Oxigenoterapia pe înțelesul tuturor

Oxigenoterapia pe înțelesul tuturor

🔵 Ce este oxigenoterapia?

A respira este vital.
Oxigenul, un gaz găsit în aerul pe care îl respirăm, este necesar pentru viața omului.

Unele persoane cu tulburări de respirație nu pot obține suficient oxigen în mod natural. Este posibil să aibă nevoie de oxigen suplimentar sau terapie cu oxigen.
Persoanele care primesc oxigenoterapie văd adesea niveluri de energie îmbunătățite și somn și o calitate mai bună a vieții.

🔵 Cine are nevoie de oxigenoterapie?

Terapia cu oxigen sau oxigenoterapia este prescrisă persoanelor care nu pot obține suficient oxigen pe cont propriu. Acest lucru se întâmplă adesea din cauza afecțiunilor pulmonare care împiedică plămânii să absoarbă oxigenul, inclusiv:

 • boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
 • emfizem pulmonar
 • pneumonie
 • astm
 • Covid-19
 • insuficiență cardiacă
 • fibroză chistică
 • apnee de somn
 • boli pulmonare
 • traumatisme ale sistemului respirator
🔵 Cum se determină dacă este sau nu nevoie de oxigenoterapie?
 1. Pentru a stabili dacă o persoană va beneficia de oxigenoterapie, medicii testează cantitatea de oxigen din sângele lor arterial.
 2. O altă modalitate de verificare este folosirea unui pulsoximetru care măsoară indirect nivelurile de oxigen sau saturația, fără a necesita o probă de sânge. Pulsoximetrul se fixează pe partea corpului unei persoane, ca un deget.

Nivelurile scăzute de oxigen înseamnă că o persoană poate necesita oxigen suplimentar.

Unii oameni au nevoie de oxigenoterapie tot timpul, în timp ce alții au nevoie de ea doar pentru o perioadă sau în anumite situații speciale. Unele terapii cu oxigen se fac la o clinică specializată, în spital sau la cabinetul unui medic, iar alteori oamenii au nevoie de un concentrator de oxigen în casele lor sau de un aparat portabil de oxigen.

🔵 Care sunt valorile normale ale gazelor din sânge și pH-ul?

Valorile normale ale gazelor sanguine și pH (sursa 1) sunt:

 • pH: 7.35 – 7.45
 • PaO2: 80-100 mmHg (variază cu vârsta)
 • PaCO2: 35 – 45 mmHg
 • HCO3-: 21-26 mmol/L
 • SaO2: 95-98% (variază cu vârsta)
 • Lactat: 0.4-1,5 mg/dL
🔵 Care sunt simptomele oxigenului scăzut din sânge?

Când nu aveți suficient oxigen în sânge, puteți avea o serie de simptome, inclusiv:

 • respirație rapidă
 • dificultăți de respirație
 • ritm cardiac rapid
 • tuse sau respirație șuierătoare
 • transpiraţie excesivă
 • confuzie
 • modificări ale culorii pielii

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, solicitați asistență medicală imediată.

🔵 Care sunt diferitele tipuri de terapii cu oxigen?

Există o serie de tipuri diferite de terapii cu oxigen care pot fi utilizate:

 • concentratoare de oxigen
 • oxigen gazos
 • oxigen lichid
 • oxigenoterapie hiperbară
🔵 Ce este un concentrator de oxigen?

Un concentrator de oxigen este un dispozitiv care preia oxigenul din cameră, îl concentrează pentru uz terapeutic și elimină alte gaze naturale.

Avantajele concentratoarelor sunt că sunt mai puțin costisitoare și nu necesită umplerea ca rezervoarele.

Există concentratoare de oxigen staționare și portabile.

Oxigenul este distribuit din concentrator prin tuburi moi din plastic (canule nazale). La concentratoarele de oxigen staționare se poate atașa un tub extensibil (furtun de perimetru), care va permite sa va deplasați pe distanțe scurte (baie, bucătărie, prin cameră) în timp ce rămâneți conectat la sursa de oxigen.

Funcția de umidificare a oxigenului inspirat este realizată cu ajutorul bolului umidificator.
Bolul umidificator este un dispozitiv pentru un singur pacient. El este utilizat pentru a asigura umiditate suplimentară în tratamentul cu oxigen.

🔵 Care sunt beneficiile oxigenoterapiei?

Terapia cu oxigen la domiciliu poate fi extrem de benefică pentru cei care au nivel scăzut de oxigen, indiferent de motiv.

Dacă este necesar, utilizarea regulată a oxigenoterapiei poate permite oamenilor să fie mai activi și mai mobili.

De asemenea, poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și, în multe cazuri, poate extinde speranța de viață – spre exemplu pacienții cu BPOC.

Terapia cu oxigen poate reduce, de asemenea, simptome precum:

 • dureri de cap
 • iritabilitate
 • oboseală
 • astenie

Terapia cu oxigen poate ajuta la creșterea și dezvoltarea copiilor care suferă de afecțiuni pulmonare cronice.

🔵 Oxigenoterapia în BPOC

Multe persoane cu BPOC sever necesită terapie cu oxigen pe termen lung.

BPOC este un termen general care include boli pulmonare progresive. Unii oameni se vor confrunta cu scăderea funcției pulmonare în timp, determinându-i să se lupte pentru a obține suficient oxigen.

Terapia cu oxigen regulată pe termen lung poate îmbunătăți semnificativ calitatea și durata de viață a persoanelor cu BPOC. Mulți dintre ei ar putea avea nevoie să primească oxigenoterapie timp de cel puțin 15 ore în fiecare zi.

🔵 Care este perspectiva persoanelor care folosesc oxigenoterapia?

Mulți oameni care au nevoie de oxigen suplimentar trăiesc vieți normale și active.

În multe cazuri, terapia cu oxigen ajută la facilitarea activităților zilnice, crește rezistența organismului și scade dificultatea respirației.

În unele cazuri, oxigenoterapia poate crește speranța de viață.

Chiar și persoanele care au nevoie de terapie continuă din cauza afecțiunilor cronice pot duce o viață normală. Odată ce o persoană învață să gestioneze echipamentul de oxigen, terapia nu trebuie să limiteze rutina zilnică a celor care au nevoie de ea.

În prezent tipurile de concentratoare staționare și portabile sunt variate și cu siguranță alegerea de a ne îmbunătăți sănătatea și viața de zi cu zi este esențială și probabil cea mai importantă.

A respira este vital.
Articolul face parte din campania „Oxigenoterapie acasă”, prin care VitalAire și medicii specialiști promovează faptul că informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre.

Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă