Pentru ca terapia CPAP a sindromului de apnee în somn să aibă efectul maxim, este foarte important să alegeți de la bun început o mască CPAP potrivită.
CE MASCA CPAP ALEGEM?
Masca CPAP potrivită din perspectiva medicilor
🔵 Un element important în acceptarea tratamentului îl reprezintă comoditatea interfeţei, realizabilă prin artificii tehnice şi competenţă din partea personalului medical.
Presiunea este aplicată la nivelul căilor respiratorii superioare prin intermediul unei măşti CPAP:
- nazale (care cuprinde nasul în mod etanş – cel mai des),
- narinare (pernuţe care intră în nări – rar)
- faciale / oro-nazale (care cuprind nasul şi gura).
Se alege cea mai mică mască CPAP ce poate cuprinde corect nasul.
În general măştile sunt pe 3 mărimi: S („small”- mică), M (medie) şi L („large” – mare).
Cu cât masca CPAP este mai mare, se dezechilibrează de pe faţă în somn. Astfel apar pierderi de aer pe lângă masca CPAP, numite „leak”-uri.
Pe lângă faptul că irită ochii, aceste leak-uri fac ca aparatul să pompeze aer mai mult, ceea ce creşte disconfortul.
🔵 Tipuri de măști CPAP din perspectiva medicală
- Măştile narinare par elegante şi uşoare, dar fluxul de aer este îngust şi aerul nu are spaţiu tampon de încălzire şi umidificare. Ceea ce-i deranjează pe cei cu sensibilitate respiratorie.
- Măştile faciale / oro-nazale sunt destinate celor care au obstrucţie nazală importantă. Pentru că aceștia sunt obligaţi să respire pe gură sau cei la care respiraţia bucală a devenit o obişnuinţă care nu poate dispare prin tratamentul corect al apneei pe masca nazală.
- De asemenea în ventilaţia cu BiPAP care necesită presiuni inspiratorii foarte mari, masca facială face aceste presiuni mai uşor tolerabile prin distribuţia lor pe o suprafaţă mai mare.
- Dacă plămânii pacientului nu funcţionează corect şi nu permit trecerea oxigenului din aerul ambiant în sânge (bolnavul are insuficienţă respiratorie), în masca de CPAP sau BiPAP se poate introduce printr-un mic orificiu cu ajutorul unui racord separat oxigen de la o sursă (butelie sau concentrator) pentru a îmbogăţi în oxigen aerul pe care-l respiră pacientul.
🔵 Elementele de detaliu ale unei măști CPAP sunt întotdeauna importante
Există şi dispozitive de susţinere a bărbiei pentru a menţine gura închisă – „chin strap”.
Marea majoritate a măştilor CPAP sunt dotate cu un punct de sprijin frontal. Acest punct de sprijn preia o parte din presiune şi o dirijează spre frunte, pentru a micşora forţa care apasă pe rădăcina nasului.
Hamul și bordurile de silicon ale unei măști CPAP
Masca CPAP se fixează pe cap cu benzi elastice care formează un „ham”, pentru că presiunea care intră în masca CPAP o împinge de pe faţă.
Masca CPAP prezintă o bordură moale din silicon pentru etanşeizare, bordură care poate avea formă de „jupă” care se umflă cu aer sau care poate fi umplută cu un gel pentru un confort mai bun.
Benzile elastice ale hamului se strâng până când aerul nu mai iese pe lângă masca CPAP spre ochi.>> sursa 1
🟠 De ce masca CPAP trebuie să fie aleasă individual pentru fiecare persoană?
Fiecare persoană are nevoie de un nivel de presiune personalizat, individual, pentru terapia sindromului de apnee în somn.
Medicul specialist este cel care stabilește presiunea necesară terapiei. Tot el este cel care vă recomandă tipul de mască CPAP: nazală, full-face/oro-nazală, pillow.
Fiecare dintre noi avem o altă conformație a feței. Și un nivel de toleranță și sensibilitate diferit.
De aceea, această mască CPAP aleasă trebuie să vă ajute să vă tratați în mod eficient. Este foarte important ca masca CPAP să vă ofere în același timp siguranța, confortul maxim și simplitatea de care aveți nevoie pentru a vă ușura terapia CPAP pentru apneea în somn.
🟠 Cu cine ne sfătuim când alegem o mască CPAP?
Medicul Dvs și Reprezentantul VitalAire din zona Dvs
Alegerea măștii CPAP vă recomandăm să o faceți împreună cu doctorul Dvs și cu reprezentantul VitalAire din zona Dvs.
Permiteți-i Reprezentantului VitalAire să vă ajute să reglați masca CPAP și să vă arate cum să o conectați la furtunul dispozitivului Dvs CPAP.
Ce trebuie să aveți în vedere când vă luați masca CPAP?
Potrivirea, dimensiunea și confortul sunt considerente esențiale atunci când Dvs vă luați masca CPAP pentru terapia sindromului de apnee în somn.
Simțiți-vă liber să sunați Reprezentantul nostru din zona Dvs și să găsiți împreună varianta potrivită de mască CPAP pentru Dvs.
Măștile CPAP vin într-o varietate de forme, dimensiuni și stiluri. Toate îndeplinesc aceeași funcție de a furniza aer de la dispozitiv printr-un furtun până la căile respiratorii.
În cazul în care masca CPAP nu vi se potrivește, nu vă este confortabilă, sau nu vă satisface nevoile de respirație, cel mai probabil că veți renunța la terapia CPAP.
Măștile CPAP au diferite tipuri de garnituri/perne (gel, silicon, spumă, etc.). Reprezentantul nostru vă va ajuta să o găsiți pe aceea care vă este cea mai confortabilă.
🟠 La început, pentru a alege împreuna masca CPAP potrivită, reprezentantul VitalAire vă poate pune câteva întrebări:
- Cum vă place să dormiti? (poziția preferată în timpul somnului- pe o parte, pe spate, pe burtă)
- Purtați ochelari de citit înainte de a dormi?
- Respirați pe nas sau pe gură?
- Aveți polipi sau alergii care va blochează respirația?
- Știti dacă suferiți de claustrofobie? (teamă exagerată de a te afla într-un spațiu mic, limitat și restrictiv)
- Aveți barbă sau mustață?
- Aveți nevoie de o mască CPAP creată pentru pielea sensibilă sau pentru a preveni semnele roșii pe podul nazal?
Alegerea efectivă a măștii CPAP
În principal, tipul de mască CPAP recomandat de medicul specialist este în funcție de modul cum respirați Dvs:
- Dacă respirați pe nas și doriți să aveți libertatea de a dormi în orice poziție, atunci vi s-ar potrivi o mască nazală.
- Dacă respirați pe nas și doriți confort și contact minim cu fața, încercați să probați o mască cu contact minim.
- Dacă respirați și pe gură, vi s-ar putea potrivi o mască de față oro-nazală sau facială / full-face.
- Dacă respirați pe gură și doriti un câmp vizual deschis, ați putea încerca o mască de față completă cu aplicare sub nas.
- Dacă masca va fi folosită de un copil sau un bebeluș, ar fi recomandată o mască pediatrică.
🟠 De ce este important să alegeți prima dată masca CPAP împreună cu un reprezentant?
Probați întotdeauna o mască CPAP înainte de a o cumpăra
Față-n față cu reprezentantul nostru veți proba masca și vă asigurați astfel că o pozitionați corect pe fața Dvs, înainte de a trage curelele măștii CPAP peste cap -sistemul de prindere al măștii.
Reprezentantul nostru vă poate arăta cum să o montați în mod corespunzător, fără să mișcați masca pe fața Dvs în timpul montării, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea anumitor componente ale măștii CPAP.
Ce tipuri de măști CPAP există?
În general măştile sunt pe mai multe mărimi, din care 3 mărimi sunte cele mai folosite: S („small”- mică), M (medie) şi L („large” – mare).
Există anumite tipuri de măști la care reprezentantul nostru vă va arăta cum să fixați clemele magnetice ale sistemului de prindere pe cap pe piesa pentru nas.
Reprezentantul nostru vă va ajuta să poziționați masca CPAP până se fixează confortabil pe fața Dvs și să faceți proba măștii CPAP împreună cu dispozitivul pentru terapie.
Fiecare tip de mască vine pe dimensiuni diferite, iar acestea sunt în funcție de producător.
Air Liquide VitalAire România are o gamă completă de maști CPAP de la producători de renume: Philips, ResMed, Löwenstein Medical, Air Liquide Medical System.
Măștile CPAP pe care le avem în portofoliu au fost concepute pentru a satisface necesitățile tuturor pacienților. Aceste măști țin cont de preferințele de somn, oferindu-vă confortul și siguranța unui tratament eficace.
Există producatori care au șabloane/tipare de dimensionare specifice, dar acestea sunt orientative. Șabloanele/tiparele de măsurare nu suplinesc acțiunile suplimentare pe care un reprezentant le face împreună cu Dvs pentru alegerea unei măști CPAP optime.
Durata de viață a unei măști CPAP
Durata de viață a unei măști CPAP depinde de intensitatea utilizării, de modul de întreținere a acesteia și de condițiile de mediu în care este utilizată sau păstrată masca CPAP.
Dat fiind că măștile CPAP sunt alcătuite din componente de natură modulară, se recomandă ca utilizatorul să-și verifice în mod regulat masca CPAP și să o igienizeze conform instrucțiunilor de folosire.
🟠 Ce semne pot apărea la o mască CPAP necorespunzătoare feței Dvs?
- Masca CPAP este incomodă: curelele sistemului de prindere sunt prea strânse sau masca ar putea fi de o dimensiune greșită.
- Masca CPAP este prea zgomotoasă: cotul anumitor măști poate fi instalat incorect sau asamblarea incorectă a componentelor măștii CPAP. Sau, în unele situații poate fi vorba despre faptul că aerisirea este murdară sau infundată.
- Masca CPAP are pierderi / scurgeri de aer la nivelul feței: membrana pernei măștii este deteriorată/uzată sau masca CPAP este poziționată sau ajustată incorect. Sau situația anterioară în care masca ar putea fi de o dimensiune greșită.
Evitați măștile CPAP de dimensiuni prea mari, care pot fi predispuse la deplasarea pe față sau la pierderi de aer.
În cazul în care masca Dvs CPAP are o dimensiune greșită sau dacă aveți semne pe față de la masca utilizată, cereți ajutor imediat. Este indicat să discutați deschis cu reprezentantul Dvs VitalAire pentru a rezolva lucrurile la timp și a găsi masca CPAP optimă, potrivită pentru Dvs.
🟠 De asemenea, nu uitați să vă procurați din timp și un umidificator.
Umidificatorul este necesar pentru o eficiență maximă a tratamentului cu CPAP și pentru evitarea apariției complicațiilor ulterioare. La secțiunea Noutăți de pe site-ul nostru puteți găsi mai multe informații despre importanța umidificării în terapia sindromului de apnee în somn care vă pot ajuta să vă hotărâți să întrebați medicul Dvs sau Reprezentantul VitalAire despre umidificatorul potrivit dispozitivului Dvs.
Acest umidificator încălzit poate fi atașat sau încorporat în dispozitivul CPAP. Are rolul de a umezi aerul, reglând caldura și umiditatea.
Există, de asemenea, tuburi încălzite care previn umiditatea sau condensul în tubulatură.
Sursa 1: Fragment din cartea „DIALOGURI DESPRE SOMN ŞI APNEEA ÎN SOMN PENTRU AMATORI INFORMAŢI” – Editura: Tehnopress, prin bunăvoința Dnei Cpt. Dr. Sânziana Lovin, Șef secție Medicină Internă la SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ MILITAR „DR. I. CZIHAC din Iași, Doctor în științe medicale, medic primar în medicină internă și medic specialist în pneumologie, Atestat în Competență Medicina Somnului.
Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.