AirSense 10 ResMed pentru apnee în somn

AirSense 10 ResMed pentru apnee în somn

🔵 AirSense 10 Elite, AirSense™ 10 AutoSet™ și AirSense 10 AutoSet for Her (pentru ea), sunt dispozitivele CPAP și AutoCPAP de la ResMed care sunt recomandate pentru tratamentul CPAP al apneei în somn.

Dispozitivele AirSense 10 Elite, AirSense 10 AutoSet și AirSense 10 AutoSet for Her (pentru ea) sunt indicate pentru tratamentul apneei obstructive de somn (SASO) la pacienții cu greutatea peste 30 kg. Sunt destinate utilizării la domiciliu sau în spital.

Beneficiul clinic al terapiei CPAP îl reprezintă reducerea incidenței apneelor, hipopneelor și somnolenței, precum și ameliorarea calității vieții la pacienții cu apnee în somn.

Aparatele CPAP sau AutoCPAP AirSense 10 includ o gamă largă de funcții concepute pentru a oferi o terapie confortabilă și sigură, precum și monitorizare online a terapiei CPAP.

 • Aparate CPAP cu presiune constantă: AirSense 10 CPAP și AirSense 10 Elite: Acestea sunt dispozitive/aparate CPAP cu presiune fixă, ceea ce înseamnă că oferă o presiune constantă stabilită de medicul dvs.
 • Presiune cu reglare automată: AirSense 10 AutoSet și AirSense 10 AutoSet pentru ea. Aparatele AutoCPAP au reglare automată, ceea ce permite modificarea nivelurilor de presiune a fluxului de aer pe tot parcursul nopții, în funcție de nevoile fiecărui pacient. Versiunea de aparat AutoCPAP for Her (pentru ea) include, de asemenea, un mod de terapie specific pentru sexul feminin.

Tipul potrivit de aparat CPAP depinde de severitatea tulburării de somn pe care dvs o aveți și medicul specialist cu competență în somnologie este cel care recomandă tipul de aparat pentru tratament.

Aparatul AutoCPAP for Her -pentru ea

Cercetările arată că apneea în somn la femei este diferită de apneea în somn la bărbați. (s1)
Aproape 40% dintre pacienții cu apnee în somn nou diagnosticați sunt femei (s2) și până acum nu a existat niciodată o terapie concepută special pentru femei. AirSense 10 AutoSet for Her este primul aparat CPAP conceput special pentru a trata caracteristicile specifice feminine ale apneei obstructive în somn și pentru a furniza o terapie CPAP adaptată pe tot parcursul nopții. AirSense 10 AutoSet for Her oferă o soluție de terapie unică și personalizată pentru femei.

Meniu intuitiv pentru pacient

Majoritatea utilizatorilor CPAP raportează că ar dori doar un meniu simplu pentru pacient, în care să poată pur și simplu să apese pe Start și să înceapă tratamentul. Și, un meniu pentru pacienți care să ofere feedback și detalii cu privire la terapia CPAP în fiecare dimineață și cu setări de confort pentru a se potrivi nevoilor fiecărui pacient.

Date de somn accesibile – monitorizarea online a terapiei CPAP

Cu aparatele CPAP moderne, nu mai este necesar să duceți cardul de date la medic pentru a descărca rezultatele somnului.
Toate aparatele CPAP ResMed AirSense 10 sunt echipate cu conectivitate wireless (comunicație fără fir)*, astfel încât datele de somn pot fi văzute direct de medic prin aplicația AirView.
*Comunicația fără fir – wireless depinde de disponibilitatea rețelei în zona dvs. Acest serviciu nu este furnizat automat, trebuie să solicitați și să autorizați furnizorul dvs de dispozitive să vă dea să semnați acordul GDPR pentru monitorizarea online a terapiei CPAP.
Dispozitivul AirSense 10 înregistrează datele privind terapia. Pentru a-i permite să transmită datele către platforma unde se înregistrează datele de terapie, nu trebuie să scoateți dispozitivul din priză după terminarea terapiei și aveți grijă să nu fie în modul avion.

🔵 Cum se pot ajusta funcțiile de confort – timpul de rampă și umiditatea – pe AirSense 10?

Aparatul AirSense 10 a fost configurat pentru nevoile de terapie ale fiecărui pacient cu apnee în somn. Se pot face mici ajustări personalizate în funcție de nevoile individuale de confort.
Iată câteva sfaturi despre setările de confort.
Reprezentanul dvs de echipamente medicale vă poate ajuta să faceți ajustările necesare în funcție de ceea ce v-a prescris medicul dvs și necesitățile dvs individuale de confort.

Ramp Time sau Timpul de rampă

Timpul de rampă este intervalul de timp în care presiunea crește treptat de la o valoare inițială joasă a presiunii la presiunea de tratament prescrisă de medic.
Se poate seta Timpul de rampă la Oprit, sau de la 5 până la 45 de minute sau Auto.
Când Timpul de rampă este setat la Auto, dispozitivul va detecta când ați adormit și crește automat presiunea până la valoarea de tratament prescrisă de medic.

Nivelul de umiditate

Umidificatorul umezește aerul și este conceput pentru a face terapia mai confortabilă.
Dacă vi se usucă nasul sau gura, creșteți umiditatea. Dacă se adună umezeală în mască, scădeți umiditatea.
Cu setarea Climate Control Auto, atât temperatura, cât și umiditatea sunt presetate automat la niveluri concepute pentru confort maxim.
Se poate seta nivelul de umiditate de la Oprit sau între 1 și 8, unde 1 este cea mai scăzută setare de umiditate și 8 este cea mai mare setare de umiditate.
Beneficul clinic al umidificării îl reprezintă reducerea efectelor secundare ale presiunii pozitive în căile respiratorii.
ATENȚIE Nu umpleți excesiv umidificatorul pentru că poate pătrunde apă în dispozitiv și în tubul de aer.

Dacă în continuare vi se usucă nasul sau gura sau dacă tot se adună umiditate în mască, luați în calcul utilizarea tubului de aer încălzit ClimateLineAir. ClimateLineAir, împreună cu Climate Control (Controlul climatizării), oferă un plus de confort în terapie.
Dacă aveți și un tub încălzit ClimatelineAir™, tot ce trebuie să faceți este să îl conectați și să apăsați Start. Notă: Tubul încălzit ClimatelineAir este necesar pentru a utiliza Climate Control Auto.

Potrivirea măștii CPAP

Funcția Mask Fit (Potrivirea măștii) este concepută pentru a vă ajuta să evaluați și să identificați posibilele scurgeri de aer din jurul măștii dvs.
Atunci când vă luați prima dată masca CPAP, reprezentantul firmei care vine la domiciliu vă ajustează masca, perna măștii și hamul pentru cap până când obțineți rezultatul optim pentru terapie – o bună etanșeitate a măștii CPAP la conformația feței dvs.
Când este activată funcția SmartStart, terapia începe automat când respirați în mască. Când îndepărtați masca, aceasta se oprește automat după câteva secunde.
Cereți reprezentantului care vine la dvs să vă activeze funcția SmartStart a aparatului CPAP AirSense 10 AutoCPAP.

Întreținerea dispozitivului CPAP

Este important să curățați regulat dispozitivul AirSense 10 pentru a vă asigura că beneficiați de o terapie optimă în siguranță și confort.
Cum îmi curăț aparatul CPAP și cât de des?
Dispozitivul trebuie curățat săptămânal, conform producătorului. Pentru informații detaliate privind curățarea aparatului CPAP și a măștii, consultați Manualul dispozitivului și Ghidul măștii.

Ar trebui să vă curățați aparatul CPAP/AutoCPAP săptămânal.

Pe scurt, cum să vă curățați aparatul CPAP:

Timp necesar: 5 minute

Consumabile de care veți avea nevoie pentru a vă curăța aparatul CPAP:

 • Chiuvetă
 • Apă călduță (30°C)
 • Săpun delicat, pH neutru
 • Prosop curat

Deconectați aparatul.
Spălați cuva de apă a umidificatorului și tubulatura de aer cu apă călduță folosind săpun delicat.
Nu le spălați în mașina de spălat vase sau în mașina de spălat rufe.
Clătiți bine cu apă și lăsați să se usuce ferite de lumina directă a soarelui sau de o sursă de căldură.
Ștergeți exteriorul dispozitivului cu o cârpă sau un prosop uscat.

Se poate folosi un dispozitiv cu ozon pentru a curăța aparatele de la ResMed?

ResMed a observat că utilizarea prelungită și repetată a unui dispozitiv cu ozon poate provoca în cele din urmă daune interne unui aparat ResMed, ceea ce duce la o creștere a zgomotului motorului. Garanția limitată ResMed exclude daunele aduse aparatelor ResMed cauzate de utilizarea dispozitivelor cu ozon.

🔵 Iată cum funcționează tot echipamentul CPAP împreună:
 1. Aparatul CPAP/AutoCPAP împinge aerul prin tubulatură către masca CPAP
 2. Masca CPAP permite aerului sub presiune să intre prin căile respiratorii până în plămâni
 3. Umidificatorul adaugă umiditate aerului pe care îl respirați
 4. Unitatea de alimentare de 90 W oferă putere continuă
 5. Filtrele sunt folosite pentru a ține alergenii departe de fluxul de aer
Ce se poate afișa pe ecranul aparatului CPAP?

Ecranul aparatului CPAP poate afișa diferite pictograme în anumite momente, inclusiv:

 • Timpul de rampă
 • Puterea semnalului wireless (verde)
 • Transferul wireless dezactivat (gri)
 • Fără conexiune wireless
 • Modul avion
 • Umiditate
 • Umidificatorul se încălzește
 • Umidificatorul se răcește
Ce afișează Sleep Report – Raportul de somn?

La oprirea aparatului CPAP dimineața după fiecare noapte de terapie, ecranul Sleep Report (Raport de somn) vă oferă acum un sumar al sesiunii de terapie pentru noapte respectivă:

 • Usage hours (Ore de utilizare) – Indică numărul de ore de terapie din ultima sesiune de somn.
 • Mask Seal (Etanșarea măștii) – Indică gradul de etanșare a măștii:
  Etanșare bună a măștii.
  Necesită reglare, consultați Potrivirea măștii.
 • Humidifier (Umidificator) – Indică dacă umidificatorul funcționează corect:
  Umidificatorul funcționează.
  Umidificatorul poate fi defect, contactați-vă furnizorul de servicii medicale.
Cât de des ar trebui înlocuite accesoriile aparatului CPAP?

Este important să inspectați, să curățați și să înlocuiți în mod regulat consumabilele pentru CPAP, care pot fi afectate de murdărie și uzură generală. Pentru sănătatea și igiena Dvs. Întotdeauna merită să ne amintim că, dacă există terapii care ne pot îmbunătăți viața de zi cu zi, este bine să știm de ele și să le facem în condiții de confort și siguranță.
Ar trebui să verificați în mod regulat cuva de apă a umidificatorului, tubulatura de aer și filtrul de aer pentru orice uzură sau deteriorare.
Iată câteva sfaturi pentru înlocuirea pieselor dvs. CPAP:

 • Furtunul / tubul de aer – Înlocuiți-l dacă este perforat, poros sau crăpat.
 • Filtru de aer: Filtrele de aer ale dispozitivului CPAP se pot uza sau se pot înfunda în timp, expunându-vă potențial la particule din aer, mucegai și bacterii. Vă recomandăm să le verificați de două ori pe lună. Rețineți că filtrul de aer nu este lavabil.
🔵 Călătoriile cu aparatul CPAP AirSense 10

Puteți lua cu dvs. dispozitivul AirSense 10 oriunde ați merge. Trebuie doar să rețineți următoarele:
• Folosiți geanta de transport furnizată pentru a preveni deteriorarea dispozitivului.
• Goliți umidificatorul și așezați-l separat în geanta de transport.
• Asigurați-vă că aveți cablul de alimentare adecvat pentru regiunea în care călătoriți.
• Dacă folosiți o baterie externă, se recomandă să închideți umidificatorul pentru a prelungi viața bateriei. Pentru aceasta, setați Humidity Level (Nivelul de umiditate) la Off (Oprit).

Călătoria cu avionul

Dispozitivul AirSense 10 poate fi luat la bord ca bagaj de mână. Dispozitivele medicale nu intră în calculul limitelor de greutate pentru bagajele de mână.
ResMed confirmă că dispozitivul respectă cerințele Administrației Aviatice Federale (FAA) (RTCA/DO-160, secțiunea 21, categoria M) pentru toate fazele transportului aerian.

Când folosiți dispozitivul în avion:

 • Asigurați-vă că umidificatorul este complet gol și introdus în dispozitiv. Dispozitivul nu funcționează cu umidificatorul neintrodus.
 • Activați Airplane Mode (Modul avion).
🔵 Specificații tehnice AirSense 10
 • Sursă de alimentare de 90 W
 • Interval de intrare c.a.:
  100 – 240 V, 50 – 60 Hz 1,0 – 1,5 A, Clasa II
  115 V, 400 Hz 1,5 A, Clasa II (nominal pentru utilizarea în aeronave)
 • Ieșire c.c.: 24 V 3,75 A
 • Consum tipic de curent: 53 W (57 VA)
 • Consum maxim de curent: 104 W (108 VA)
 • Presiunea din mască 4 – 20 cm H20 (4 – 20 hPa)
Condiții de mediu

Temperatură de funcționare: între +5 °C și +35 °C
Notă: Temperatura fluxului de aer respirabil produs de acest dispozitiv terapeutic poate fi mai mare decât temperatura camerei. Dispozitivul rămâne sigur în condiții extreme de temperatură ambiantă (40 °C).
Umiditate de funcționare: între 10 și 95 % umiditate relativă, fără condens
Altitudine de funcționare: între nivelul mării și 2.591 m; interval de presiune a aerului între 1013 hPa și 738 hPa
Temperatura de păstrare și transport: între -20 °C și +60 °C
Umiditate de depozitare și transport: între 5 și 95 % umiditate relativă, fără condens

Caracteristici fizice – dispozitivul și umidificatorul
 • Dimensiuni (h x l x a): 116 mm x 255 mm x 150 mm
 • Ieșire pentru aer (conformă ISO 5356-1:2015): 22 mm
 • Masă (dispozitiv și umidificator curățabil): 1248 g
 • Construcție carcasă: Material termoplastic ignifug
 • Capacitate pentru apă: 380 ml până la linia de umplere maximă
 • Umidificator curățabil – material: Plastic turnat prin injecție, oțel inoxidabil și garnitură de silicon
Filtrul de aer al aparatului CPAP AirSense 10:

Standard: Material: Fibre de poliester nețesute
Capacitate de retenție medie: > 75 % pentru praf de cca. 7 microni
Hipoalergenic: Material: Fibre acrilice și polipropilenice într-un suport de polipropilenă
Eficiență: > 98 % pentru praf de cca. 7-8 microni; > 80 % pentru praf de cca. 0,5 microni

🔵 Ce măști ResMed sunt compatibile cu aparatele AirSense 10 CPAP/AutoCPAP?

Iată o listă de măști compatibile recomandate:

 • Măști oro-nazale sau full-face: Masca full-face AirFit F30, Masca full-face AirFit F20, Masca full-face Mirage Quattro, Masca full-face Quattro Air
 • Măști nazale sau pillow: Masca nazală AirFit N20 sau Masca nazală AirFit N20 for Her (pentru ea), Masca pillow AirFit P10, Masca nazală Activa LT, Masca nazală Mirage FX
Informații suplimentare

Dacă aveți orice întrebări sau necesitați informații suplimentare cu privire la modul de utilizare a dispozitivului, contactați-vă furnizorul de servicii medicale.

Prezentul articol este cu caracter informativ și face parte din campania Sănătatea Somnului.

Campania „SĂNĂTATEA SOMNULUI”, o campanie susținută de VitalAire România împreună cu medicii specialiști, prin care se promovează educarea și conștientizarea sănătății somnului și se bazează pe faptul că fiecare dintre noi este unic și are necesități și dorințe specifice.
Informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre. Să aflăm din timp tot ceea ce este necesar pentru a acționa în cunoștință de cauză.

Surse: ResMed AirSense 10 Series

(1) Lin CM, TM Davidson, and S Ancoli-Israel. Gender differences in obstructive sleep apnea and treatment implications. Sleep Med Rev, 2008. 12(6):481-96. (2) US Sleep Market Measures.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă