea catre plamani deschisa.
Pacientii raporteaza de obicei ca terapia CPAP imbunatateste foarte mult stilul lor de viata, imbunatatind somnul, iar dimineata, tonusul acestora este extraordinar. De multe ori imbunatateste si somnul partenerului de viata, intrucat acesta nu mai aude sforaitul dvs.

Initializarea tratamentului cu CPAP poate implica o schimbare semnificativa pentru dvs. Pentru a usura viata, va fi necesar sa folositi dispozitivul inca din prima noapte de tratament. Si sa nu uitati ca trebuie sa aveti rabdare, mai ales in prima luna – cea mai importanta de altfel.
Poate dura ceva timp pentru ca dumneavoastra sa va simtiti confortabil cu tratamentul CPAP. Este normal si natural sa sesizati diferente fata de „vechiul mod de a dormi”, dar urmand sfaturile specialistilor nostri, puteti face trecerea mai usoara si sa aveti o terapie CPAP benefica:

 • Obisnuiti-va cu masca CPAP si cu dispozitivul CPAP. Incepeti sa utilizati dispozitivul CPAP pentru perioade scurte de timp in timpul zilei, de exemplu in timp ce va uitati la televizor sau cititi; aceasta va ajuta sa va simtiti mai natural cand veti purta masca in timpul somnului. Este normal sa aveti nevoie mai mult timp sa va obisnuiti sa dormiti astfel.
 • Asigurati-va ca ati pus masca corect. Asigurati-va ca benzile nu sunt prea stranse sau prea largi si ca garniturile de la masca acopera complet nasul si / sau gura. Reglati-va masca pana cand ajungeti la potrivirea perfecta pentru dvs.
 • Incercati un spray nazal (salin sau decongestionant) daca aveti congestie nazala.
 • Folositi un umidificator pentru a reduce uscarea sau iritarea mucoasei nazale.
 • Utilizati CPAP-ul in fiecare noapte. Folosirea acestuia mai rar face mai dificila adaptarea organismului dumneavoastra la terapie si reduce eficienta tratamentului.
Intrebari privind tratamentul CPAP

Cea mai obisnuita problema cu CPAP este aceea ca pacientii nu utilizeaza echipamentul in fiecare seara sau isi dau jos masca in timpul noptii, deoarece nu se simt confortabil. Utilizarea CPAP in fiecare noapte si pe toata perioada somnului ofera cea mai mare imbunatatire in ansamblu.
Perseverenta este esentiala pentru obtinerea unor rezultate bune ale tratamentului.(1)

La ce sa va asteptati dupa inceperea tratamentului

Imbunatatirea este aproape imediata la majoritatea pacientilor, cu conditia sa respecte instructiunile medicului.
In orice caz, SAS este un sindrom care necesita tratament pe termen lung si multe cazuri vor necesita terapie pe tot parcursul vietii.

Realizarea efectelor secundare

Cele mai frecvente probleme in terapia CPAP apar atunci cand masca nu vi se potriveste in mod corespunzator.
Asigurati-va ca masca este cea potrivita pentru dvs.
Folositi umidifcatorul inca din prima noapte de terapie. Umidificarea aerului si incalzirea acestuia sunt esentiale pentru eficienta maxima a terapiei CPAP.

Intretinerea dispozitivului CPAP

Pentru a va asigura un confort maxim si beneficii, este important sa pastrati echipamentul curat. Acordati-va o perioada in timpul zilei pentru a-l curata, astfel incat sa nu uitati.

 • Curatati o data pe saptamana masca CPAP si tubulatura.
 • Inlocuiti filtrele in mod regulat, asa cum recomanda producatorul dispozitivului.
 • Utilizati intotdeauna apa distilata in umidificator.
 • Utilizati sapun lichid pentru a spala componentele mastii.
 • Daca veti calatori cu dispozitivul CPAP, deconectati intotdeauna umidificatorul de la unitate si goliti-l de apa in timpul transportului.

Nu uitati! Pentru a fi eficienta si benefica, terapia CPAP trebuie utilizata de fiecare data cand dormiti, pe toata perioada somnului.

Programele de terapie Air Liquide VitalAire Romania sunt concepute pentru a va oferi suportul suplimentar de care aveti nevoie la inceputul terapiei.

Pentru a fi informat din timp si a alege masca potrivita in cunostinta de cauza, cititi mai multe informatii despre dispozitivele CPAP si cum ar trebui sa fie masca optima pentru fiecare pacient.

Urmarirea Terapiei CPAP

Monitorizarea pacientului este o parte vitala pentru terapia CPAP.
Dispozitivele de tratament CPAP inregistreaza pe parcursul intregii nopti evolutia somnului pacientului si periodic aceste date vor trebui scoase din dispozitiv pentru a observa complianta pacientului cu dispozitivul si cu presiunea prescrisa de Medicul Somnolog.
Datele sunt scoase din dispozitiv si interpretate de medic in zilele: 1, 7, 30, 90, apoi la cicluri de 90 de zile. Bineinteles ca medicul este cel care hotaraste cand va cheama la control, in functie de complianta si aderenta dvs la terapie.

Exemplu de raport

Datele descarcate sunt pentru perioada : 30.06.2013 – 06.07.2013
Zile in care a folosit dispozitivul peste 4 ore : 5
Zile in care a folosit dispozitivul sub 4 ore : 1
Zile in care nu a folosit dispozitivul : 1
Indicele AHI (apnee/hiponee) este de 0.5 (comparati cu cel de 81 la pacientul exemplu)
95% din timp pacientul a avut o presiune de 7.7

Concluzie: pentru acest pacient nu trebuie facuta nici o modificare, tratamentul este corespunzator.

Informațiile din prezentul articol „Serviciile terapiei Apneei in Somn” sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă