A respira este vital.
Prezentul articol face parte din campania „Oxigenoterapie acasă”, prin care VitalAire și medicii specialiști promovează faptul că informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre.
Astăzi vorbim despre oxigenoterapie în BPOC.
🔵 Ce este BPOC?
BPOC sau BRONHOPNEUMOPATIA CRONICĂ OBSTRUCTIVĂ este o boală respiratorie cronică ce afectează atât bronhiile (bronșita cronică) cât și plămânii (emfizem).
BPOC se manifestă prin îngustarea progresivă, treptată și ireversibilă a bronhiilor, ceea ce se însoțește de o scădere progresivă a capacității respiratorii. (sursa 1 SRP)
🔵 Prevalența BPOC (sursa 2 GHID LOCAL DE MANAGEMENT AL BPOC)
La nivel mondial se estimează peste 600 de milioane de pacienți cu BPOC.
La nivel european această patologie afectează în acest moment 2,5% din populația cu vârsta de peste 30 de ani.
Prevalența BPOC la nivel global este în continua creştere. BPOC a fost considerată multă vreme o patologie a vârstnicului. Date recente arată o prevalență crescută şi în rândul adulților tineri (20 – 44 ani), cu o rată accentuată de creştere în rândul femeilor.
🔵 Simptomele BPOC pot include:
- dificultăți de respirație
- respirație șuierătoare
- oboseală
- tusea cronică (tusea prezentă pe o perioadă lungă de timp)
- producţia de flegmă (denumită medical spută, mucus)
🔵 Tratamente disponibile BPOC
Există tratamente disponibile care pot ajuta la ameliorarea simptomelor și încetinirea progresului BPOC.
Acestea includ:
- medicamente
- oxigenoterapie
- intervenție chirurgicală în anumite cazuri
- schimbarea stilului de viață (renunțarea la fumat)
Aceste tratamente pot:
- ajuta pacienții cu BPOC să se simtă mai bine – ameliorarea simptomelor
- să-și păstreze ritmul de activități zilnice în sfera obișnuită
- fi utile pacienților pentru prevenirea și tratarea complicațiilor BPOC
- ajuta la îmbunătățirea calității generale a vieții
🔵 Oxigenoterapia în BPOC
Cu BPOC, este posibil să nu aveți suficient oxigen din cauza problemelor de respirație.
Ca parte a tratamentului Dvs în curs, medicul vă poate prescrie și oxigenoterapie de lungă durată.
Utilizarea pe termen lung a oxigenului suplimentar îmbunătățește supraviețuirea la pacienții cu BPOC și hipoxemie severă în repaus. Utilizarea oxigenoterapiei suplimentare pe termen lung a fost primul tratament care a arătat că prelungește viața la persoanele cu BPOC. (sursa 3 Oxygen Therapy for Patients With COPD)
Terapia cu oxigen suplimentar ajută la ameliorarea dificultății de a respira care poate apărea în timpul unei exarcerbări a BPOC.
Societatea Română de Pneumologie consideră exacerbare a BPOC o perioadă în care simptomele se agravează sau apar simptome noi: tusea se intensifică, devine productivă, cu expectorație purulentă, dispneea se accentuează încât pacientul obosește la cele mai mici eforturi.
Episodul de exacerbare poate fi declanșat de o viroză sau de alți factori neidentificați. Medicul este singurul care poate să aprecieze dacă exacerbarea se poate trata acasă sau este necesară internarea pacientului.
Oxigenoterapia poate fi făcută acasă sau în spital, în funcție de cât de severă este situația Dvs clinică și de ceea ce decide medicul Dvs care vă are în evidență.
BPOC interferează cu capacitatea Dvs de a respira. Dacă nu inhalați suficient oxigen, nu veți avea suficient oxigen în sânge. Și de aceea medicul vă poate prescrie oxigenoterapie.
Există dispozitive medicale disponibile – concentratoarele de oxigen care sunt recomandate pentru oxigenoterapia la domiciliu.
Unele dintre aceste concentratoare de oxigen sunt staționare – le folosiți doar în interiorul casei Dvs, iar altele sunt mici și portabile, astfel încât să le puteți lua oriunde mergeți.
Medicul Dvs vă poate recomanda să faceți oxigenoterapie un anumit număr de ore zilnic. Sau este posibil să fie nevoie să folosiți dispozitivul numai în timp ce dormiți sau în timpul anumitor activități. Medicul este singurul care poate decide toate aceste detalii ale terapiei și este bine să le respectați și să mergeți la control atunci când vă cheamă.
🔵 Terapia cu oxigen în BPOC vă poate ajuta:
- să rămâneți activi și să vă amelioreze simptomele
- să vă îmbunătățească calitatea vieții de zi cu zi
- vă protejează inima și alte organe de alte efecte cauzate de lipsa de oxigen în țesuturi
- veți dormi mai bine și vă veți simți mai odihniți
🔵 Educația pacientului cu oxigenoterapie în BPOC
Educația ar trebui să fie făcută atât de medic pe partea medicală, cât și de reprezentantul furnizorului de dispozitive medicale pentru oxigenoterapie la domiciliu.
Această educație ar trebui să acopere câteva subiecte de bază:
- diagnosticul
- principiile tratamentului
- complianța la terapie a pacientului
- utilizarea terapiei cu oxigen la domiciliu
- întreținerea și igienizarea echipamentelor staționare sau portabile
- modalitatea de procurare a concentratoarelor de oxigen
- utilizarea canulelor nazale sau a măștilor
- montarea și curățarea bolului umidificator
- numărul de telefon de contact al reprezentantului din zona Dvs și telefonul pacientului unde să puteți suna atunci când aveți o nelămurire sau întrebări supimentare.
Intotdeauna merită să ne amintim că, dacă există terapii care ne pot îmbunătăți viața de zi cu zi, este bine să știm de ele și să le facem în condiții de confort și siguranță.
Pentru că sănătatea noastră este tot ce contează.
Și pentru că sănătatea are un cost.
Credem că trebuie să schimbăm modul în care ne pasă.
Iar schimbarea începe cu noi înșine.
Pentru ca să ne fie bine. Și să ne bucurăm de viață.
Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.