Decontarea chiriei concentratorului de oxigen portabil prin Casa de Asigurări de Sănătate

Decontarea chiriei concentratorului de oxigen portabil prin Casa de Asigurări de Sănătate

Concentratoarele de oxigen portabile se acordă prin închiriere decontată de către C.A.S., la recomandarea medicului specialist, atât pacienților care au nevoie și de concentrator de oxigen staționar, cât și celor care au nevoie doar de concentrator de oxigen portabil.

În timpul terapiei cu oxigen la domiciliu, poate fi necesară furnizarea de oxigen timp de câteva ore pe zi. Poate fi necesar și util atunci când persoana care necesită oxigen merge afară, în parc, la piață, la nepoți, la un control de rutină la medic, în călătorie, etc. În aceste cazuri medicul specialist poate prescrie și un concentrator de oxigen portabil. Chiar dacă pacientul are deja un concentrator de oxigen staționar prin Casa de Asigurări de Sănătate.

Din capitolul noutăți legislative care ne ușurează viața: decontarea chiriei pentru concentratoarele de oxigen portabile este în prezent posibilă pentru toți asigurații C.A.S. fie că au sau nu au deja un concentrator de oxigen staționar prin Decizie de la C.A.S. Ordinul privind modificarea și completarea Normelor CNAS au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 1185/28.XII.2023.

🔵 Anexa 38. c. Oxigenoterapia de lungă durată cu concentrator de oxigen portabil.
c.1. pacienți fără indicație de oxigenoterapie de lungă durată cu concentrator de oxigen staționar.
Medici curanţi care fac recomandarea: medici de specialitate pneumologie sau pneumologie pediatrică care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.
Recomandarea este obligatoriu însoțită de formularul prevăzut în anexa 38A, asumat prin semnătură și parafă de către medic, respectiv prin semnătură de către asigurat.
Criterii de acordare la inițierea prescripției:
 • Boală pulmonară de tip obstructiv (definită prin raport VEMS/CV <70%) sau restrictiv (definită prin CPT <70% din valoarea prezisă și/sau DLco<60% din valoarea prezisă);
 • Dispnee semnificativă la efort (scor de minimum 2 pe scala MMRC) la distanță de minimum o lună de la un episod de exacebare acută;
 • Desaturare severă la efort  scăderea SpO2, în cursul testului de mers de 6 minute, sub 88%  la distanță de minimum o lună de la un episod de exacerbare acută;
 • Decizia medicului că există un potențial beneficiu al administrării oxigenului portabil unui:
  o pacient activ (salariat sau elev/student cu frecvență sau alte situații); sau
  o pacient capabil și dispus să facă efort fizic în afara locuinței în majoritatea zilelor.
Criterii de acordare la următoarele prescripții: criteriile de mai sus reînnoite anual.

Durata prescripţiei este de maximum 90/91/92 de zile, în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, şi de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap grav sau accentuat.

Medicul curant evaluează indicația de oxigen portabil la fiecare vizită. În cazul în care indicația dispare datorită evoluției favorabile a bolii sub tratament sau datorită remisiunii unei exacerbări acute, acesta va întrerupe prescripția de oxigen portabil.

🔵 Anexa 38. c. Oxigenoterapia de lungă durată cu concentrator de oxigen portabil.
c.2. pacienți cu indicație de oxigenoterapie de lungă durată cu concentrator de oxigen staționar.
Medicii curanți care fac recomandarea: medici de specialitate pneumologie sau pneumologie pediatrică care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.
Recomandarea este obligatoriu însoțită de formularul prevăzut în anexa 38B, asumat prin semnătură și parafă de către medic, respectiv prin semnătură de către asigurat.
Criterii de acordare la inițierea prescripției (în plus față de criteriile de acordare a concentratorului de oxigen staționar):
 • Dispnee semnificativă la efort (scor de minimum 2 pe scala MMRC) la distanță de minimum o lună de la un episod de exacebare acută;
 • Test de mers 6 minute efectuat cu titrare de oxigen (adică debit de oxigen crescând pentru a menține o SpO2 de minimum 88%) la distanță de minimum o lună de la un episod exacerbare acută, pentru a certifica abilitatea și disponibilitatea pacientului de a efectua efort fizic în afara locuinței;
 • Decizia medicului că există un potențial beneficiu al administrării oxigenului portabil unui:
  o Pacient activ (salariat sau elev/student cu frecvență; sau
  o Pacient capabil și dispus să facă efort fizic în afara locuinței în majoritatea zilelor.

Durata prescripției este de maximum 90/91/92 de zile, în funcție de starea clinică și evoluția afecțiunii, pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, și de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap grav sau accentuat.

Medicul curant evaluează indicația de oxigen portabil la fiecare vizită. În cazul în care indicația dispare datorită evoluției favorabile a bolii sub tratament sau datorită remisiunii unei exacerbări acute, acesta va întrerupe prescripția de oxigen portabil.

VitalAire România are contract cu toate Casele de Asigurări de Sănătate din România.
Regăsiți în portofoliul nostru echipamente pentru oxigenoterapie – portabile și staționare, ventilaţie noninvazivă, aparate CPAP/BPAP și dispozitive de asistare a tusei.

Prezentul articol este cu caracter informativ și face parte din campania Oxigenoterapie la domiciliu. Vom reveni cu informații privind decontarea în momentul apariției oficiale a acestora.

Surse: Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 1185/28.XII.2023

Credit foto: Canva

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă