Am nevoie de oxigen?

Am nevoie de oxigen?

Oxigenul (O2) este esential pentru viata.

Aerul pe care il respirati contine aproximativ 21% oxigen in volum. Acesta este inhalat in plamani si difuzeaza prin membrane in sange.
Uneori anumite afectiuni pot cauza o lipsa de oxigen in corpul dumneavoastra si este posibil sa aveti nevoie de oxigen suplimentar pentru a va mentine sanatosi si activi.

Afectiuni care necesita terapie cu oxigen

Respiratia este procesul prin care la nivel celular au loc, in prezenta oxigenului, procese de oxido-reducere a substantelor organice, cu eliberari de energie, dioxid de carbon si apa.
Totalitatea organelor prin care se face schimbul de gaze dintre aerul atmosferic si organism alcatuiesc sistemul respirator.
Sistemul respirator este alcatuit din caile respiratorii: fose nazale, faringe, laringe, trahee si bronhii principale (primare) si plamani. Unitatile functionale ale plamanilor, la nivelul carora se realizeaza schimburile de gaze respiratorii, sunt alveolele pulmonare.
Iata cateva dintre principalele probleme de sanatate care pot fi tratate cu ajutorul terapiei cu oxigen: insuficienta respiratorie din BPOC, Emfizem, Boli ale circulatiei pulmonare.

BPOCBronhoPneumopatia Obstructiva Cronica

BPOC este o boala respiratorie cronica ce afecteaza atat bronhiile (bronsita cronica) cat si plamanii (emfizem) si se manifesta prin ingustarea progresiva si ireversibila a bronhiilor, ceea ce se insoteste de o scadere progresiva a capacitatii respiratorii

Bronho reprezinta afectarea arborelui respirator (bronhii)

Pneumopatie reprezinta se refera la afectarea plamanilor

Obstructiva reprezinta blocarea fluxului de aer

Cronica reprezinta pe termen lung (sau care revine fecvent) ​

Emfizem

Emfizemul este un factor care contribuie la progresul bolilor pulmonare obstructive, o boala care limiteaza fluxul de aer expirat. Emfizemul apare atunci cand saculetii de aer din componenta bronhiolelor sunt treptat, distrusi. Fumatul este principala cauza a emfizemului.

Pe masura ce se agraveaza, ca urmare a bolii, sacii de aer care au forme sferice (grupati ca ciorchinii de struguri) se largesc si se transforma in niste buzunare mari, neregulate, ai caror pereti interiori sunt perforati. Din cauza acestui lucru, se reduce numarul saculetilor cu aer fapt ce nu permite oxigenului sa intre in plamani si sa ajunga in sistemul respirator.

In plus, multe dintre fibrele elastice sunt distruse, treptat. De aceea, aerul va trebui evacuat in mod constient din plamani. Una dintre caracteristicile bolii pulmonare obstructive este blocarea cailor respiratorii care contribuie la aparitia emfizemului. Combinatia dintre emfizem si obstructia cailor respiratorii ingreuneaza si mai tare procesul respiratiei. Tratamentul de cele mai multe ori poate incetini evolutia bolii, dar nu o poate face reversibila.

Boli ale circulatiei pulmonare

Acestea afecteaza vasele de sange ale plamanilor. Sunt cauzate de coagulare, cicatrici sau inflamarea vaselor de sange. Una dintre consecintele acestor afectiuni este reducerea capacitatii plamanilor de la transporta oxigenul si de a elibera dioxidul de carbon. Deseori, aceste boli pot afecta si functia cardiaca. Majoritatea bolilor pulmonare, implica de fapt o combinatie a acestori tipuri de afectiuni.​

De ce este utila terapia cu oxigen?

Oxigenul este fundamental pentru sanatatea dvs.

Chiar daca aveti BPOC in stadiu incipient, unele dintre organele cheie ale corpului dumneavoastra – inclusiv inima, creierul, rinichii si muschii – pot sa nu primeasca suficient oxigen si se pot fi deteriora. Daca starea dvs. de sanatate se inrautateste, poate deveni din ce in ce mai greu sa va bucurati de activitati zilnice simple.

Atunci cand suferiti de insuficienta respiratorie cronica: corpul dvs nu mai are oxigen, ceea ce explica oboseala, dificultati de respiratie la cel mai mic efort si pierderea de energie. Pentru a compensa acest lucru – lipsa de oxigen, medicul dumneavoastra va prescrie un tratament prin terapia cu oxigen.

Recuperarea unei activitati (sa mergeti la piata, sa gatiti, sa desfasurati activitatile zilnice in casa, gradina, etc.) reprezinta un beneficiu pentru sanatate si pentru calitatea vietii. Terapia cu oxigen va imbunatati confortul vietii si va linisteste, va relaxeaza inima.

Pentru reusita tratamentului dvs este absolut necesar sa respectati fluxul de oxigen si durata tratamentului prescris de medicul dumneavoastra, precum si masurile de igiena necesare vietii si sanatatii recomandate: stoparea fumatului, dieta echilibrata, tratamentul medicamentos.

Beneficiile terapiei cu oxigen

Terapia cu oxigen ofera o varietate de beneficii persoanelor care au un nivel scazut al oxigenului din organism, indiferent de cauze.
Aceasta poate fi prescrisa uneori de medici pentru a va ajuta sa faceti fata vietii cotidiene.
Prin respectarea tratamentului si a masurilor speciale recomandate, dvs veti putea

►sa tolerati mai bine eforturile zilnice: spalati, urcati scarile, sa gatiti, sa mergeti in parc cu nepotii, sa calatoriti, etc;

►sa reluati anumite activitati zilnice: cumparaturi, rude vizite etc ;

Terapia mareste oxigenul din sange si ofera beneficii esentiale pentru dvs

►Pacientii care au dificultati de respiratie la mers vor fi mai activi, contribuind astfel la imbunatatirea calitatii vietii si de multe ori chiar prelungind viata.

►Va simtiti mai putin obosit si aveti o respiratie mai buna

►Capacitate sporita de a va deplasa si de a va mentine o viata sociala activa

►Cresterea somnului si a calitatii vietii

►Imbunatatirea functiei cardiace