Probleme de acomodare cu folosirea dispozitivului CPAP

Probleme de acomodare cu folosirea dispozitivului CPAP

Un dispozitiv (aparat) CPAP cu sau fără umidificator, însoțit de un furtun și o mască CPAP sunt utilizate pentru a furniza o presiune constantă și constantă a aerului la pacienții care au fost diagnosticați cu sindromul de apnee în somn.

Somnul tău. Confortul tău. Viața ta.
Programul „SĂNĂTATEA SOMNULUI” VitalAire promovează educarea și conștientizarea sănătății somnului și se bazează pe faptul că fiecare dintre noi este unic și are necesități și dorințe specifice.
🔵 În primul rând, obișnuiți-vă cu masca și cu dispozitivul CPAP.

Începeți să utilizați dispozitivul și masca CPAP pentru perioade scurte în timpul zilei: de exemplu în timp ce vă uitați la televizor sau citiți. Aceasta vă va ajuta să vă simțiți mai natural când veți purta masca CPAP în timpul somnului.
Este normal să aveți nevoie mai mult timp să vă obișnuiți să dormiți astfel.

🔵 Asigurați-vă că ați pus corect masca CPAP.
  • Verificați dacă masca CPAP este prea strânsă sau prea largă.
  • Uitați-vă dacă garniturile de la masca CPAP vă acoperă complet nasul și/sau gura.
  • Reglați-vă masca CPAP până când ajungeți la potrivirea perfectă pentru Dvs.
  • Odată ce v-ați obișnuit cu noua senzație, începeți să folosiți dispozitivul CPAP de fiecare dată când dormiți – inclusiv la somnul de după-amiaza.
🔵 Dificultățile de adormire cu aparatul CPAP.
Perioada de adaptare

Inițializarea tratamentului cu aparatul CPAP poate implica o schimbare semnificativă pentru Dvs.
Pentru a vă ușura viața, va fi necesar să folosiți dispozitivul CPAP încă din prima noapte de tratament.
Și să nu uitați că trebuie să aveți rabdare, mai ales în prima lună de terapie CPAP – cea mai importantă de altfel.
Poate dura ceva timp pentru ca Dvs să vă simțiți confortabil cu tratamentul CPAP.
Este normal și natural să sesizați diferențe față de „vechiul mod de a dormi”, dar urmând sfaturile specialiștilor noștri, puteți face trecerea mai ușoară și să aveți o terapie CPAP benefică.

Dispozitivele CPAP cu funcția Rampă

Dispozitivele CPAP cu caracteristică de rampă, care cresc încet și treptat presiunea aerului la presiunea prescrisă pe măsură ce adormiți, vă pot aduce confort suplimentar la culcare.
Respectarea regulilor igienei de somn vă vor ajuta cu siguranță.
Faceți plimbări sau exerciții fizice în mod regulat și evitați cofeina și alcoolul înainte de culcare.
Încercați sa vă relaxați seara înainte de culcare. De exemplu, faceți o baie caldă sau citiți o carte înainte de a merge la somn.

🔵 Scoateți neintenționat dispozitivul CPAP în timpul nopții.

Este normal să vă treziți uneori noaptea. S-ar putea să scoateți masca pentru că nasul Dvs este înfundat.

Fie că mergeți la toaletă sau vă treziți pur și simplu, este foarte important ca după aceea să folosiți dispozitivul de terapie CPAP până dimineață.
Dacă vă mișcați mult în somn, puteți constata că o mască de față oro-nazală sau full-face vă va rămâne mai bine pe față.
Adăugarea unui umidificator încălzit CPAP vă poate ajuta.

🔵 Zgomot deranjant al sistemului CPAP.

Majoritatea modelelor noi de dispozitive CPAP sunt foarte silențioase.
Dar dacă găsiți că zgomotul dispozitivului Dvs este foarte deranjant, verificați dacă filtrul de aer al dispozitivului CPAP este curat și deblocat sau dacă acesta trebuie schimbat. Un filtru murdar și încărcat cu impurități sau un furtun necurățat în mod corespunzător pot crea un zgomot suplimentar.

Citiți și respectați instrucțiunile de igienizare pentru dispozitivul Dvs CPAP și accesorii (masca CPAP, filtrul, furtunul).

Asigurați-vă că ați așezat dispozitivul CPAP pe o suprafață plană și tare, mai jos decât poziția Dvs de somn.
Dacă acest lucru nu vă ajută, solicitați reprezentantului VitalAire să verifice dispozitivul pentru a vă asigura că funcționează corect

🔵 Utilizați CPAP-ul în fiecare noapte.

Folosirea acestuia mai rar face mai dificilă adaptarea organismului Dvs la terapie și reduce eficiența tratamentului pentru apneea în somn.
Pur și simplu utilizați dispozitivul CPAP chiar dacă poate dura o perioadă mai lungă până vă obișnuiți. În prima lună folosiți-l în fiecare noapte pentru a vedea dacă masca CPAP și presiunea de terapie sunt potrivite pentru Dvs.
Cea mai obișnuită problemă cu terapia CPAP este aceea că pacienții nu utilizează echipamentul în fiecare seară sau iși dau jos masca în timpul nopții, deoarece nu se simt confortabil. Prima lună este considerată lună de adaptare la terapie și orice început este mai greu. Nu renunțați și veți observa efectele după prima săptămână de terapie CPAP.

Utilizarea CPAP în fiecare noapte și pe toată perioada somnului oferă cea mai mare îmbunătățire în ansamblu asupra sănătății Dvs.
Perseverența este esențială pentru obținerea unor rezultate bune ale tratamentului CPAP.
Odată ce v-ați obișnuit cu noua senzație, începeți să folosiți dispozitivul CPAP de fiecare dată când dormiți – inclusiv la somnul de după-amiaza.

Există o multitudine de aparate (dispozitive) CPAP pentru terapia CPAP a sindromului de apnee în somn. Diferiți furnizori: ResMed, Philips, Löwenstein Medical, Drive DeVilbiss. Tipul de dispozitiv CPAP/AutoCPAP/BiPAP este recomandat de către medicul care v-a prescris terapia CPAP.

Intotdeauna merită să ne amintim că, dacă există terapii care ne pot îmbunătăți viața de zi cu zi, este bine să știm de ele și să le facem în condiții de confort și siguranță.
Pentru că sănătatea noastră este tot ce contează.

Și pentru că sănătatea are un cost.
Credem că trebuie să schimbăm modul în care ne pasă.
Iar schimbarea începe cu noi înșine.

Pentru ca să ne fie bine. Și să ne bucurăm de viață.

Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă