PROBLEME DE SOMN LA COPII

PROBLEME DE SOMN LA COPII

Problemele de somn la copii sau tulburările de somn netratate pot afecta negativ comportamentul, rezultatele şcolare şi calitatea vieţii.

Programul „SĂNĂTATEA SOMNULUI” VitalAire promovează educarea și conștientizarea sănătății somnului și se bazează pe faptul că fiecare dintre noi este unic și are necesități și dorințe specifice.

Informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre. Să aflăm din timp tot ceea ce este necesar pentru a acționa în cunoștință de cauză.

Dintre toate tulburările legate de somn la preşcolari şi şcolari, raportarea sistematică de către aparţinători a sforăitului nocturn, marker al tulburărilor de ventilaţie în somn (TVS), se asociază  cu agresivitate, neatenţie şi hiperactivitate şi se corelează negativ cu scorurile de performanţă cognitivă, executivă şi fono-lingvistică (parametri critici pentru citit).

„Somnul este o fereastră către creierul în curs de maturizare” afirmă adesea neurofiziologii. Având în vedere legăturile multidirecţionale dintre tulburările de somn şi cele de dezvoltare neuropsihică la copil, această afirmaţie este  justificată.

Studiile continuă să demonstreze consecinţele negative ale privării de somn la copii şi adolescenţi. Acestea includ:

  • hiperactivitate,
  • nervozitate,
  • tulburări de concentrare,
  • risc de traumatisme accidentale,
  • tulburări de memorie.

Familiile copiilor cu tulburări de somn au de asemenea de suferit, prezentând efecte negative diurne şi stress familial important.

Manifestările clinice ale insomniei pediatrice diferă de tabloul clinic al adultului, prin faptul că micuţii privaţi de somn prezintă adesea comportamente paradoxale cu hiperactivitate şi nelinişte, iar cei care raportează insomnia sunt aparţinătorii.

Tulburările de ventilaţie în somn (TVS) la copii includ un spectru de condiţii de la sforăitul primar (ce afectează 10% din copii) la apneea în somn a copilului (afectează 1-3% din copii, definită prin pauze respiratorii în somn cauzate la copil de hipetrofia ţesutului limfatic din faringe, cu mecanisme şi soluţii terapeutice diferite faţă de apneea adultului).

Apneea în somn este considerată de tip infantil la copilul sub 12 ani; peste vârsta de 12 ani mecanismul de producere şi opţiunile terapeutice sunt asemănătoare cu apneea adultului.

Manifestările comune ale TVS (Tulburările de ventilaţie în somn) la copii includ:
  • sforăit intens,
  • respiraţie laborioasă,
  • balans toracoabdominal,
  • treziri cu sufocare, transpiraţii nocturne (activare simpatică prin hipoxemie)
  • enuresis (eliberare de peptid natriuretic atrial în episoadele de tahicardie induse de hipoxemie).
Factorii de risc includ:
  • hipertrofia amigdaliană/adenoidiană,
  • obezitatea,
  • rinita alergică,
  • malformaţiile craniofaciale (în special micrognatismul)
  • malocluzia dentară
Diagnosticarea tulburărilor de somn la copii

Diagnosticul se pune prin polisomnografie PSG.

Copilul apneic este uşor de recunoscut, având „faciesul adenoidian” caracteristic, cu respiraţie orală, nas mare şi bărbie mică, tulburări auditive prin inflamaţia cronică în sfera ORL, aspect încercănat, obosit, mereu neatent şi indisciplinat.

Vă recomandăm să fiți atenți la somnul și comportamentul copiilor Dvs.

Dacă depistați din timp anumite probleme de somn la copii, nu ezitați să mergeți la un medic cu Competență în Somnologie.

În cazul în care nu știți în zona Dvs un asemenea medic pneumolog cu Competență în Somnologie, sunați la Call Center VitalAire România 0757.20.20.40. Noi vă vom îndruma către cel mai apropiat medic din zona Dvs.

Miniarticole publicate prin bunăvoința Dnei Cpt. Dr. Sânziana Lovin, Șef secție Medicină Internă la SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ MILITAR „DR. I. CZIHAC din Iași, Doctor în științe medicale, medic primar în medicină internă și medic specialist în pneumologie, Atestat în Competență Medicina Somnului – din cartea „DIALOGURI DESPRE SOMN ŞI APNEEA ÎN SOMN PENTRU AMATORI INFORMAŢI” – Editura: Tehnopress. 

Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă