Ce este exercițiul de respirație 4-7-8

Ce este exercițiul de respirație 4-7-8

Exercițiul de respirație 4-7-8 este numit și Respirația Relaxantă. Bazat pe o metodă yoghină veche numită pranayama, tehnica a fost dezvoltată de Dr. Andrew Weil.

Prezentul articol face parte din campania Sănătatea Somnului și este un răspuns la întrebările Dvs privind acest cunoscut exercițiu de respirație. Această tehnică de respirație nu înlocuiește o consultație medicală! Dacă aveți semne sau simptome care vă pun pe gânduri, vă recomandăm să mergeți la medic.

Puteți încerca acest exercițiu de respirație și vedeți cum vă influențează nivelul de stres și anxietate, însă recomandarea noastră este aceea de a vă consulta cu medicul Dvs înainte.
Respirația profundă, ritmică poate avea multiple beneficii, inclusiv reducerea anxietății, relaxare sau poate ajuta o persoană să adoarmă.

🔵 Cum funcționează tehnica de respirație 4-7-8?

Tehnicile de respirație sunt concepute pentru a aduce corpul într-o stare de relaxare profundă.
Tehnica de respirație 4-7-8, poate avea multiple beneficii, ne poate ajuta să reducem anxietatea sau ne poate ajuta să adormim mai rapid.
Aceasta tehnică implică inspirul timp de 4 secunde, ținerea respirației timp de 7 secunde și expirul timp de 8 secunde.
Acest lucru este util în special dacă ne confruntăm cu insomnie din cauza anxietății sau a îngrijorărilor cu privire la ceea ce s-a întâmplat în ziua respectivă – sau ce s-ar putea întâmpla mâine. Gândurile și preocupările ne pot împiedica să ne putem odihni bine.
Persoanele care se confruntă cu tulburări ușoare ale somnului, anxietate și stres pot găsi tehnica de respirație 4-7-8 utilă pentru a depăși starea de stres și a trece într-o stare relaxată.

De-a lungul timpului și cu practică repetată, susținătorii respirației 4-7-8 spun că aceasta devine din ce în ce mai puternică.
Se spune că la început, efectele sale nu sunt la fel de evidente.
S-ar putea să vă simțiți puțin amețit prima dată când încercați această tehnică.
Practicarea respirației 4-7-8 de cel puțin două ori pe zi ar putea da rezultate mai mari pentru unii oameni decât pentru cei care o practică o singură dată pe zi.
🔵 Cum să faceți tehnica de respirație 4-7-8

Pentru a practica respirația 4-7-8, găsiți un loc unde să vă așezați sau să vă întindeți confortabil.
Asigurați-vă că practicați o postură bună, mai ales când începeți. Dacă folosiți tehnica pentru a adormi, cel mai bine este să vă puneți pe pat.
Pregătiți-vă pentru această tehnică prin sprijinirea vârfului limbii pe cerul gurii, chiar în spatele dinților superiori din față. Va trebui să-ți țineți limba pe loc pe tot parcursul ciclului de respirație. Este nevoie de practică pentru a nu vă mișca limba atunci când expirați. Expirația în timpul respirației 4-7-8 poate fi mai ușoară pentru unii oameni atunci când își strâng buzele.

  1. Puneți vârful limbii în spatele dinților superiori din față.
  2. Trageți aer în piept profund și expirați complet pe gură.
  3. Închideți gura și inspirați lent pe nas în timp ce numărați în minte până la 4.
  4. Țineți-vă respirația și numărați în minte până la 7.
  5. Deschideți gura și expirați puternic în timp ce numărați în minte până la 8.
  6. Acesta este un ciclu de respirație. Acum inspirați din nou și repetați ciclul de încă trei ori pentru un total de patru cicluri.
🔵 Rețineți:

Cu această tehnică de respirație, inspirați întotdeauna liniștit pe nas și expirați profund și zgomotos pe gură.
Vârful limbii rămâne în aceeași poziție tot timpul adică în spatele dinților superiori din față.
Expirul durează de două ori mai mult decât inspirul.
Timpul absolut pe care îl petreceți în fiecare fază nu este important; raportul de 4:7:8 este important. Dacă întâmpinați probleme în a vă ține respirația, accelerați exercițiul, dar păstrați raportul de 4:7:8 pentru cele trei faze. Cu practică puteți încetini totul și vă obișnuiți să inspirați și să expirați din ce în ce mai profund.

Surse: Andrew Weil

Healthline

Credit foto: Canva

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă