VENTILATIA NON INVAZIVA

VENTILATIA NON INVAZIVA

Ventilatia non invaziva

Ventilatia non invaziva este o metoda de tratament cu eficienta clar dovedita in terapia insuficientei respiratorii acute hipercapnice, a edemului pulmonar acut cardiogenic si a insuficientei respiratorii acute hipoxemice la pacientii imunodeprimati.

Ventilatia non invaziva se refera la asigurarea suportului ventilator fara ajutorul unei cai artificiale invazive (sonda de intubatie sau de traheostomie).

(1) Ventilatia non invaziva este avantajoasa si benefica din mai multe puncte de vedere:
 • Poate fi realizata si in afara sectiilor de terapie intensiva
 • Corecteaza hipoventilatia nocturna (hipoxia, hipercapnia) cu ameliorarea simptomatologiei
 • Imbunatateste calitatea vietii
 • Dispozitivul medical folosit pentru ventilatia noninvaziva este usor si simplu de utilizat: CPAP / BiPAP
 • Dimensiuni reduse – dispozitivul ocupa spatiu mic, redus pe noptiera dvs
 • Dispozitivele medicale utilizate sunt silentioase
 • Dispozitivul este unul portabil, permite efectuarea deplasarilor si a calatoriilor
 • Amelioreaza confortul pacientului, care poate manca, bea, vorbi, permitand ventilatia intermitenta – nu interfera cu deglutitia si vorbirea
 • Pauzele de ventilatie pot fi folosite pentru administrarea medicatiei per os, pentru nebulizare sau fizioterapie respiratorie
 • Mentine mecanismele de protectie ale cailor respiratorii
 • Reduce oboseala muschilor respiratori
 • Corecteaza hipoxia si hipercapnia
Ce dispozitive medicale se pot utiliza pentru ventilatia non invaziva?

Ventilatia noninvaziva poate fi realizata la domiciliu cu dispozitive medicale portabile CPAP sau BiPAP sau ventilatoare mecanice.

Doar medicul specialist va recomanda tipul adecvat de aparat de ventilatie mecanica non invaziva in functie de afectiunea pe care o aveti.

Tot el este singurul care recomanda setarile necesare de presiune care sunt personalizate in functie de nevoile pacientului.

Prescriptiile medicale pentru dispozitivele medicale pentru ventilatie noninvaziva trebuie sa fie insotite de documente medicale din care sa rezulte indeplinirea conditiilor pentru recomandarea acestora – ANEXA_3_- aparat_ventilatie_01.04.2018

Air Liquide VitalAire poate oferi o terapie personalizata pentru fiecare pacient cu dispozitive medicale de la parteneri de renume mondial: Philips, ResMed, Drive DeVilbiss, Löwenstein Medical Diagnostics.

Interfata CPAP pentru ventilatia non invaziva

Exista mai multe tipuri de masti CPAP recomandate pentru terapia de Ventilatie NonInvaziva : masca faciala sau masca nazala

Este recomandat intotdeauna sa va consultati initial cu un medic si ulterior cu un reprezentant Air Liquide VitalAire pentru a gasi o masca CPAP potrivita pentru dvs.

Metode facile si diversificate de achizitie si plata a dispozitivelor medicale

Alegeti in cunostinta de cauza cea mai potrivita varianta pentru dvs pentru echipamentele pentru ventilatie noninvaziva:

1. Inchiriati GRATUIT prin decontare de la C.A.S. – Va consiliem cum sa obtineti Decizia de decontare pentru “APARAT DE VENTILATIE NONINVAZIVA” de la Casa de Asigurari de Sanatate de care apartineti.
2. Inchiriati in regim privat – cu plata lunara la PayPoint / PayZone – cu codul de bare de pe factura sau plata prin transfer bancar in contul: RO06 BRDE 445S V029 2943 4450 – BRD AVIATIEI

Avem contracte cu toate C.A.S. din România

Decontare pentru inchirierea dispozitivelor medicale pentru terapia de Ventilatie NonInvaziva. Valabil pentru pacientii care indeplinesc conditiile Normelor C.N.A.S.

Consiliem pacientii pentru ca sa inteleaga in mod corect procedurile necesare obtinerii Deciziilor de la CAS.

Gama de dispozitive medicale pentru ventilatie non invaziva de la furnizori de renume mondial

Gasim intotdeauna o solutie personalizata pentru fiecare pacient care are nevoie de dispozitive medicale destinate ventilatiei noninvazive. Air Liquide VitalAire România ofera o gama completa de dispozitive medicale de la branduri de top: Philips, ResMed, Drive DeVilbiss, Löwenstein Medical Diagnostics.

ANEXA 38
CONDIŢIILE ACORDĂRII PACHETULUI DE BAZĂ PENTRU DISPOZITIVE MEDICALE DESTINATE RECUPERĂRII UNOR DEFICIENŢE ORGANICE SAU FUNCŢIONALE ÎN AMBULATORIU – pentru echipamentele pentru ventilatie noninvaziva (sursa: 01.07.2021-Ordinul nr. 1068-627 – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate)

Prin Casa de Asigurari de Sanatate, aparatele de ventilatie noninvaziva se acorda numai prin inchiriere pentru urmatoarele afectiuni:

Aparatele de ventilaţie noninvazivă se acordă pentru următoarele afecţiuni:
– boală toracică restrictivă (scolioza gravă, pectus excavatum – stern înfundat, pectus carinatum -torace în carenă, boala Bechterew, deformarea postoperatorie sau posttraumatică, boala pleurală restrictivă)
– boală neuromusculară
– fibroza chistică

Pentru boala toracică restrictivă şi boala neuromusculară, alături de simptomele de insuficienţă respiratorie şi alterarea calităţii vieţii, trebuie îndeplinit cel puţin unul dintre criteriile de mai jos:

 • – hipercapnie cronică diurnă cu PaCO2 >/= 45 mm Hg
  – hipercapnie nocturnă cu PaCO2 >/= 50 mm Hg
  demonstrată prin analiza gazelor sanguine imediat după momentul trezirii.
 • – normocapnie diurnă cu creşterea nivelului PTCO2 cu >/= 10 mm Hg pe timp de noapte, comparativ cu valoarea diurnă, demonstrată prin capnometrie transcutanată sau respiratorie.

Pentru fibroza chistică, alături de simptomele de insuficienţă respiratorie şi alterarea calităţii vieţii, la pacient trebuie îndeplinit cel puţin unul dintre criteriile de mai jos:
– hipercapnie cronică diurnă cu PaCO2 >/= 60 mm Hg
– hipercapnie nocturnă cu PaCO2 >/= 65 mm Hg demonstrată prin analiza gazelor sanguine imediat după momentul trezirii.
– hipercapnie cronică diurnă cu PaCO2 >/= 60 mm Hg şi creşterea nocturnă a nivelului PTCO2 cu >/= 10 mm Hg pe timp de noapte, comparativ cu valoarea de la culcare, demonstrată prin capnometrie transcutanată sau respiratorie.
– hipercapnie cronică diurnă cu PaCO2 >/= 55 – 60 mm Hg şi cel puţin 2 exacerbări acute cu acidoză respiratorie care au necesitat spitalizare în ultimele 12 luni.
– ca urmare directă a unei exacerbări acute care necesită ventilaţie invazivă sau neinvazivă, dacă valoarea PaCO2 > 55 mm Hg persistă chiar şi după stabilizarea stării.

Durata prescripției

Durata prescripţiei este de maximum 90/91/92 de zile în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap şi de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav.

Medici curanţi care fac recomandarea pentru dispozitive medicale destinate ventilatiei noninvazive:
 • medici de specialitate pneumologie cu atestat în Managementul general, clinic şi terapeutic al tulburărilor respiratorii din timpul somnului – Somnologie, în Managementul general, clinic şi terapeutic al tulburărilor respiratorii din timpul somnului – Somnologie poligrafie, polisomnografie şi titrare CPAP/BiPAP şi în Managementul general, clinic şi terapeutic al tulburărilor respiratorii – Ventilaţie non-invazivă, care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale;
 • medici de specialitate anestezie şi terapie intensivă care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.
Definitii (DEX)

Hypoxia = scadere a cantitatii de oxigen in tesuturi, medii de cultura sau aer.
Hipercapnia = exces de bioxid de carbon in sange.
Edem pulmonar = afectiune cauzata de trecerea plasmei sangvine in alveolele pulmonare.
Insuficienta = Incapacitate functionala a unui organ sau scadere, stare deficitara a unei functiuni complexe a organismului.

Bibliografie

Sursa (1) : Ghid de utilizare a ventilatiei non-invazive in Unitatile de Primiri Urgente, Teodora Sorana Truta , Cristian Boeriu**, Simona Bratu* , Emilia Turucz

Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă