Legătura dintre apneea în somn și performanța sportivă

Legătura dintre apneea în somn și performanța sportivă

🔵 Ce este apneea în somn și cum afectează performanța sportivilor?

Apneea în somn este o tulburare de somn care afectează milioane de oameni.
Apneea în somn este atunci când respirația este întreruptă pentru mai mult de 10 secunde, în timp ce dormiți. Acest lucru se poate întâmpla atunci când mușchii gâtului se relaxează și vă blochează căile respiratorii, determinându-vă să vă treziți câteva secunde pentru a respira.
Dacă sunteți sportiv și aveți apnee în somn, este posibil să nu vă dați seama la început, dar în timp poate începe să vă afecteze performanța atletică.
Când nu primiți suficient oxigen în timp ce dormiți, corpul vostru trebuie să lucreze mai mult pentru a funcționa în timpul zilei. Acest lucru poate duce la oboseală, lipsă de energie și scăderea rezistenței.
În plus, apneea în somn este asociată cu un risc crescut de hipertensiune arterială, boli de inimă și alte probleme de sănătate care pot afecta și mai mult abilitățile atletice în viitor.

🔵 Prevalența surprinzătoare a apneei în somn în rândul sportivilor

Apneea în somn este o tulburare de somn comună care afectează oameni de toate vârstele și mediile.
Cu toate acestea, poate vă surprinde că apare și la sportivi. De fapt, există articole publicate conform cărora există jucători profesioniști de fotbal sau baschet care au apnee în somn. (s4,6,7),
Această prevalență ridicată se poate datora în parte faptului că sportivii sunt mai susceptibili de a avea anumiți factori de risc pentru apneea în somn, cum ar fi circumferința gâtului mai mare sau greutatea în exces. În plus, cerințele fizice ale antrenamentului și concurenței pot pune o presiune suplimentară asupra corpului, ducând la oboseală și epuizare care pot exacerba simptomele apneei în somn.
În ciuda prevalenței sale, mulți sportivi poate nici măcar să nu fie conștienți că au apnee în somn.
Conform unor studii publicate în Journal of Sports Sciences s-a constatat că până la 80% dintre sportivii cu apnee în somn nu fuseseră niciodată diagnosticați. (s5) Aceasta înseamnă că aceștia pot experimenta simptome precum sforăitul, gâfâitul, oboseala și somnolența în timpul zilei, fără să-și dea seama de cauza de bază.
Din fericire a crescut gradul de conștientizare a prevalenței apneei în somn în rândul populației generale și opțiunile de tratament sunt accesibile și eficiente.

Semne și simptome comune ale apneei în somn la care trebuie să fiți atenți

Apneea în somn poate provoca o varietate de simptome care pot afecta performanța atletică.
Unele dintre cele mai frecvente semne și simptome la care un sportiv trebuie să fie atent, includ:

  • Sforăit puternic și zgomotos
  • Pauze în respirație în timpul somnului
  • Gâfâituri(“horcăit”) sau sufocare în timpul somnului
  • Transpirații nocturne și somn agitat
  • Somnolență sau oboseală în timpul zilei
  • Dureri de cap de dimineață
  • Dificultate de concentrare sau de amintire a lucrurilor

Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste simptome, este important să vă consultați cu un medic specialist cu competență în somnologie pentru a determina dacă apneea în somn poate fi cauza de bază. Apneea în somn netratată poate avea un impact semnificativ asupra performanței atletice și a sănătății generale.

Legătura dintre apneea în somn și oboseala la sportivi

Oboseala este o plângere comună în rândul sportivilor, iar apneea în somn poate fi o cauză de bază.
Când aveți apnee în somn, corpul dumneavoastră nu primește suficient oxigen în timpul somnului, ceea ce poate duce la somnolență și oboseală în timpul zilei.
Ca urmare, sportivii cu apnee în somn pot experimenta o scădere a performanței atletice din cauza scăderii nivelului de energie, scăderii motivației și scăderii concentrării.
Diverse studii au arătat că oboseala a fost cel mai frecvent simptom raportat de sportivii cu apnee în somn (s1,2,3). Vestea bună este că tratarea apneei în somn poate îmbunătăți nivelul de energie și sănătatea generală, ceea ce duce la îmbunătățirea performanței atletice.

🔵 Ce consecințe poate avea apneea în somn netratată la sportivi?

Unul dintre pericolele principale ale apneei de somn netratate este riscul crescut de boli cardiovasculare. Când suferiți de apnee în somn, corpul dumneavoastră se confruntă cu un ciclu de scăderea nivelului de oxigen, creșterea tensiunii arteriale și scăderea ritmului cardiac, ceea ce poate duce la un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și alte boli cardiovasculare.
Pe lângă riscul crescut de boli cardiovasculare, apneea de somn netratată poate duce și la scăderea nivelului de energie, la creșterea oboselii, la scăderea motivației și la scăderea concentrării.

Toate acestea pot avea un impact negativ asupra performanței sportive și asupra calității generale a vieții unui atlet.

🔵 Apneea în somn netratată ne poate afecta întregul organism

În plus, apneea în somn netratată poate duce la un risc crescut de accidente și răni din cauza somnolenței în timpul zilei, a scăderii vigilenței și a funcției cognitive afectate. Acest lucru poate fi deosebit de periculos pentru sportivii care se angajează în sporturi și activități cu risc ridicat.
Vestea bună este că apneea în somn poate fi tratată eficient cu ajutorul unui medic specialist cu competență în somnologie.
Opțiunile de tratament pot include modificări ale stilului de viață, cum ar fi scăderea în greutate și dietă adecvată și/sau utilizarea de dispozitive precum aparatele CPAP, AutoCPAP sau BiLevel pentru a ajuta la menținerea căilor respiratorii deschise în timpul somnului.
Este important ca sportivii să ia în serios apneea în somn și să caute tratament dacă bănuiesc că ar putea avea această afecțiune. Înțelegând pericolele apneei de somn netratate, sportivii pot lua măsuri pentru a-și îmbunătăți sănătatea și performanța atletică și pentru a-și reduce riscul de complicații grave de sănătate.

Prezentul articol este cu caracter informativ și face parte din campania Sănătatea Somnului.

Surse:

1 https://bjsm.bmj.com/content/55/7/356
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8738168/
3 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10936127/
4 https://www.jocmr.org/index.php/JOCMR
5 https://www.jssm.org/
6 https://www.cpap.com/blog/athletes-with-sleep-apnea/
7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6035001/

Credit foto: Canva

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă