INTERVENTII COMPORTAMENTALE PENTRU INSOMNIA PEDIATRICA

INTERVENTII COMPORTAMENTALE PENTRU INSOMNIA PEDIATRICA

Continuăm seria miniarticolelor dedicate somnului și ce înseamnă privarea organismului de acest proces fiziologic.

Astăzi,iată câteva intervenţii comportamentale pentru insomnia pediatrică.

Rutina pozitivă: părinţii dezvoltă o rutină riguroasă înainte de culcare compusă din activităţi calme, iar la sfârşit activitatea preferată a copilului are loc în spaţiul de dormit. Copilul este culcat la ora stabilită în fiecare seară.

Stabilirea progresivă a orei de culcare („bedtime fading”): după întârzierea temporară a orei de culcare pentru asigurarea adormirii rapide, se mută progresiv ora de culcare din ce în ce mai devreme pe intervale de 15 de minute până la ora dorită.

Controlul stimulilor:

  • Întărirea asocierii dintre ora de culcare şi noţiunea de odihnă.
  • Folosirea patului doar pentru somn.
  • Copilul merge la culcare când e somnoros.
  • Trezirea la oră fixă.

Creşterea timpului în pat pe intervale mici de 15-20 de minute/săptămână până când eficienţa somnului (timpul total de somn/timpul în pat) este peste 90%.

Vă recomandăm să fiți atenți la somnul și comportamentul copiilor Dvs.

Dacă depistați din timp anumite semne care vă pun pe gânduri, nu ezitați să mergeți la un medic cu Competență în Somnologie.

În cazul în care nu știți în zona Dvs un asemenea medic pneumolog cu Competență în Somnologie, sunați la Call Center VitalAire România 0757.20.20.40. Noi vă vom îndruma către cel mai apropiat medic din zona Dvs.

Miniarticole publicate prin bunăvoința Dnei Cpt. Dr. Sânziana Lovin, Șef secție Medicină Internă la SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ MILITAR „DR. I. CZIHAC din Iași, Doctor în științe medicale, medic primar în medicină internă și medic specialist în pneumologie, Atestat în Competență Medicina Somnului – din cartea „DIALOGURI DESPRE SOMN ŞI APNEEA ÎN SOMN PENTRU AMATORI INFORMAŢI” – Editura: Tehnopress. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]