INFECTIILE PULMONARE – CUM LE PRIVIM CA PACIENȚI

INFECTIILE PULMONARE – CUM LE PRIVIM CA PACIENȚI

CE ESTE O INFECȚIE PULMONARĂ

Este o infecție cu viruși sau microbi care poate fi în orice parte a plămânilor. Când această infecție afectează:

  • Bronhiile – se numește bronșită
  • Un lob pulmonar – pneumonie
  • O zonă difuză a plămânului – pneumonie interstițială
  • O zonă specifică a plămânului cu formarea unui abces: abcesul pulmonar.
CE SE ÎNTÂMPLĂ

Agenții infecțioși clasici, microbi și viruși, intră în arborele nostru respirator în fiecare zi.

Ce contează – ne spunem de cele mai multe ori. Avem sisteme de apărare astfel încât acești microbi sau viruși să nu provoace daune în organismul nostru.
Dar iată ce se poate întâmpla: din cauza anumitor factori nocivi precum tutunul, agenții toxici, poluarea, oboseala, insuficiența sistemului nostru imunitar, agenții infecțioși în cauză se dezvoltă anormal, înving bariera de apărare a organismului nostru și devin agresivi.

În funcție de locul în care se localizează, poate apărea o infecție cu un nume bine definit:
La nivelul bronhiilor:
  • Bronșită pentru o bronhie primară, bronhii mari medii și mici.
  • Bronșiolită pentru bronhiolele minuscule care se deschid în alveole.
  • Bronșita astmatică care se asociază cu infecția, poate provoca o dificultate respiratorie comparabilă cu cea a astmului din cauza îngustării dimensiunii bronhiilor.
La nivelul plămânilor:
  • Pneumonia – care afectează alveolele unui întreg lob pulmonar.
  • Abcesul sau colectarea de puroi într-o parte a plămânului.
Afectările simultane ale plămânilor și bronhiilor:
  • Bronho-pneumonie (bronhii și alveole ale unui lob).
  • Bronhio-alveolită (bronhiole și alveole) care poate fi legată și de un mediu toxic.
  • BPOC este o boala respiratorie cronică ce afectează atât bronhiile (bronșita cronică) cât și plamânii (emfizem) și se manifestă prin îngustarea progresivă și ireversibilă a bronhiilor, ceea ce se însoțește de o scădere progresivă a capacității respiratorii.
Pentru pleură – pleurezie.
INFECTIILE PULMONARE – SIMPTOME

Tusea, febra și sputa alcătuiesc trilogia simptomelor bolilor pulmonare infecțioase.

Tusea este rar uscată și izolată. În acest caz poate fi o origine virală și pune o situație de diagnostic cu afecțiunile căilor respiratorii superioare (traheita și laringita în special).
Cel mai adesea tusea este însoțită de febră și spută limpede, albicioasă sau purulentă – galbenă sau verzuie.
Semnele generale ale pacienților cu afecțiuni respiratorii cel mai adesea sunt: febră, scădere în greutate, stare de rău, oboseală, tahicardie (un ritm cardiac mai rapid decât cel normal).

Toate aceste simptome sunt întregite de un disconfort sau dificultate la respirație (dispnee), iar în anumite afecțiuni de dureri în piept.

Cu cât infecția este mai severă (pneumonie, abces, bronșită cronică), cu atât simptomele sunt mai marcate, mai puternice: o tuse frecventă și obositoare, o febră care rezistă mai mult tratamentului cu antibiotice, spută care se limpezește cu greu și bineînțeles o oboseală marcată se întâlnește mereu în astfel de cazuri.
Situația se poate agrava și mai mult atunci când bronhiile lasă mai puțin aer să treacă – bronșită astmatică, bronșită cronică, sau când plămânul este deosebit de afectat și devine nefuncțional -pneumonie extinsă, abces sever.

ROLUL MEDICULUI ESTE ESENȚIAL

Medicul este singurul care poate identifica fiecare tip de infecție și o poate trata în mod specific. De aceea este cel mai important să mergem din timp la medic ori de câte ori avem semne sau simptome care ne arată că am putea avea o problemă respiratorie.

Fără examinări și analize specifice nu ne putem trata în mod corespunzător.
Investigațiile funcționale respiratorii și analizele de sânge completează tabloul clinic al pacienților și medicii vor putea pune un diagnostic de certitudine pentru a alege calea terapeutică adecvată.

ȘI PENTRU TRATAMENT?

Marea provocare pentru noi ca pacienți va fi întotdeauna alegerea individuală de a nu lua antibiotice, bronhodilatatoare sau antitusive fără un consult medical în prealabil.
Aceste tratamente, ori cât de facil și rapid ar părea inițial, au efecte secundare sau nu rezolvă situația decât pe moment, creând rezistență ulterioară la medicamentul respectiv.
Din aceste considerente și multe altele neștiute la prima vedere, medicamentele trebuiesc luate întotdeauna la indicația medicului. Medicul analizează tabloul clinic general al fiecărui pacient și personalizează tratamentul în funcție de patologia individuală.
Atunci când avem probleme respiratorii să avem permanent în minte că plămânii sunt poarta de intrare a oxigenului pentru toate celulele corpului nostru. Și poarta de ieșire din organism a dioxidului de carbon.
Respirația înseamnă de fapt supraviețuirea noastră, minut după minut.

A respira este vital.
Articolul „infectiile pulmonare” face parte din campaniaOxigenoterapie acasă, prin care VitalAire și medicii specialiști promovează faptul că informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre.

Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Sursa: Docteurclic

Credit foto: Image by Victoria Model from Pixabay_temperature-5185845_1920

Infectiile pulmonare

Pentru clienții VitalAire România există o nouă soluție pentru plata facturilor la terminalele ROBO/MBA prezente în toate sucursale și agențiile BRD din România.

Pentru o mai bună localizare a acestora, se poate accesa linkul https://www.brd.ro/brdepo în funcție de necesitatea fiecăruia.

La terminalele MBA este posibilă plata facturilor ce necesită depunerea unor sume mai mari de numerar și ca toate aceste terminale (ROBO/MBA) NU eliberează rest.

Procesul de plată este identic cu cel de la Un-Doi/PayPoint și se face prin scanarea codului de bare de pe factura VitalAire.

Utilizarea acestei metode de plată nu implică vreun comision suplimentar din partea clientului și nu este condiționată de accesul la ghișeul băncii.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă