Obezitatea și apneea în somn

Obezitatea și apneea în somn

Obezitatea este cel mai important factor de risc pentru apneea în somn, fiind prezentă la peste 80% dintre pacienți.
O creștere cu 10% a greutății este asociată cu o creștere de 6 ori a riscului de apnee.

Sindromul de apnee în somn obstructiv este puternic asociat cu obezitatea.(s1)
Persoanele obeze trebuie testate pentru sindrom de apnee în somn de tip obstructiv și tulburările care sunt asociate cu aceasta.

Atât pacienții cu obezitate, cât și pacienții cu apnee în somn de tip obstructiv au un risc mai mare de sindrom metabolic. (s2)

🔵 Apneea în somn de tip obstructiv este un factor de risc independent pentru bolile cardiovasculare și cerebrovasculare.

Datorită hipoxiei asociate cu apneea în somn de tip obstructiv (hipoxia este scăderea cantității de oxigen din țesuturi), stresul oxidativ duce la supraproducția de specii reactive de oxigen, care poate provoca disfuncție endotelială și poate duce la ateroscleroză (boală cronică degenerativă produsă prin depunerea de grăsimi și colesterol în peretele intern al arterelor, determinând sclerozarea acestora). Markerul inflamator proteina C reactivă (CRP), factorul de necroză tumorală α (TNF α) și interleukina-6 (IL-6) au fost crescute la pacienții cu apnee în somn de tip obstructiv și semnificativ crescute când AHI a fost de 15 sau mai mare. (s3)

Hormonii sațietății și foamei și corelația lor cu apneea în somn

Leptina (sI) este un hormon care scade pofta de mâncare. Așa că atunci când nivelurile de leptină sunt ridicate, de obicei ne simțim mai plini.

Pe de altă parte, grelina (sII) este un hormon care poate stimula pofta de mâncare. Este adesea denumită „hormonul foamei”, deoarece se crede că este responsabilă pentru senzația de foame.

Un studiu (sIII) a constatat că restricția de somn crește nivelul de grelină și scade leptina. Cu alte cuvinte, lipsa de somn crește pofta de mâncare.

Adică dacă avem somn pe durată scurtă – mâncăm mai mult.

În consecință, aportul crescut de alimente datorat modificărilor hormonilor apetitului poate duce la creșterea în greutate.
Aceasta înseamnă că, pe termen lung, privarea de somn poate duce la creșterea în greutate datorită acestor modificări ale poftei de mâncare.
Așadar, trebuie să avem ca prioritate permanentă să dormim bine. Cu cât dormim mai puțin sau nu ne odihnim suficient (calitatea somnului este deficitară), cu atât vom mânca mai mult.

Un alt studiu arată că nivelurile crescute ale hormonului leptinei sunt prezente atât la pacienții obezi, cât și la pacienții cu apnee obstructivă de somn, nivelul leptinei fiind direct proporțional cu severitatea sindromului. (s4)
La pacienții cu apnee în somn de tip obstructiv, nivelurile serice de leptină sunt cu 50% mai mari comparativ cu martorii-persoanele fără apnee în somn. (s5)

Obezitatea și apneea în somn
🔵 La persoanele supraponderale sau obeze, depozitele de grăsime contribuie la scăderea volumului pulmonar și îngreunează respirația (Young, Skatrud & Peppard, 2013).
Circumferința gâtului, circumferința taliei și raportul talie-șold sunt, de asemenea, considerații atunci când se abordează excesul de greutate sau obezitatea și se suspectează apneea în somn.

Circumferința gâtului mai mare de 43cm pentru bărbați și 41cm pentru femei crește atât riscul de obezitate, cât și de apnee în somn.
Măsurătorile taliei egale sau mai mari de 100cm la bărbați și 90cm la femei cresc, de asemenea, factorul de risc.

Raportul talie-șold poate fi, de asemenea, calculat pentru a evalua echivalentul de risc suplimentar. Acest raport este determinat prin împărțirea măsurării taliei la măsurarea șoldului. Cu cât acest raport este mai mare, cu atât sunt mai semnificativi factorii de risc pentru apneea în somn și alte tulburări legate de obezitate.

Un dispozitiv cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP) este cel mai frecvent primul pas în tratamentul apneei în somn.

Dispozitivul acționează ca o atelă pneumatică și asigură un flux pozitiv de aer pentru a menține căile respiratorii deschise. Dispozitivul CPAP este conectat printr-un furtun la o mască CPAP nazală sau facială.

Majoritatea persoanelor care folosesc un aparat CPAP simt imediat o ușurare a simptomelor, inclusiv creșterea energiei, îmbunătățirea dispoziției și ameliorarea durerilor de cap dimineața.
În plus, un tratament foarte eficient pe termen lung pentru apneea în somn este pierderea în greutate. Chiar și o scădere în greutate de 10% poate duce la o îmbunătățire cu 20% a severității apneei de somn. (s7)

Scăderea în greutate reprezintă prima indicație terapeutică, având impact asupra reducerii severității indicelui de apnee.
Prevalența sinsdromului de apnee în somn crește cu vârsta, existând un vârf de diagnostic în jur de 50-59 de ani.

Femeile sunt mai protejate până la perioada de menopauză, când riscul este de 4 ori mai mare.

Programul „SĂNĂTATEA SOMNULUI” VitalAire promovează educarea și conștientizarea sănătății somnului și se bazează pe faptul că fiecare dintre noi este unic și are necesități și dorințe specifice.

Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Obezitatea și apneea în somn – Surse: 

1. Glicksman A, Hadjiyannakis S, Barrowman N, Walker S, Hoey L, et al. Body Fat Distribution Ratios and Obstructive Sleep Apnea Severity in Youth with Obesity. J Clin Sleep Med. 2017;13(4):545–550.s. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
2. Patinkin ZW, Feinn R, Santos M. Metabolic Consequences of Obstructive Sleep Apnea in Adolescents with Obesity: A Systematic Literature Review and Meta-Analysis. Child Obes. 2017;13(2):102–110. [PubMed] [Google Scholar]
3. Jehan S, Auguste E, Zizi F, Pandi-Perumal SR, Gupta R, et al. Obstructive Sleep Apnea: Women’s Perspective. J Sleep Med Disord. 2016;3(6) [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
4. Ulukavak Ciftci T, Kokturk O, Bukan N, Bilgihan A. Leptin and ghrelin levels in patients with obstructive sleep apnea syndrome. Respiration. 2005;72(4):395–401. [PubMed] [Google Scholar]
5. Ozturk L, Unal M, Tamer L, Celikoglu F. The association of the severity of obstructive sleep apnea with plasma leptin levels. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2003;129(5):538–540. [PubMed] [Google Scholar]
6. Obstructive Sleep Apnea and Obesity: Implications for Public Health, Shazia Jehan,1 Ferdinand Zizi,1 Seithikurippu R Pandi-Perumal,2 Steven Wall,1 Evan Auguste,3 Alyson K Myers,4 Girardin Jean-Louis,1 and Samy I McFarlane5,* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5836788/
7. Sleep Apnea and Obesity: Are They Related? Jennifer Kucera, RN, CURN, MSN, FNP-C. Obesity Medicine Association, https://obesitymedicine.org/sleep-apnea-and-obesity/

Credit foto: Unsplash_towfiqu-barbhuiya-J6g_szOtMF4

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă