Imunitatea noastră este direct legată de somn și calitatea acestuia.
S-a dovedit științific că un somn bun duce la o imunitate mai bună.
Pentru aceasta am adunat câteva sfaturi pentru a vă îngriji în mod corespunzător de echipamentele și accesoriile care vă ajută să aveți un somn bun. Igiena dispozitivelor pe care le folosim în terapia apneei în somn este foarte importantă pentru sănătatea noastră și de ea poate depinde confortul și complianța la terapie.
„Somnul tău. Confortul tău. Viața ta.”
Programul „SĂNĂTATEA SOMNULUI” VitalAire promovează educarea și conștientizarea sănătății somnului și se bazează pe faptul că fiecare dintre noi este unic și are necesități și dorințe specifice.
Intotdeauna merită să ne amintim că, dacă există terapii care ne pot îmbunătăți viața de zi cu zi, este bine să știm de ele și să le facem în condiții de confort și siguranță.
Așadar, toate persoanele care se află în terapie pentru Sindromul de Apnee in Somn utilizează un aparat/dispozitiv CPAP, un umidificator, un furtun și o mască CPAP.
Curățarea dispozitivului CPAP
- Deconectați dispozitivul și ștergeți exteriorul dispozitivului cu o pânză / lavetă curată și ușor umezită în apă. Lăsați aparatul să se usuce complet înainte de a reconecta cablul de alimentare.
- După curățare, inspectați dispozitivul și toate componentele de circuit pentru a observa dacă există deteriorări. Înlocuiți orice componentă deteriorată sau consultați reprezentantul Vitalaire care vă va îndruma.
- Nu folosiți înălbitor, clor, alcool, sau soluții pe bază de uleiuri aromatice sau parfumate, hidratante sau săpunuri antibacteriene pentru a curăța dispozitivul CPAP. Aceste soluții pot provoca daune sau să afecteze performanța terapiei și să reducă durata de viață a dispozitivului.
- Nu utilizați accesorii, părți detașabile sau materiale care nu sunt recomandate de furnizorul Dvs pentru dispozitivul CPAP pe care îl folosiți. Piesele sau accesoriile incompatibile pot duce la o performanță degradată.
- Condensul poate deteriora dispozitivul. Dacă acest dispozitiv a fost expus fie la temperaturi foarte ridicate, fie la temperaturi foarte scăzute, lăsați-l să se adapteze la temperatura camerei (temperatura de funcționare) înainte de a începe tratamentul. Nu utilizați dispozitivul în afara domeniului de temperatură de funcționare indicată în Specificații în Manualul dispozitivului Dvs CPAP.
- Dacă trebuie să stați peste noapte la spital din orice motiv trebuie să vă aduceți cu Dvs aparatul CPAP, masca și tubulatura. La sosire în spital, ar trebui să explicați personalului medical despre starea Dvs și echipamentul CPAP pe care îl utilizați. Trebuie să igienizați dispozitivul CPAP și tubulatura după ce reveniți acasă.
Curățarea umidificatorului
- Înainte de a scoate rezervorul de apă, lăsaţi placa radiatorului şi apa din umidificator să se răcească timp de aproximativ 15 minute. Se pot produce arsuri dacă: atingeţi placa radiatorului, intraţi în contact cu apa fierbinte sau atingeţi cuva rezervorului.
- Înainte de a curăţa umidificatorul, scoateţi-l întotdeauna din dispozitivul de terapie.
- Goliţi şi curăţaţi zilnic rezervorul de apă pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului şi a bacteriilor.
- Spălaţi rezervorul de apă în maşina de spălat vase (numai pe raftul de sus) sau într-o soluţie de apă călduţă şi un detergent de vase lichid, slab. Clătiţi cu apă curată. Ştergeţi complet pe partea superioară şi inferioară. Lăsaţi rezervorul de apă să se usuce la aer.
- Atenție: Utilizaţi un detergent lichid de vase delicat pentru spălarea manuală sau atunci când folosiţi maşina de spălat vase.
- Nu umpleţi rezervorul de apă în timp ce acesta este încă în interiorul umidificatorului.
- Curăţaţi baza umidificatorului şi placa radiatorului ştergând cu o cârpă umedă. Lăsaţi platforma să se usuce la aer înainte de a o reconecta la dispozitivul de terapie.
Verificarea filtrului de aer standard la aparatul CPAP
- Starea filtrului de intrare a aerului trebuie verificată o dată la o săptămână, maxim 10 zile.
- Verificați filtrul de aer pentru a înlătura orice mizerie şi pentru a vă asigura că nu este uzat sau deteriorat.
- Schimbați filtrul mai des dacă observați că este deteriorat, prezintă găuri sau conține mult praf.
- Contactaţi reprezentantul Dvs regional de la VitalAire România sau cumparați direct de pe site un filtru de schimb.
- Avertizare: Pentru a evita orice descărcare electrică, debranşaţi întotdeauna aparatul de la priză înainte de a face verificarea filtrului de aer.
- Atenţie – este important ca filtrul să fie în stare bună pentru ca aparatul CPAP să poată funcţiona normal, să nu scoată zgomote suplimentare sau pentru a evita supraîncălzirea acestuia.
- Asigurați-vă că zona compartimentului unde se află filtrul în dispozitivul CPAP nu este blocată de lenjerie de pat, perdele, sau alte elemente. Aerul trebuie să aibă acces la aparatul CPAP și să nu fie obstrucționat pentru ca sistemul CPAP să funcționeze corect.
Curățarea furtunului pentru dispozitivul CPAP
- Trebuie curățat săptămânal. Verificați ghidul pentru detalii în curățarea lui.
- Spălați manual furtunul cu apă calduță (aproximativ 30°C) și puțin săpun lichid delicat de vase – neutru. Nu spălați furtunul la mașina de spălat.
- Clătiți furtunul și lăsați-l să se usuce în aer liber.
- Ștergeți furtunul pe exterior cu o lavetă uscată și curată. Furtul trebuie să fie bine uscat și pe interior și pe exterior înainte de a-l atașa din nou la aparat.
Cum știți dacă este timpul să schimbați masca CPAP?
Dacă observaţi orice deteriorare vizibilă a componentelor măştii: fisurare, decolorare, crăpare, destrămare, diminuarea proprietăților de elasticitate, rigiditate, etc.
- Sistemul de fixare Velcro nu mai lipește bine.
- Țesătura hamului măștii se destramă.
- Elasticitatea anumitor componente ale măștii CPAP s-a diminuat.
- Miros deranjant / urât al siliconului de la anumite componente ale măștii.
- Schimbarea culorii componentelor măștii CPAP.
- Pierderea rigidității.
- Ochii uscați dimineața.
- Observați dacă trebuie să strângeți prea mult dispozitivul de fixare pentru a preveni scurgerile de aer.
Curățarea măștii CPAP acasă
- Masca şi curelele de fixare pe cap trebuie să fie spălate manual, prin frecare uşoară în apă călduţă (aproximativ 30°C) cu săpun delicat. Toate componentele măștii trebuie să fie clătite foarte bine cu apă.
- Nu uitați să uscați întotdeauna bine masca după curățare. Componentele măștii CPAP se lasă să se usuce la aer, fără a le pune direct pe calorifer sau în lumina directă a soarelui.
- Nu împrumutați echipamentul altei persoane.
Zilnic – după fiecare utilizare:
Spălați manual componentele netextile ale măştii CPAP (fără curelele de fixare pe cap).
Atunci când clapeta necesită curățare, utilizați o perie moale.
Săptămânal:
Spălați manual componentele textile (curelele de fixare pe cap). Acestea pot fi spălate fără a fi dezasamblate.
AVERTISMENT
Nu utilizați soluții aromatice sau uleiuri parfumate (de exemplu, ulei de eucalipt sau uleiuri esențiale), înălbitor, alcool sau produse cu miros puternic (de exemplu, citrice) pentru a curăța oricare dintre componentele măştii. Vaporii reziduali din aceste soluții pot fi inhalați dacă nu sunt clătite cu atenție. De asemenea, pot deteriora masca, provocând fisuri.
Dacă doriți informații suplimentare legate de cum să vă alegeți masca potrivită optimă pentru Dvs sau alte detalii, vă recomandăm să luați legătura cu Reprezentantul de Vânzări din Zona Dvs.