Ventilația non-invazivă, vitală pentru pacienții cu boli respiratorii, cardiace, neuromusculare

Ventilația non-invazivă, vitală pentru pacienții cu boli respiratorii, cardiace, neuromusculare

❤️Povești din Lumea Celor Rari este o campanie de informare și conștientizare cu privire la bolile neuromusculare, derulată de Media10 și susținută Asociația Parent Project Romania. Compania TopGel.Ro și liderul pe piața servicilor medicale respiratorii și a dispozitivelor medicale la domiciliu: VitalAire Romania.

Toți cei care susțin Campania Povesti din Lumea Celor Rari înțeleg importanța abordării acestui subiect și doresc să contribuie la îmbunătățirea vieții pacienților cu boli neuromusculare.

Bolile neuromusculare

Bolile neuromusculare sunt considerate boli rare, cu toate acestea, tot mai multe persoane sunt afectate.

În România, peste 30.000 de copii și tineri suferă de Distrofie Musculară Duchenne. Cea mai întâlnită maladie neuromusculară incurabilă.

Toți pacienții care suferă de boli neuromusculare și familiile lor au nevoie de susținere si înțelegere. Servicii medicale și sociale adaptate nevoilor.

Ventilația non-invazivă vitală pentru pacienții cu boli respiratorii, cardiace, neuromusculare.

Ventilația non-invazivă (VNI) este o metodă medicală salvatoare de vieți în multe situații.

Este indicată pentru pacienții care suferă de boli neuromusculare, diferite boli respiratorii și cardiace, aflați în stadiul de insuficiență respiratorie severă.

„Alveolele sunt elementele structurale ale plămânului care asigură transferul de gaze, iar prin musculatură asigurăm mecanica ventilatorie, asigurăm ventilarea acestor structuri alveolare.

Deteriorând ventilația, nu mai avem nici schimb gazos eficient, pentru că nu mai avem aer suficient de bogat în bioxid de carbon.
Iar bioxidul de carbon produs în timpul proceselor metabolice nu mai poate fi eliminat. Acesta trece în sânge și atunci apar hipoxinii, adică scăderea oxigenului din sânge, pentru că nu mai avem un aport de aer suficient bogat în oxigen.
Creșterea presiunii parțiale a bioxidului de carbon este cauzată tot de ventilația deficitară. Pentru că acest aer bogat în bioxid de carbon nu mai poate fi eliminat și așa apar diversele manifestări ale acestei afectări pulmonare”, explică Prof. Univ. Dr. Mimi Nițu, medic pneumolog, șef Secție Pneumologie Spitalul de boli Infecțioase Craiova.

Accesibilitatea terapiei de Ventilație NonInvazivă pentru pacienți

„Pacienții trebuie să știe că există această terapie care îi poate ajuta într-un termen rapid să redobândească o calitate ridicată a vieții.

Ei trebuie să contacteze medicul specialist pentru că sigur există o soluție adaptată fiecăruia.
În primul rând, căutăm să aducem dispozitive de calitate.
În al doilea rând ne concentrăm pe calitatea serviciilor oferite, pentru că ceea ce contează atât pentru medic, cât și pentru pacient este să fii acolo când are nevoie.
Acoperirea în teritoriu și promptitudinea în a răspunde oricărei cerințe sunt primordiale pentru noi”, a declarat Ana-Maria Mironescu, Director General Air Liquide VitalAire România.

Unele dispozitive medicale se pot oferi prin intermediul CAS

VitalAire România lucrează în contract cu toate Casele de Asigurări de Sănătate din țară.

Toți pacienții care îndeplinesc condițiile normelor CAS sunt consiliați să înțeleagă în mod corect procedurile necesare obținerii deciziilor de la CAS.

„Unele aparate se încadrează în tariful decontat pentru segmentul de neuromusculari pentru ventilație, alte aparate care sunt mai scumpe, nu se încadrează.
Dar există soluții pentru toată lumea.
Participăm la multe congrese în toate regiunile țării și încercăm să facem și workshop-uri locale în marile regiuni astfel încât medicii să fie la curent cu toate soluțiile pe care le pot oferi pacienților”, a adaugat Ana-Maria Mironescu, Director General Air Liquide VitalAire România.

Pacienții și familiile acestora trebuie să știe că ventilația non-invazivă ajută bolnavul să primească mai mult aer în plămâni cu ajutorul unui dizpozitiv medical (ventilator). Acest dispozitiv medical este conectat printr-un tub la o mască ce acoperă etanș nasul sau nasul și gura bolnavului.
Medicii pneumologi sunt cei care recomandă cel mai frecvent o astfel de metodă terapeutică și la rândul lor au nevoie să cunoască atent modul în care se folosesc aparatele și beneficiile lor, pentru a oferi cele mai bune soluții medicale pacienților.
Compania Air Liquide VitalAire România a susținut un workshop pentru medicii pneumologi de la Spitalul de Boli Infecțioase Craiova.

Doar medicul specialist este cel care poate recomanda tipul adecvat de aparat de ventilație mecanică non-invazivă, în funcție de afecțiunea pe care o are fiecare pacient și stadiul bolii.

„Medicul este singurul care recomandă setările necesare de presiune, care sunt personalizate în funcție de nevoile pacientului.

Prescripțiile medicale pentru dispozitivele medicale pentru ventilație non-invazivă trebuie să fie însoțite de documente medicale din care să rezulte îndeplinirea condițiilor pentru recomandarea acestora – ANEXA_3_- aparat_ventilatie_01.04.2018
Air Liquide VitalAire poate oferi o terapie personalizată pentru fiecare pacient cu dispozitive medicale de la parteneri de renume mondial: Philips, ResMed, Löwenstein Medical Diagnostics, Drive DeVilbiss”, spun reprezentanții VitalAire.

Aceste articole fac parte din campania Media10 „Povești din lumea celor rari” susținută de Asociația Parent Project, TopGel și VitalAire Romania.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă