BPOC – cauze, complicații și prevenire

BPOC – cauze, complicații și prevenire

BPOC – Boala pulmonară cronică obstructivă, este o boală în mare măsură subestimată.

Semnele BPOC sunt deseori puse pe seama simplei iritații din cauza fumatului, când de fapt sunt leziunile bronhiilor care se instalează în timp.
În lume, 45 de milioane de oameni sunt afectați de BPOC.
Aceste cifre pot crește doar din cauza creșterii fumatului, mai ales în rândul femeilor care sunt mai fragile în acest sens decât bărbații.
Mortalitatea directă și mai ales indirectă datorată complicațiilor BPOC este în creștere. La nivel mondial, BPOC este considerată a 5-a cauză de deces.

“A respira este vital.”

Programul “OXIGENOTERAPIE ACASĂ“ VitalAire promovează faptul că informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre. De aceea vom prezenta o serie de articole despre respirație și probleme de respirație.

CAUZELE APARIȚIEI BPOC

BPOC nu este ca și cum ai lua o gripă urâtă. Este rezultatul a 2 factori:

 1. Factori intrinseci (adică inerenți individului): unii oameni sunt mai predispuși decât alții să dezvolte BPOC.
  Există predispoziții favorizante, cum ar fi deficitul de alfa 1 antitripsină responsabilă de leziunile de emfizem, predispoziția familială și refluxul gastroesofagian. Mulți alți factori responsabili rămân, fără îndoială, de descoperit.
 2. Factori extrinseci, adică tot ceea ce este extern fiecărei persoane.
  Printre acestea, acestea sunt în ordine:
 • Tutun, fie că ești fumător, fie că ești supus fumatului pasiv. Fumatul reprezintă 90% din cauzele BPOC. În plus, știm că aproape unul din trei fumători (mai mult de 20 de țigări pe zi) va dezvolta BPOC într-o zi sau alta.
 • Celelalte cauze reprezintă doar 10%. Este vorba despre profesioniști precum muncitorii în construcții, cei care lucrează în turnătorii, anumiți angajați din industria textilă. Sunt implicate diferite substanțe în funcție de profesie: cimenturi, solvenți, gaze toxice, produse miniere, praf de siliciu, produse agricole.
 • Factori agravanți: poluarea urbană și casnică și, bineînțeles, tutunul care se adaugă acestor cauze primare.
COMPLICAȚIILE BPOC
 • Insuficiența respiratorie acută este prima dintre complicații.
  Ea este acută, în timpul perioadelor de exacerbare a BPOC și va provoca disconfort respirator la efort, sau chiar în repaus. Rezolvarea crizei depinde de progresia bolii, cu desigur cu riscul de recidivă.
 • Trecerea la cronicitate determină insuficiență respiratorie cronică care constituie un adevărat handicap.
  Insuficiența cardiacă dreaptă corespunde repercusiunilor insuficienței respiratorii asupra inimii: picioarele se umflă, unele vene se dilată, iar combinarea acestor două insuficiențe crește importanța insuficienței respiratorii.
 • Apariția edemului la nivelul picioarelor este un semn al severității BPOC.
 • Emfizemul este rezultatul final al distrugerii țesăturii pulmonare. Toracele se va deforma într-o pâlnie, disconfortul respirator este permanent: emfizemul este atunci ireversibil.

Cancerul bronhopulmonar nu este o complicație directă a BPOC, ci este una dintre posibilele consecințe ale fumatului care a provocat BPOC.

PREVENIREA BPOC

Se poate rezuma simplu: eliminarea tutunului.
De asemenea, este recomandabil să se limiteze cât mai mult posibil expunerea la poluanții industriali și poluarea urbană.

Medicul specialist este singurul care poate identifica BPOC și ne poate trata în mod specific.

De aceea este cel mai important să mergem din timp la medic ori de câte ori avem semne sau simptome care ne arată că am putea avea o problemă respiratorie.

A respira este vital.
Articolul face parte din campania „Oxigenoterapie acasă”, prin care VitalAire și medicii specialiști promovează faptul că informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre.

Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Sursa: Docteurclic

Foto: pexels-polina-tankilevitch-3873200

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă