Mulți dintre noi avem o concepție greșită despre apneea de somn.
În general, oricine poate avea apnee de somn.
Indiferent de sex, vârstă, greutate sau fizionomie.
În plus, expunerea pe timp îndelungat la oricare dintre semnele descrise mai jos ne poate duce la un risc crescut pentru apariția sindromului de apnee de somn.
Concepție greșită despre apneea de somn – Cine știe toate riscurile?
Unele dintre caracteristicile noastre fizice pot deveni factori de risc pentru apneea de somn:
- obezitatea
- circumferința gâtului mare (40 cm sau mai mult)
- căile respiratorii înguste
- maxilarul retras sau mandibula retractată
- amigdalele mari
- limba mare
- forma anormală a feței
- obstrucția nazală
- sindromul post menopauză
- alte afecțiuni medicale, cum ar fi Sindromul Down, sunt, de asemenea, factori de risc.
Simptomele sindromului de apnee obstructivă în somn la adulți
- Cel mai frecvent simptom al apneei de somn este sforăitul. Mai ales atunci când este puternic, zgomotos și vine cu pauze în respirație, senzație de sufocare sau respirație șuierătoare.
- De asemenea, mersul la baie de mai multe ori în timpul nopții pentru a urina. Poate fi tot un semn al apneei de somn. Doar un medic specialist poate pune un diagnostic dierențial după investigațiile necesare și o analiză de ansamblu a tuturor simptomelor Dvs.
- Să vă treziți cu dureri de cap.
- Oboseală în timpul zilei, pe lângă memorie slabă, dificultăți de concentrare, iritabilitate, schimbări de dispoziție și chiar depresie.
- Senzația de somn la volan. Este periculos atât pentru Dvs cât și pentru cei din jur.
Nu uitați să consultați medicul dacă prezentați oricare dintre aceste simptome!
Chiar dacă nu aveți toate simptomele, dacă vă potriviți cu majoritatea semnelor descrise mai sus, vă recomandăm să discutați cu medicul Dvs.
Dacă nu sunt tratate, simptomele apneei de somn pot declanșa boli de inimă, cum ar fi hipertensiune arterială, atac de cord, aritmie cardiacă sau accidente vasculare cerebrale.
Printre simptomele apneei de somn putem menționa: hipertensiune arterială, reflux gastroesofagian, disfuncție sexuală.
Nu uitați că o somnolență excesivă pe parcursul zilei poate provoca accidente de mașină și accidente de muncă.
Apneea de somn la copii
Apneea de somn la copii este mai frecventă decât credeți.
Copilul care suferă de apnee în somn întotdeauna sforăie, face un efort să respire, transpiră și doarme în poziții neobișnuite.
Nopțile nedormite pot fi cauza ulterioară a unor probleme de comportament, cum ar fi hiperactivitate, agitație, dificultăți de învățare și performanțe scolare slabe.
Dacă observați oricare dintre aceste semne la copilul Dvs, vă sugerăm să faceți o programare la un medic pentru un diagnostic de certitudine.
Neatenția sau ignorarea semnelor din lipsă de timp nu este o soluție reală și corectă. Atât pentru Dvs cât și pentru copil.
Suntem conștienți cu toții și este tot mai evident că în societatea actuală amânarea nu face decât să ne coste mai mult timp și bani ulterior. Așa încât, recomandarea pentru fiecare dintre noi ar fi să facem o programare la medic atunci când am sesizat aceste semne sau avem suspiciuni în acest sens.
Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.