🔵 Medicul dvs ar trebui să fie cel care să vă recomande aparatul CPAP pentru terapia apneei în somn în funcție de tipul dvs de apnee în somn și de presiunea care funcționează cel mai bine pentru dvs.
Aveți nevoie de o prescripție medicală pentru a obține un dispozitiv CPAP. Medicul specialist cu competență în somnologie ar trebui să vă recomande un anumit tip de aparat:
- CPAP standard cu presiune fixă
- AutoCPAP – cu o singură presiune ajustată automat
- BiPAP – cu 2 presiuni de terapie, o presiune pe inspir și altă presiune pe expir.
Tipul potrivit de aparat CPAP depinde de severitatea tulburării de somn pe care dvs o aveți și medicul specialist cu competență în somnologie este cel care recomandă tipul de aparat pentru tratament.
Apneea în somn presupune blocarea căilor aeriene superioare în timpul somnului.
Această întrerupere a respirației în timpul somnului poate avea ca efect principal saturația scazută de oxigen în sânge. Nivelul scazut de oxigen din sânge se poate manifesta prin:
- Tahicardie – accelerarea ritmului cardiac, transpirație
- Cefalee – dureri de cap, mai ales dimineața la trezirea din somn
- Hipertensiune arterială și alte probleme cardiace
- Oboseală și somnolență pe timpul zilei datorită somnului insuficient
Cel mai comun și mai eficient tratament pentru apneea în somn este reprezentat de tratamentul cu presiune pozitivă – tratamentul CPAP – cu un aparat de presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP). Aparatul CPAP este un dispozitiv medical care furnizează aer cu o presiune pozitivă printr-o mască în timp ce dormiți. Cu acest aparat CPAP căile respiratorii pot rămâne deschise și corpul dvs poate primi oxigen pentru a-l ajuta să funcționeze bine.
Aveți nevoie de o prescripție medicală pentru a obține un aparat CPAP.
Așa că primul pas este să mergeți la un medic cu competență în somnologie – cu sau fără trimitere de la medicul de familie. Un medic cu competență în somnologie poate fi un medic specialist de pneumologie, cardiologie, medicină internă, ORL, medicina muncii, neurologie, neurologie pediatrică, pediatrie.
„Gândiți-vă la asta ca și cum v-ați lua ochelari”, spune Matthew Ebben, PhD, sleep specialist, Weill Cornell Medicine. „Nu vă veți duce la oftalmolog și îi veți spune că dvs credeți că vreți lentile bifocale. Vă vor face mai întâi teste la ochi să vadă ce fel de lentile sunt cele mai potrivite pentru dvs. Apoi vă vor da rețeta de ochelari. Același lucru este valabil și pentru un aparat CPAP.”
Cu toate opțiunile disponibile, poate fi copleșitor să alegeți aparatul CPAP potrivit pentru dvs. Împreună cu medicul dvs și aceste informații, puteți alege aparatul CPAP care vă va oferi ceea ce aveți nevoie ca siguranță și confort.
🔵 Începeți prin a vă gândi că doar medicul știe ce aparat este necesar pentru tipul dvs de apnee în somn – CPAP, AutoCPAP sau BiPAP.
Puteți găsi pe cont propriu o mulțime de informații despre „cel mai bun” tip de aparat CPAP, dar numai medicul dvs poate ști cu adevărat ce va funcționa pentru tipul dvs de apnee în somn.
🔵 Prioritizați alegerea măștii CPAP.
Masca dvs CPAP vă ajută la să conectați aparatul CPAP la căile respiratorii. Măștile CPAP vin în diferite dimensiuni. Pentru ca aparatul CPAP să-și facă treaba, masca CPAP trebuie să se potrivească corect la formatul, dimensiunile feței dvs și tipul de respirație: nazal sau oro-nazal.
„Potrivirea poate face o mare diferență atât în ceea ce privește confortul, cât și în ceea ce privește pierderile de aer”, spune Ajay Sampat, MD, profesor clinic asistent la Divizia de Medicina Somnului de la UC Davis Health. „La o mască prea mare, spune el, aerul se poate scurge pe sub ea și poate ajunge la nivelul ochilor. Acest lucru ar putea face terapia CPAP mai puțin confortabilă, astfel încât s-ar putea să nu mai utilizați în continuare aparatul CPAP.” Aerul ajuns la niveulul ochilor poate provoca lăcrimarea sau uscarea conjunctivei ochilor si drept urmare apare disconfortul ocular. Ochii uscați pot da o senzație de disconfort, o senzație de înțepatură sau arsură care vă poate face să renunțați la terapia CPAP.
🔵 Întotdeauna luați în considerare confortul dvs.
Mărimea măștii CPAP este doar o parte a alegerii unei măști. De asemenea, este bine să să vă gândiți la modelul de mască care va funcționa cel mai bine cu caracteristicile dvs:
- Cum respirați – doar pe nas, sau și pe nas și pe gură?
- Cum dormiți – pe spate, pe o parte, pe burtă, vă agitați în tipul somnului?
- Aveți sau nu barbă, mustață?
- Trăsăturile feței dvs sunt foarte importante: aveți bărbia mare sau mică? Ce fel de structură a nasului aveți?
Toate aceste elemente sunt necesare de a fi luate în calcul în momentul alegerii măștii CPAP. Dacă cineva respiră și pe nas și pe gură, de exemplu, atunci alegerea unei măști CPAP care nu acoperă gura probabil nu va fi la fel de eficientă în timpul terapiei CPAP.
Alegerea unei măști CPAP potrivite se poate face cu un reprezentant la domiciliul dvs în momentul în care vă începeți tratamentul CPAP.
Cumpărarea măștii CPAP de pe internet fără a vedea diverse modele din care să alegeți masca potrivită dvs, poate părea o variantă facilă la prima vedere, care însă vă va da bătăi de cap ulterioare sau care vă poate determina să renunțați la tratamentul CPAP fără să vă dați seama de motivul real al disconfortului dvs.
Întotdeauna merită să ne amintim că, dacă există terapii care ne pot îmbunătăți viața de zi cu zi, este bine să știm de ele și să le facem în condiții de confort și siguranță.
🔵 Explorați accesoriile.
Pe lângă aparatul CPAP și masca CPAP, mai există și umidificatorul, tubul sau furtunul CPAP și filtrele pentru aparat. Toate aceste accesorii pot fi recomandate pentru a face tratamentul CPAP mai confortabil și mai ușor de utilizat.
Nu toate accesoriile se potrivesc tuturor aparatelor CPAP și măștilor, așa că asigurați-vă că știți care sunt accesoriile care vor funcționa cu aparatul dvs CPAP.
🔵 Este esențial să vă interesați înainte ce servicii de garanție, mentenanță și service vi se oferă.
Este cel mai bine să știți de la început la cine și unde veți apela pentru remedierea situației în care aparatul dvs CPAP are vreo defecțiune sau are nevoie de igienizare sau mentenanță. Și dacă veți primi un aparat CPAP la schimb pe perioada cât aparatul dvs CPAP va fi în service.
🔵 Verificați dacă puteți închiria aparatul CPAP prin sistemul de asigurări de sănătate din România.
Casa Națională deAsigurări de Sănătate din România acoperă chiria lunară a aparatului CPAP pentru terapia apneei în somn.
Verificați dacă furnizorul ales de dvs are contract de colaborare cu Casa de Asigurări de Sănătate de care dvs aparțineți.
VitalAire România are contract cu toate Casele de Asigurări de Sănătate din România în vederea furnizării de dispozitive medicale destinate terapiei apneei în somn – echipamente cu suport de presiune pozitivă continuă CPAP/BPAP.
🔵 Gândiți-vă la detalii când alegeți aparatul CPAP.
Vă ajută să știți ce caracteristici cheie să aveți în vedere pentru a vă asigura că beneficiați de un tratament adecvat pentru tulburarea dvs de somn.
Unele aparate CPAP sunt mai zgomotoase decât altele. Unele ocupă mai mult spațiu decât altele. Luați în considerare modul în care aparatul CPAP pe care îl alegeți se adaptează cu stilul dvs de viață.
Caracteristici de luat în considerare: Confortul
- Unul dintre cei mai importanți factori în obținerea unui somn bun este confortul.
Înainte de a închiria sau achiziționa un anumit model de aparat CPAP, ar trebui să vă asigurați că are toate caracteristicile de care aveți nevoie. Anumite funcții ar putea fi mai mult sau mai puțin semnificative pentru dvs la început, așa că trebuie să vă gândiți la lucrurile pe care ați dori să le facă aparatul dvs CPAP, cum ar fi: - Un meniu pentru pacient ușor de utilizat
Pornire automata a aparatului CPAP – unele aparate CPAP au o funcție specială care permite aparatului să pornească fluxul de aer de îndată ce respirați în mască. - Funcția de rampă a aparatului CPAP – Rampa permite ca presiunea CPAP să crească treptat și gradat în decurs de 45 de minute până la presiunea recomandată de medic pentru terapia CPAP. Presiunea scăzută de la început este pentru un confort sporit și apoi, după ce aparatul CPAP detectează că ați adormit își va crește treptat presiunea la setarea prescrisă de către medic.
- Motor silențios al aparatului CPAP – Aparatele CPAP mai vechi pot avea tendința de a fi puțin zgomotoase – aproximativ 70 de decibeli. Astăzi aparatele CPAP sunt acum mult mai silențioase – au un nivel sonor sub 30 de decibeli.
- Un aparat CPAP ușor de curățat și asamblat
- Acces la datele despre somn
- Tipul de umidificator care se poate atașa aparatului CPAP
- Tuburi încălzite pentru o experiență mai confortabilă a terapiei
- Aparat AutoCPAP pentru femei sau aparat compact portabil de călătorie
Dacă sunteți o persoană activă care călătorește frecvent, este posibil să doriți un aparat CPAP mai mic decât cineva care nu este mereu pe drum. Verificați ce variante de aparate CPAP portabile există.
🔵 Aveți răbdare.
Este ceva obișnuit să cereți informații despre măștile CPAP înainte de a o găsi pe cea potrivită pentru dvs.,
„Este într-un fel ca la pantofi”, spune Matthew Ebben, PhD, sleep specialist, Weill Cornell Medicine. „S-ar putea să se simtă destul de bine pe picioarele tale la magazinul de pantofi, dar după ce mergi câteva străzi, ar putea începe să-ți frece piciorul într-un singur loc. Este posibil să dureze o perioadă de rodaj înainte de a fi pe deplin confortabil.”
În general utilizarea unui CPAP pentru prima dată este o experiență cu totul nouă, așa că acordați-vă timp pentru a vă adapta.
„A trece de la a nu folosi un aparat CPAP la a dormi cu unul, poate fi dificil la început și este nevoie de puțin timp pentru a te obișnui”, spune Chima-Melton. „Cu toate acestea, marea majoritate a oamenilor o fac și chiar conștientizează și înțeleg importanța CPAP-ul odată ce în sfârșit au somn de calitate.”
Cel mai potrivit aparat CPAP pentru o persoană nu este neapărat cel mai potrivit CPAP pentru o altă persoană.
Dar a ști ce să cautați la un aparat CPAP este definitoriu pentru a ști să alegeți un aparat CPAP care să vă trateze eficient apneea în somn și să prevină orice complicații pentru sănătatea dvs pe termen lung.
Prezentul articol este cu caracter informativ și face parte din campania Sănătatea Somnului.
Campania „SĂNĂTATEA SOMNULUI”, o campanie susținută de VitalAire România împreună cu medicii specialiști, prin care se promovează educarea și conștientizarea sănătății somnului și se bazează pe faptul că fiecare dintre noi este unic și are necesități și dorințe specifice.
Informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre. Să aflăm din timp tot ceea ce este necesar pentru a acționa în cunoștință de cauză.
Surse: https://www.cpapclub.com.au/blog/how-to-choose-the-right-cpap-machine/
Credit foto: Canva