🔵De ce considerați un eveniment medical științific deosebit Școala de Vară de SOMNOLOGIE și ventilație noninvazivă de la Oradea?
Dr. Lavinia Davidescu: Am decis să continuăm Școala de Vară de la Oradea pe acest drum al non-formalului în știința medicală cu speranța că vom trezi în medicii din România interesul pentru acel „alt mod” de a descoperi și învăța lucruri noi:
- de la teorie la practică despre ventilația noninvazivă sau terapia sindromului de apnee în somn
- de la dezbateri PRO și CONTRA pe subiecte de actualitate
- de la sesiuni live și prerecorded pe dispozitive de ultima generație până la prezentări ale ultimelor tratamente apărute
- sesiuni speciale pe tema sindromului de apnee in somn si soferii profesionisti sau pe tema importantei medicului de familie în creșterea awarenessului sindromului de apnee în somn.
Școala de Vară SAS și VNI Oradea 2020. Este importantă pentru popularizarea în rândul medicilor specialiști a noilor argumente științifice care stau la baza tratamentului pacientului modern. Accentul va fi pus pe:
- continuitatea somn-veghe-somn,
- alternanță regenerare-traumă,
- ritm circadian-homeostazie,
- acolo unde nu se poate apela la continuitatea de la sine a revoluției somn-veghe, propunerea unei intervenții terapeutice.
Am invitat la ediția de anul acesta a Școlii de Vară Oradea 2020 medici formatori și lectori internaționali cu experiență clinică vastă în domeniul ventilației noninvazive și somnologiei. Aceștia vor împărtăși experiența lor clinică și vor avea în același timp aceea filozofie educațională de a lăsa noilor generații de medici determinarea de a oferi pacienților alternative, terapii și informații despre terapii cu dispozitive medicale și tratamente inovative.
🔵De ce este apneea în somn un sindrom ce necesită o abordare multidisciplinară?
Dr. Lavinia Davidescu: Prin consecinţele pe care le are asupra organismului, pacientul cu sindrom de apnee în somn necesită o abordare multidisciplinară:
- pneumologie,
- cardiologie,
- neurologie,
- ORL,
- medicina internă,
- medicina muncii,
- endocrinologie,
- psihiatrie,
- chirurgia bariatrică
- chirugia bucomaxilo-facială.
Medicii specialiști invitați la această conferință sunt cei care pot contribui la diagnosticarea şi tratarea patologiilor legate de somn și nu numai.
Suntem convinși că vom ajunge în timp la scăderea morbidităţii şi mortalităţii prin patologia asociată tulburărilor respiratorii din timpul somnului, prin:
- conştientizarea personalului medical şi a populaţiei despre simptomele sugestive şi riscurile posibile ale sindromului de apnee în somn,
- îndrumarea pacienţilor către laboratoarele de somn.
🔵Având în vedere ca anul acesta este prima grupă de medici care vor termina Competența de Ventilație NonInvazivă, ce ne puteți spune despre abordarea acestei terapii in cadrul Scolii de Vară 2020?
Dr. Lavinia Davidescu: Competența VNI este foarte utilă în practica medicilor de pneumologie, ATI și medici de medicină de urgență, care tratează pacienți cronici aflați în insuficiența respiratorie tip 2 (cu retenție CO2). Aceștia trebuie să țină cont de caracteristicile de ventilatie cu suport presional pe timp de zi și pe timp de noapte. Medicii cardiologi, de asemenea, trebuie sa se familiarizeze cu aceste aparate încă din rezidențiat, această formă de terapie a fost multă vreme rezervată pacienților cu tulburări respiratorii acute de cauză cardiacă întrucât scade eficient presarcina și reduce secundar postsarcina, putând astfel “să țină în frâu” un edem cardiac.
Din 2016 Academia Americană de medicina somnului, AASM, a revalidat tratamentul cu suport presional variabil, ASV.
Pacienții neuromusculari au reușit să își facă propriile organizații care, prin lobby, au reușit să obțină compensarea dispozitivelor medicale foslosite în această terapie. Acest fapt nu ar fi putut fi realizat fără sprijinul medicilor cu competență în somnologie și VNI.
Din fericire aceasta formă de terapie a căpătat teren și tot mai mulți pacienți se bucură și în România de beneficiile tehnologiei PAP.
🔵Controlul pneumologic pentru identificarea riscului de apnee în somn la solicitanții de permise pentru Grupa II
Dr. Lavinia Davidescu: Luând în considerare noutățile legislative din toamna anului trecut (octombrie 2019) privind acest subiect atât de important pentru o categorie mare de posesori de permise. Va fi o sesiune specială dedicată acestui subiect în cadrul Școlii de vară de la Oradea. Vor fi abordate subiecte privind traseul acestor pacienti precum și necesitatea monitorizarii pacienților pentru complianța la terapie.
🔵Știm cu toții că inovația tehnologică este foarte rapidă în secolul acesta. Ce noutăți vor fi prezentate la Școala De Vară Oradea 2020?
Dr. Lavinia Davidescu: Vor fi prezentate dispozitive medicale sau tratamente care ne fac sa exultăm și să jubilăm. „Da, viitorul este aici!”.
În acest sens vor fi sesiuni dedicate de workshop si hands-on, realizate de către medici cu experiență în aceste terapii. Aceste sesiuni speciale vor fi realizate pe dispozitive medicale de ultimă generație tehnologică, puse la dispoziția medicilor participanți de către VitalAire Romania. Toate aceste workshop-uri și sesiuni de hands-on sunt luate în calcul tocmai pentru ca medicii sa se familiarizeze cu aceste dispozitive medicale.
🔵Care este importanța medicului de familie în creșterea awarenessului sindromului de apnee în somn?
Dr. Lavinia Davidescu: Medicul de familie este piesa centrală a sistemului sanitar din România.
Ca argument stau miile de pacienți cronici pe care îi gestionează fiecare dintre ei.
Aceste afecțiuni cu implicații sociale de anvergură ne arată care este de fapt menirea terapiei: dezvoltare psiho-socială bună a copiilor, dezvoltare armonioasă a tinerilor (caracterul depresiv se poate moșteni precum și trăsăturile predispozante la apneea în somn/UARS), susținerea vieții active la vârsta adultă, gândire fluentă, risc decizional minimal.
Avem nevoie de un limbaj comun, care facilitează comunicarea noilor mijloace terapeutice. Medicul de familie poate îmbunătăți accesul pacientului la medicina somnului, poate înțelege și trata afecțiuni cronice precum insuficienta cardiacă și hipertensiunea arterială ținând seamă de modelul dublu control: ritm circadian-homeostazie, prin aceasta înțelegând toată lumea că:
“Omul nu dispare când adoarme și nu reapare brusc când se trezește. Există o continuitate somn-veghe-somn care nu trebuie neglijată. “
Societatea Română de Pneumologie a anunțat că va relua atestatul de Somnologie nivel I și II, iar examenul de intrare se va desfașura online, în cadrul Școlii de Vară Oradea, 19 septembrie 2020.
Prezentul articol a fost scris de Dr. Lavinia Davidescu, Medic primar pneumolog-somnolog. Doctor în Științe Medicale, Asist. Univ. Dr. – Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea și publicat în numărul de anul acesta al Revistei Pneumologia – Medical Market. VitalAire România l-a publicat prin amabilitatea și bunăvoința ambelor surse, pentru ca informația să ajungă și la cititorii site-ului nostru.