Apneea în somn de tip obstructiv este un factor de risc pentru boala coronariană și AVC

Apneea în somn de tip obstructiv este un factor de risc pentru boala coronariană și AVC

Incidența apneei în somn de tip obstructiv este de 2 până la 4% la populația adultă.

🔵 30 până la 50% dintre pacienții cu hipertensiune arterială sau boală coronariană au apnee în somn de tip obstructiv.

Relația dintre apneea în somn și aritmie a fost demonstrată statistic în 1998 printr-un studiu realizat de Javaheri și colab.
Un alt studiu realizat de Mehra și colab. arată că persoanele afectate de apnee în somn de tip obstructiv de grad sever, au de 2 până la 4 ori mai mare risc de a avea o aritmie în comparație cu cei neafectați de apnee în somn.
Această relație se explică din nou prin faptul că hipoxia rezultată din întreruperile intermitente ale oxigenului în timpul apneei de somn este asociată cu stimularea sistemului nervos simpatic care predispune apoi la dezvoltarea tulburărilor de ritm cardiac.

Având în vedere gravitatea patologiilor cardiace care pot rezulta din aritmiile cardiace (cum ar fi stopul cardiac sau moartea subită), tratamentul apneei în somn de tip obstructiv reprezintă o problemă majoră de sănătate publică.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că pacienții cu apnee în somn de tip obstructiv au un risc semnificativ mai mare de a avea recurență a fibrilației atriale.

Din aceste cauze, diagnosticul de sindrom de apnee în somn de tip obstructiv necesită o atenție specială în evaluarea pacienților susceptibili la fibrilație atrială.

🔵 Apneea în somn s-a dovedit clinic a fi un factor de risc pentru AVC.

Accidentul vascular cerebral -AVC, este a doua cauză de deces la nivel mondial, cu 16,9 milioane de persoane afectate în fiecare an.

Există factori de risc comuni pentru aceste două patologii, precum hipertensiunea arterială sau chiar fibrilația atrială.
Spre deosebire de sex, vârstă sau etnie, care sunt factori de risc nemodificabili, apneea în somn este un potențial factor de risc modificabil pentru AVC.
Astfel, Asociația Americană a Inimii recomandă luarea în considerare a screening-ului și a tratamentului pentru sindromul de apnee în somn de tip obstructiv.

Pacienții care au suferit un AVC au o incidență mai mare a apneei în somn decât populația generală, cu 30 până la 70%.

Studiile realizate până în prezent sugerează că apariția AVC sau reapariția acestuia poate fi redusă prin gestionarea apneei în somn.
În plus, după un AVC, pacienții cu SASO au o reabilitare mai lungă decât populația generală, precum și un risc crescut de recidivă și mortalitate.

Concluzionând, sindromul de apnee în somn de tip obstructiv este o boală frecventă, cu consecințe cardiovasculare, iar terapia CPAP poate să micșoreze aceste riscuri.
Programul „SĂNĂTATEA SOMNULUI” VitalAire promovează educarea și conștientizarea sănătății somnului și se bazează pe faptul că fiecare dintre noi este unic și are necesități și dorințe specifice.

Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Apneea în somn și AVC – Surse: 

1. Peppard P, Young T, Barnet, J, Palta M, Hagen E. Increased Prevalence of Sleep-Disordered Breathing in Adults. Am. J. Epidemiol 2013.
2. V. K. Somers, D. P. White, R. Amin, W. T. Abraham, F. Costa, A. Culebras, S.Daniels, J. S. Floras, C. E. Hunt, L. J. Olson, et al. Sleep Apnea and Cardiovascular Disease: An American Heart Association/ American College of Cardiology Foundation Scientific Statement From the American Heart Association Council for High Blood Pressure Research Professional Education Committee, Council on Clinical Cardiology, Stroke Council, and Council on Cardiovascular Nursing In Collaboration With the National Heart, Lung, and Blood Institute National Center on Sleep Disorders Research (National Institutes of Health) Circulation 2008;118:1080-1111.
3. Floras JS, „Sleep Apnea in Heart Failure: Implications of Sympathetic Nervous System Activation for Disease Progression and Treatment.” Current Heart Fail Reports 2005;2:212-217.
4. Wang et al. Sleep Apnea and Mortality in Heart Failure. J Am Coll Cardiol 2007;49:1625–31
5. Gami et al. Obstructive Sleep Apnea and the Risk of Sudden Cardiac Death: A Longitudinal Study of 10,701 Adults. J Am Coll Cardiol 2013;62:610-616.
6. Fein AS, Shvilkin A, Shah D, et al. Treatment of obstructive sleep apnea reduces the risk of atrial fibrillation recurrence after catheter ablation. J Am Coll Cardiol 2013;62:300-5.
7. Javaheri S, Caref B, Chen E, Tong KB, Abraham WT. Sleep apnea testing and outcomes in a large cohort of Medicare beneficiaries with newly diagnosed heart failure. Am J Respir Crit Care Med 2011;183:539-546.
8. Artz M, Floras, JS, Logan, AG, et al. Suppression of central sleep apnea by continuous positive airway pressure and transplant-free survival in heartfailure. Circulation 2007; 115:3173-3180.
9. Sorajja D., Gami A.S., Somers V.K., Behrenbeck T.R., Garcia-Touchard A., Lopez-Jimenez F.; Independent association between obstructive sleep apnea and subclinical coronary artery disease. Chest 2008; 133:927-933.
10. Marin J.M., Carrizo S.J., Vicente E., Agusti A.G.; Long-term cardiovascular outcomes in men with obstructive sleep apnoea-hypopnoea with or without treatment with continuous positive airway pressure: an observational study. Lancet 2005; 365:1046-1053.

Credit foto: Unsplash_tim-doerfler-dYNar7pk9_Y

Apneea în somn și AVC

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă