CÂT ŞI CUM TREBUIE SĂ DOARMĂ UN COPIL?

CÂT ŞI CUM TREBUIE SĂ DOARMĂ UN COPIL?

Copii și lipsa somnului de calitate

Știați că privarea de somn la copil nu se manifestă prin somnolenţă, ca la adult, ci prin hiperactivitate cu agresivitate şi tulburări de concentrare?

Atenţie: un copil „turbulent” este cu mare probabilitate un copil privat de somn.

Iată ce ne învață Dna Cpt. Dr. Sânziana Lovin, Doctor în științe medicale, medic primar în medicină internă și medic specialist în pneumologie, Șef secție Medicină Internă la SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ MILITAR „DR. I. CZIHAC din Iași.

Noul născut doarme aproximativ 16-18 ore pe zi.

În cursul primei luni se face trecerea de la ritmul fetal la cel neonatal.

Nou născutul nu are un ritm circadian, ci unul ultradian (perioade de somn de 3-4 ore), iar igiena somnului în primele 3 luni are ca scop adaptarea micuţului la ritmul circadian, având ca principale măsuri evitarea stimulării intense în cursul nopţii şi expunerea la lumină naturală ziua.

Nou născutul are două stadii de somn:

  • somnul calm (stadiul I)
  • somnul agitat (stadiul II): echivalentul somnului paradoxal la adult.

Starea de veghe la rândul ei se împarte în:

  • veghea calmă- de 2-3 ore/zi – priveşte atent;
  • veghea agitată: fără plâns sau cu plâns.

Nou născutul adoarme în somn agitat, care survine unei perioade de veghe calmă sau alăptat. Faptul că adormirea se face direct în REM subliniază importanţa acestui stadiu pentru dezvoltarea neuro-psihică.

La copilul peste doi ani şi la adult, adormirea în REM este patologică.

Somnul agitat REM reprezintă 50% din somnul total (8 h, faţă de 2h la adult).

Un ciclu (somn agitat + calm) are 50 – 60 min.

Între o lună şi 3 luni, somnul sugarului este adesea întrerupt de accese de plâns inconsolabil, în episoade care pot dura ore întregi, mai ales seara şi noaptea.

Aşa numitele „colici” ale sugarului sunt impresionante prin impactul psihologic asupra părinţilor, fără ca bebeluşul să prezinte semnele unei suferinţe organice sau ale unei tulburări de dezvoltare.  Faptul că plânsul sugarului survine mai ales după mese a fost legat de imaturitatea reflexului gastro-colic, cu dureri abdominale prin distensia tubului digestiv.

Perioadele de somn în funcție de vârsta copilului

De la 6 luni se recomandă renunţarea la alimentaţia nocturnă.

La 10 luni, sugarul mai are doar două perioade de somn diurn (dimineaţa târziu şi după amiaza devreme). Se recomandă ca micuţul să fie culcat în patul lui somnoros, nu deja adormit.

La 18 luni copilul doarme 12 – 14 h de somn/zi, cu o singură siestă diurnă după-amiaza.

Preşcolarul doarme 11 h pe zi zi şi renunţă la siestă la 5 ani. În această perioadă părinţii trebuie să acorde o atenţie deosebită regulilor de igienă a somnului şi să gestioneze cu abilitate anxietatea de separare.

Şcolarul de 10 ani are nevoie de 10 – 11 h de somn/ zi, din care 30% este somn profund cu unde lente (faţă de numai 20% la adult); acest stadiu este extrem de important, întrucât aici are loc secreţia maximă a hormonului de creştere.

La pubertate, nevoia medie de somn este de 9-10 ore pe zi.

Adolescenţii au nevoie în medie de 9h şi 15 min de somn/ zi.

Modificările hormonale ce implică glanda pineală duc la tendinţa de întârziere a orelor de culcare. Astfel, apare o nepotrivire orarul biologic şi orarul social: ceasul hormonal al adolescentului îl îndeamnă să rămână treaz şi să meargă la întâlniri, în timp ce programul şcolar de a doua zi îl obligă să meargă la culcare.

Un studiu amplu din America arată că un sfert din elevii de liceu aţipesc la ore cel puţin o dată la două săptămâni, că 50%  din elevi dorm sub 8h/ noapte şi că aproape jumătate din elevii de liceu din America manifestă somnolenţă diurnă patologică (2006 Sleep in America poll).

E de la sine înţeles că există o corelaţie între calitatea somnului şi  rezultatele şcolare.

Vă recomandăm să fiți atenți la somnul și comportamentul copiilor Dvs.

Dacă depistați din timp anumite semne care vă pun pe gânduri, nu ezitați să mergeți la un medic cu Competență în Somnologie.

În cazul în care nu știți în zona Dvs un asemenea medic pneumolog cu Competență în Somnologie, sunați la Call Center VitalAire România 0757.20.20.40.

Noi vă vom îndruma către cel mai apropiat medic din zona Dvs.

Miniarticole publicate prin bunăvoința Dnei Cpt. Dr. Sânziana Lovin, Șef secție Medicină Internă la SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ MILITAR „DR. I. CZIHAC din Iași, Doctor în științe medicale, medic primar în medicină internă și medic specialist în pneumologie, Atestat în Competență Medicina Somnului – din cartea „DIALOGURI DESPRE SOMN ŞI APNEEA ÎN SOMN PENTRU AMATORI INFORMAŢI” – Editura: Tehnopress. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]