Am nevoie de oxigen?

Am nevoie de oxigen?

Oxigenul (O2) este esențial pentru viață.

Aerul pe care îl respirați conține aproximativ 21% oxigen în volum. Acesta este inhalat în plămâni și difuz prin membrane în sânge.
Uneori anumite afectiuni pot cauza o lipsă de oxigen în corpul dumneavoastră și este posibil să aveți nevoie de oxigen suplimentar pentru a vă menține sănătoși și activi.

Afectiuni care necesita terapie cu oxigen:

BPOC BronhoPneumopatia Obstructiva Cronica:

BPOC este o boala respiratorie cronica ce afecteaza atât bronhiile (bronsita cronica) cât si plamânii (emfizem) si se manifesta prin îngustarea progresiva si ireversibila a bronhiilor, ceea ce se însoteste de o scadere progresiva a capacitatii respiratorii.

  • Bronho reprezinta afectarea arborelui respirator (bronhii)
  • Pneumopatie reprezinta se refera la afectarea plamanilor
  • Obstructiva reprezinta blocarea fluxului de aer
  • Cronica reprezinta pe termen lung (sau care revine fecvent) ​

Emfizem

Emfizemul este un factor care contribuie la progresul bolilor pulmonare obstructive, o boala care limiteaza fluxul de aer expirat. Emfizemul apare atunci cand saculetii de aer din componenta bronhiolelor sunt treptat, distrusi. Fumatul este principala cauza a emfizemului.

Pe masura ce se agraveaza, ca urmare a bolii, sacii de aer care au forme sferice (grupati ca ciorchinii de struguri) se largesc si se transforma in niste buzunare mari, neregulate, ai caror pereti interiori sunt perforati. Din cauza acestui lucru, se reduce numarul saculetilor cu aer fapt ce nu permite oxigenului sa intre in plamani si sa ajunga in sistemul respirator.

In plus, multe dintre fibrele elastice sunt distruse, treptat. De aceea, aerul va trebui evacuat in mod constient din plamani. Una dintre caracteristicile bolii pulmonare obstructive este blocarea cailor respiratorii care contribuie la aparitia emfizemului. Combinatia dintre emfizem si obstructia cailor respiratorii ingreuneaza si mai tare procesul respiratiei. Tratamentul de cele mai multe ori poate incetini evolutia bolii, dar nu o poate face reversibila.

Boli ale circulatiei pulmonare

Acestea afecteaza vasele de sange ale plamanilor. Sunt cauzate de coagulare, cicatrici sau inflamarea vaselor de sange. Una dintre consecintele acestor afectiuni este reducerea capacitatii plamanilor de la transporta oxigenul si de a elibera dioxidul de carbon. Deseori, aceste boli pot afecta si functia cardiaca. Majoritatea bolilor pulmonare, implica de fapt o combinatie a acestori tipuri de afectiuni.

De ce este utilă terapia cu oxigen?

Oxigenul este fundamental pentru sănătatea ta.

Chiar dacă aveți BPOC in stadiu incipient, unele dintre organele cheie ale corpului dumneavoastră – inclusiv inima, creierul, rinichii și mușchii – pot să nu primească suficient oxigen și pot fi deteriorate.

Dacă starea dvs. de sanatate se înrăutățeste, poate deveni din ce în ce mai greu să vă bucurați de activități zilnice simple.

Terapia cu oxigen poate fi prescrisă de medici pentru a vă ajuta să faceți față vieții cotidiene.

Beneficiile terapiei cu oxigen

Terapia cu oxigen mărește oxigenul din sânge și oferă o serie de beneficii care includ:

 

  • Durată de viață prelungită.
  • Va simtiti mai putin obosit si aveti o respiratie mai buna.
  • Capacitate sporită de a va deplasa și de a va menține o viață socială activa.
  • Creșterea somnului și a calității vieții.
  • Îmbunătățirea funcției cardiace.
Leave a reply