În fiecare an, luna noiembrie este dedicată acțiunilor de informare cu privire la cancerul pulmonar, fiind declarată Luna de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar, cel mai răspândit cancer la nivel mondial.
Acest articol se dorește a fi un articol de îndrumare către site-uri cu informații despre lupta împotriva cancerului pulmonar și Ghiduri oficiale în limba română publicate de către organizațiile de profil.
Mai ales în această perioadă greu accesibilă, informațiile de pe aceste site-uri și din aceste ghiduri vă pot fi utile pentru a ști unde să vă adresați și să știți să alegeți împreună cu medicul Dvs curant cel mai potrivit tratament pentru tipul de boala cu care ați fost diagnosticați.
Considerăm că pentru oricare dintre noi informația este cea mai bună cale de a afla la ce medici să mergem, ce înseamnă boala respectivă pe înțelesul nostru și ce întrebări să punem medicului nostru curant atunci când ajungem la dânsul.
La nivel mondial, cancerul pulmonar este cea mai frecventă forma de cancer, însă evolutia tratamentului si a metodelor de preventie au condus la cresterea numarului de cazuri vindecate. În 2018, conform OMS (Sursa: https://www.who.int/cancer/PRGlobocanFinal.pdf) – cele mai frecvente cancere erau cancerul pulmonar (2,1 milioane de cazuri noi) și mamar (2,1 milioane de cazuri noi).
De ce ar fi utile Ghidurile pentru pacienți?
“Pentru că aceste Ghiduri au fost concepute pentru pacienți, cu sopul de a-i ajuta pe aceștia și pe rudele lor să înțeleagă mai bine natura cancerului pulmonar și să facă cele mai bune alegeri de tratament dintre cele disponibile.
Întotdeauna recomandăm pacienților să se consulte cu medicul în privința analizelor și tipurilor de tratamente necesare pentru tipul și stadiul bolii lor.”(1)
Societatea Română de Pneumologie are 2 ghiduri pentru pacienți:
- GHID PENTRU MANAGEMENTUL CANCERULUI PULMONAR Partea I – DIAGNOSTIC ȘI STADIALIZARE
- GHID PENTRU MANAGEMENTUL CANCERULUI PULMONAR Partea a II-a – TRATAMENT
Din Seria Ghidurilor ESMO/ACF pentru pacienți, puteți găsi Ghidul Cancerul de plămâni – Ce este cancerul de plămâni? – Lasă-ne să îți explicăm. (sursa 1)
Sau iată un Ghid pentru pacienții cu cancer în stadiu avansat. Cum să beneficiați integral de oncologul Dvs, un Ghid editat de membrii ESMO Palliative Care Working Group (Grupul de Lucru pentru Îngrijiri Paliative al ESMO).
RECOMANDĂRI ȘI INFORMAŢII UTILE PENTRU PERSOANELE CARE TRĂIESC CU BOLI RESPIRATORII în perioada epidemiei de CORONAVIRUS
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România („COPAC”), împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei („SNMF”) și Asociaţia Iniţiativa Pacientul 2.0. („Pacientul 2.0.”) au pregătit un set de RECOMANDĂRI ȘI INFORMAŢII UTILE PENTRU PERSOANELE CARE TRĂIESC CU BOLI RESPIRATORII în perioada epidemiei de CORONAVIRUS:
https://snmf.ro/wp-content/uploads/2020/05/Recomandari-utile-pentru-pacientii-cu-boli-respiratorii.pdf
Recomandari si informatii utile pentru persoanele care traiesc cu boli respiratorii
Iată mai jos și câteva din locurile unde puteți găsi centralizate pe scurt noțiuni despre semnele si simptomele acestei afecțiuni, factorii de risc și cum se stabilește diagnosticul.
Am ales site-uri oficiale ale unor spitale din România unde informația este oferită de către medicii specialiști care vă pot ajuta în diagnosticarea din timp și tratamentul acestei boli:
Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București:
Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” București:
https://www.scumc.ro/cancerul-pulmonar/
Rețeaua Privată de Sănătate REGINA MARIA:
Noiembrie, luna de luptă împotriva cancerului pulmonar
Cancerul pulmonar, cel mai mortal tip de cancer din lume
Pentru informații suplimentare sau Grupuri suport, vă recomandăm să accesați și să luați legătura și cu acești oameni speciali din Asociațiile pacienților cu cancer, care sunt formate din aparținători și voluntari care luptă împotriva cancerului:
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer:
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania
https://www.facebook.com/FABCRomania
Anticancerfund:
https://www.anticancerfund.org/