Apneea în somn și indicele AHI pe înțelesul tuturor

Apneea în somn și indicele AHI pe înțelesul tuturor

Diagnosticarea apneei în somn este făcută de medicul specialist cu competență în somnologie în urma analizei raportului poligrafiei sau polisomnografiei, unul din parametrii acestui raport fiind indicele AHI – indicele de Apnee-Hipopnee.

„TRANSPIR MULT NOAPTEA, MĂ AGIT IN SOMN, MĂ TREZESC SUFOCAT ŞI URINEZ DES NOAPTEA. EXISTĂ EXPLICAŢII LEGATE DE APNEEA MEA?”(s1)

Manifestările apneei în somn ţin de efectele pe care oprirea repetată a respiraţiei o are asupra organismului. Pentru a înțelege cum interpretează medicii specialiști raportul poligrafic sau polisomnografic și ce înseamnă apnee ușoară, moderată sau severă/gravă, trebuie să înțelegem ce este indicele AHI – indicele de Apnee-Hipopnee.

🔵 Ce este și cum se interpretează indicele AHI – indicele de Apnee-Hipopnee?

Indicele AHI – indicele de Apnee-Hipopnee este numărul de evenimente respiratorii (apnei şi hipopnei pe ora de somn) din noaptea poligrafiei sau polisomnografiei. (s1) Practic, arată de câte ori s-a întrerupt respirația în timpul somnului pe ora de somn.

  • Apnee în somn înseamnă oprirea respirației pentru mai mult de 10 secunde.
  • Hipopneea este reducerea de peste 50% a fluxului respirator,
  • Atât apneea cât și hipopneea sunt însoțite de scăderea saturației de oxigen din sânge.

Deşi hipopneea nu reprezintă oprirea totală a respiraţiei, prezenţa ei se soldează cu aceleaşi efecte sistemice ca și apneea în somn: microtrezire cu fragmentarea somnului, desaturare, eliberare de adrenalină cu tahicardie şi creştere tensională după episodul obstructiv. (s1)

Distribuţia grafică a AHI sugerează momentul (stadiul de somn) în care evenimentele respiratorii sunt mai mult sau mai puţin exprimate (stadii superficiale, profunde sau somnul REM). (s1)

De asemenea, indicele AHI este reprezentat grafic şi în funcţie de poziţia pacientului examinat în timpul somnului, detaliu util în trasarea diagnosticului de apnee în somn poziţională. (s1)

🔵 De fapt această scădere a concentrației de oxigen din sângele arterial duce la afectarea întregului organism. Cele mai rapid afectate sunt organele vitale: creierul și inima.
Valorile indicelui AHI- indicele de Apnee-Hipopnee, indică dacă aveți apnee în somn, și, dacă da, cât de gravă este.
  • indicele AHI mai mic de 5 evenimente/medie/oră – Somn normal fără apnee în somn
  • indicele AHI este între 5 si 14 evenimente/medie/oră — Apnee ușoară în somn
  • indicele AHI între 15 si 29 evenimente/medie/oră – Apnee de somn moderată
  • indicele AHI mai mare sau egal cu 30 evenimente/medie/oră – Apnee severă în somn
Cu alte cuvinte, toate persoanele se pot opri din respirat uneori noaptea, fiind admise maximum 5 pauze respiratorii (apnei) pe ora de somn.

Definiţia SAHOS (sindromul de apnee-hipopnee în somn de tip obstructiv) este reprezentată de prezenţa a peste 5 apnei (opriri respiratorii) sau hipopnei (reduceri de peste 50% ale fluxului respirator) pe ora de somn, în asociere cu simptomatologie sugestivă (somnolenţă diurnă). (s1)

Sindromul de apnee în somn este uşor dacă indicele de apnee-hipopnee pe ora de somn (AHI) este între 5 şi 15, mediu pentru AHI între 15 şi 30 şi sever pentru AHI peste 30.

🔵 Ce poate însemna pentru organismul nostru oprirea respirației pentru mai mult de 10 secunde în mod repetat?

Când ne gândim că pe timpul acestor apnei din timpul nopții, persoana respectivă nu respiră, privim altfel situația. Dacă aceeași persoană încearcă ziua să-și țină respirația atât cât s-a oprit în timpul apneilor nocturne, nu reușește, se sufocă. La fel se întâmplă și în timpul nopții, dar persoana în cauză nu conștientizează. Această apnee în somn poate fi una dintre cauzele morții subite în timpul nopții.

🔵 Severitatea sindromului de apnee in somn este dată nu numai de valoarea AHI, ci și de consecințele acestuia:
  • scăderea concentrației oxigenului (hipoxemiei) în sângele arterial
  • fragmentarea somnului.

„Scăderea concentrației de oxigen în sângele arterial afectează întreg organismul, dar în special organele vitale: creierul și inima.

Sindromul de apnee în somn (SAS) crește riscul de boli cardiovasculare. Dacă pacientul cu sindrom de apnee in somn are hipertensiune arterială, tulburări de ritm cardiac, angină pectorală, insuficiență cardiacă sau boli pulmonare severe, consecințele pot fi dezastruoase.

Fragmentarea somnului este responsabilă de somnul agitat, neodihnitor și de somnolența diurnă excesivă. Somnolența diurnă excesivă are consecințe imediate crescând riscul de accidente rutiere, accidente de muncă și chiar casnice. Prin somnolența diurnă excesivă sindromul de apnee în somn (SAS) netratat poate avea consecințe vitale pentru pacient. Iar dacă pacientul este șofer pe mijloacele de transport în comun, controlor de trafic aerian sau alte meserii în care o decizie greșită poate face victime inocente, riscurile pot fi incalculabile.” (s2)

🔵 Care sunt medicii specialiști care pot avea competență în somnologie?

Medicii specialiști cu Atestat/competență în Somnologie sunt cei care pot pune un diagnostic de certitudine pentru Sindromul de Apnee în Somn de tip Obstructiv (SASO), sunt medici din specialitățile de:

  • pneumologie,
  • medicină internă,
  • ORL,
  • cardiologie,
  • medicina muncii,
  • neurologie,
  • neurologie pediatrică, pediatrie.

Completați formularul de la secțiunea CONTACT cu toate datele Dvs. și un reprezentant VitalAire vă va contacta pentru a vă oferi toate informațiile despre cele mai apropiate Laboratoare de Somnologie din zona Dvs. Sau sunați la telefonul pacientului 0757202040 și colegele noastre din call-center vă vor pune în contact cu reprezentantul VitalAire din zona Dvs pentru detalii.

Vizita la un medic de specialitate este importantă și vă poate salva viața.
Programul „SĂNĂTATEA SOMNULUI” VitalAire promovează educarea și conștientizarea sănătății somnului și se bazează pe faptul că fiecare dintre noi este unic și are necesități și dorințe specifice.

Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Surse: 

1 „DIALOGURI DESPRE SOMN ŞI APNEEA ÎN SOMN PENTRU AMATORI INFORMAŢI” – Editura: Tehnopress – prin bunăvoința Dnei Cpt. Dr. Sânziana Lovin, Șef secție Medicină Internă la SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ MILITAR “DR. I. CZIHAC din Iași, Doctor în științe medicale, medic primar în medicină internă și medic specialist în pneumologie, Atestat în Competență Medicina Somnului

2. Centrul Medical de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes”

Credit foto: Pexels-ahmet-polat-4485979

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă