Apneea în somn la tineri

Apneea în somn la tineri

Este un mit faptul că ‹‹apneea în somn nu este mare lucru atunci când ești tânăr››.
Sau că ‹‹sunt tânăr și sforăitul meu este normal, nu mi se poate întâmpla nimic grav.››
Toate aceste întreruperi ale respirației în timpul somnului afectează corpul și mintea celui care suferă de acest sindrom.
Oricât de tânăr ai fi, când apneea în somn nu este tratată, poate afecta starea psihică, poate influența munca zilnică, pot avea loc accidente de mașină, sau persoanele care au apnee în somn netratată pot face infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale.

🔵 De ce tinerii pot face apnee în somn?

Apneea în somn este o tulburare comună și gravă ce poate apărea la orice vârstă. Apneea în somn este un sindrom în care respirația se oprește în mod repetat timp de 10 secunde sau mai mult în timpul somnului. Tulburarea are ca rezultat mai puțin oxigen în sânge și vă poate trezi în mod repetat pentru scurte perioade de timp pe tot parcursul nopții.
Cele două tipuri principale de apnee în somn sunt apneea obstructivă în somn și apneea centrală în somn.

Cea mai frecventă cauză a apneei obstructive în somn este excesul de greutate (obezitatea). Iar procentul tinerilor supraponderali a crescut îngrijorător.

Potrivit raportului Organizației Mondiale a Sănătății pe 2022, aproximativ 58% dintre adulții români suferă de supraponderabilitate. Aproximativ 30% dintre copiii în vârstă de 7-9 ani sunt supraponderali în România, în timp ce între 15 și 20% dintre ei sunt obezi. (sursa1)
‹‹Termenul „supraponderabilitate” face referire la acea persoană care are o greutate corporală mai ridicată decât masa corporală ideală, dar care încă nu suferă de obezitate; practic masa corporală se află între masa corporală ideală și obezitate.›› (sursa2)

Obezitatea este asociată cu excesul de țesut moale la nivelul gâtului.

În timpul somnului, când mușchii gâtului și limbii sunt mai relaxați, acest țesut moale în exces poate provoca blocarea căilor respiratorii superioare și apariția apneei în somn.
Mai mult de jumătate dintre persoanele cu apnee obstructivă în somn sunt fie supraponderale (indicele de masă corporală, sau IMC, de 25-29,9) fie obeze (IMC de 30,0 sau mai mult).
Greutatea normală a unei persoane raportată la înălțimea acesteia se măsoară cu ajutorul indicelui de masă corporală (IMC). Indicele de masă corporală se calculează împărțind greutatea exprimată în kg la înălțimea exprimată în metri la pătrat; IMC = m/(h2).(sursa2)
Semnificație IMC-indicele de masă corporală

  • sub 18.5 subponderal
  • 18.5 – 24.9 greutate normală
  • 25 – 29.9 supraponderal
  • 30 – 34.9 obezitate clasa I
  • 35 – 39.9 obezitate clasa II
  • peste 40 obezitate morbidă
Un alt indicator al obezității este dimensiunea gâtului.

Bărbații cu o circumferință a gâtului de peste 43 centimetri și femeile cu o circumferință a gâtului de peste 41 centimetri au un risc mult mai mare de a avea apnee obstructivă în somn.
O creștere în greutate de 10% crește riscul de apnee obstructivă în somn de 6 ori, deși efectul scade după vârsta de 60 de ani. (sursa3)

🔵 Organizația Mondială a Sănătății informa de curând că obezitatea la nivel mondial aproape s-a triplat din 1975.

În 2016, peste 1,9 miliarde de adulți, cu vârsta de 18 ani și peste, erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 650 de milioane erau obezi.
39% dintre adulții cu vârsta de 18 ani și peste erau supraponderali în 2016, iar 13% erau obezi.
39 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani erau supraponderali sau obezi în 2020.
Peste 340 de milioane de copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani erau supraponderali sau obezi în 2016. (sursa4)

Alte cauze posibile sau factori de risc pentru apneea obstructivă în somn includ: (sursa3)
  • Istoricul familial: aproximativ 25%-40% dintre persoanele cu apnee obstructivă în somn au membri ai familiei cu această afecțiune, ceea ce poate reflecta o tendință moștenită spre probleme corporale.
  • Un gât îngust sau scurt
  • Hipotiroidismul
  • Creșterea în exces din cauza hormonilor (acromegalie)
  • Alergiile
  • Deviația de sept nazal (problemă cu structura nasului)
  • Polipii nazali, vegetații adenoide sau alte condiții medicale care congestionează căile aeriene superioare
  • Fumatul
  • Abuzul de alcool
  • Drogurile
  • La copii, cauzele apneei obstructive de somn includ adesea amigdalele mărite sau maxilarul inferior mic (micrognația sau retrognatismul mandibular).
🔵 Apneea în somn duce la lipsa unui somn de bună calitate.

Când sunteți lipsiți de somn, s-ar putea să vă simți obosiți, somnolenți, slăbiți, epuizați, ca și cum nu ați avea echilibru. Dacă vă doare capul la trezirea din somn și amețiți adesea dimineața, iar noaptea aveți un somn agitat cu transpirații și sforăiți, discutați cu medicul dumneavoastră despre un test pentru apneea în somn.

Indiferent de vârstă, apneea obstructivă de somn netratată poate duce la complicații grave, inclusiv boli cardiovasculare, accidente și moarte prematură.
Prin urmare, este important ca oricine cu semne și simptome de apnee obstructivă în somn – în special sforăit puternic și treziri repetate pe timp de noapte, urmate de somnolență excesivă în timpul zilei – să meargă la un medic specialist cu competență în somnologie pentru investigații în vederea obținerii tipului potrivit de evaluare medicală pentru un diagnostic corespunzător afecțiunii sale.

🔵 Toate persoanele care sforăie și se recunosc cu oricare dintre următoarele simptome ar trebui să meargă la un medic specialist cu competență în somnologie pentru a fi evaluați pentru o posibilă apnee obstructivă în somn:
  • Prezența sforăitului, senzație de sufocare nocturnă, somn agitat, gâfâială, transpirații în timpul nopţii.
  • Treziri peste noapte cauzate de urinările frecvente (nicturie).
  • Cefalee matinală – adică dureri de cap după trezire.
  • Somnolență sau oboseală în timpul zilei, iritabilitate.
  • Tensiune arterială crescută
  • Boală de inimă sau boli cardiovasculare
  • Istoricul de accident vascular cerebral
  • Impotență sau scăderea libidoului. (sursa Stony Brook Surgical Associates / Otolaryngology–Head and Neck Surgery)
Nu considerați că vârsta este un factor salvator sau sforăitul ca fiind natural!
Recomandat este să mergeți la un medic cu competență în somnologie pentru a vedea dacă este necesară o poligrafie respiratorie nocturnă pentru a determina dacă sforăitul se datorează apneei obstructive în somn.
🔵 Care sunt medicii specialiști care pot avea competență în somnologie?

Medicii specialiști cu Atestat/competență în Somnologie sunt cei care pot pune un diagnostic de certitudine pentru Sindromul de Apnee în Somn de tip Obstructiv (SASO), sunt medici din specialitățile de:

  • pneumologie,
  • medicină internă,
  • ORL,
  • cardiologie,
  • medicina muncii,
  • neurologie,
  • neurologie pediatrică, pediatrie.
Vizita la un medic de specialitate este importantă și vă poate salva viața.
Prezentul articol face parte din campania „SĂNĂTATEA SOMNULUI” prin care VitalAire și medicii specialiști promovează educarea și conștientizarea sănătății somnului. Se bazează pe faptul că fiecare dintre noi este unic și are necesități și dorințe specifice.

Credit foto: Canva

Pentru clienții VitalAire România există o nouă soluție pentru plata facturilor la terminalele ROBO/MBA prezente în toate sucursale și agențiile BRD din România.

Pentru o mai bună localizare a acestora, se poate accesa linkul https://www.brd.ro/brdepo în funcție de necesitatea fiecăruia.

La terminalele MBA este posibilă plata facturilor ce necesită depunerea unor sume mai mari de numerar și ca toate aceste terminale (ROBO/MBA) NU eliberează rest.

Procesul de plată este identic cu cel de la Un-Doi/PayPoint și se face prin scanarea codului de bare de pe factura VitalAire.

Utilizarea acestei metode de plată nu implică vreun comision suplimentar din partea clientului și nu este condiționată de accesul la ghișeul băncii.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă