Oxigenoterapia în BPOC, astm bronșic sau fibroză pulmonară

Oxigenoterapia în BPOC, astm bronșic sau fibroză pulmonară

Dintre toate afecțiunile respiratorii care necesită oxigen suplimentar, BPOC este de departe cea mai frecventă. De fapt, aproape 82% dintre pacienții care fac tratament cu oxigen pe termen lung au BPOC. (s1)
Cu toate acestea, nu toți oamenii cu BPOC au nevoie de oxigen suplimentar și mulți nu încep terapia cu oxigen până nu ajung la stadiile avansate ale bolii. Medicii prescriu de obicei oxigen atunci când un pacient cu BPOC are niveluri cronice scăzute de oxigen din sânge, cunoscută sub numele de hipoxemie cronică.
Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când saturația de oxigen din sânge scade în mod regulat sub aproximativ 88 până la 90% (nivelurile sănătoase sunt de 95% sau mai mari). În acest moment, terapia cu oxigen este necesară pentru a vă aduce saturația de oxigen din sânge înapoi la niveluri sănătoase.
Acest lucru este important, deoarece hipoxemia cronică este o afecțiune periculoasă pentru sănătate. Hipoxemia cronică poate provoca leziuni grave inimii și plămânilor în timp.

Oxigenul vă poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor generale ale BPOC, ajutându-vă să respirați mai bine și să țineți sub control simptomele respiratorii, cum ar fi dificultățile de respirație.

Când folosim oxigenoterapie în BPOC?

Unii pacienți cu BPOC trebuie să utilizeze oxigen suplimentar 24/7. Alți pacienți îl folosesc doar în timpul activităților specifice care le provoacă scăderea nivelului de oxigen din sânge. De exemplu, unele persoane cu BPOC folosesc oxigen doar atunci când dorm sau fac activități fizice care le suprasolicită plămânii.
Uneori, pacienții cu BPOC trebuie să utilizeze oxigen temporar în timpul urgențelor. Sau să-i ajute să se recupereze după infecții pulmonare sau apariția simptomelor majore (cunoscute sub numele de exacerbări).
Cu toate acestea, odată ce trebuie să depindă de oxigen suplimentar pentru întreținerea regulată a bolii, majoritatea pacienților trebuie să-l folosească pentru tot restul vieții.
Dacă aveți BPOC, este posibil să aveți nevoie de terapie cu oxigen în cele din urmă, chiar dacă nu utilizați acum. Cercetătorii estimează că cel puțin 20% dintre persoanele cu BPOC folosesc oxigenoterapie pe termen lung, iar majoritatea pacienților ajung să utilizeze oxigen suplimentar la un moment dat în timpul tratamentului. (s2)

Oxigenoterapia în fibroza chistică și fibroza pulmonară

Persoanele care suferă de fibroză chistică și fibroză pulmonară suferă de probleme pulmonare similare celor cu BPOC. Ei folosesc adesea oxigen suplimentar din aceleași motive, inclusiv pentru tratarea hipoxemiei și ameliorarea dificultății de respirație. (s3)

Oxigenoterapia pentru astm și infecții pulmonare.

Persoanele cu astm bronșic, de obicei, nu trebuie să utilizeze oxigen suplimentar în mod regulat, cum sunt persoanele cu BPOC.
Cu toate acestea, unii pacienți cu astm bronșic pot avea nevoie de terapie cu oxigen pentru a-i ajuta să respire în timpul sau după un atac de astm foarte sever.
Crizele de astm sunt, în general, rezultatul unei inflamații severe la nivelul plămânilor, care îi poate împiedica să absoarbă eficient oxigenul. În timpul urgențelor care pun viața în pericol, oxigenul suplimentar poate ajuta plămânii să absoarbă suficient oxigen pentru a preveni complicațiile grave sau moartea. (s4)

Când indică medicul oxigenoterapie?

Dacă vi s-a prescris oxigen suplimentar, probabil vă întrebați cum să îl utilizați în siguranță și, mai important, care sunt beneficiile.
Terapia cu oxigen sau oxigenoterapia, este un tratament medical care necesită o rețetă de la un medic. Medicul poate prescrie o serie de debite de oxigen pentru o serie de afecțiuni diferite, cum ar fi:

  • BPOC, emfizem pulmonar și bronșita cronică
  • Fibroza chistică sau fibroză pulmonară
  • Criză severă de astm
  • Pneumonie
  • Pneumotorax
  • Apnee de somn
  • Covid19

Medicul poate prescrie debite diferite de oxigen pentru diferite activități, cum ar fi în timpul odihnei, somnului sau exercițiilor fizice sau alte activități zilnice.
Unii oameni au nevoie doar de oxigenoterapie în timp ce dorm, în timp ce alții pot avea nevoie de această terapie un anumit număr de ore pe zi.
Cantitatea și durata terapiei cu oxigen vor depinde de starea dvs.
Este foarte important să urmați setările exact așa cum sunt prescrise de către medicul dvs. Folosirea prea mult sau prea puțin a oxigenului suplimentar poate avea consecințe asupra organismului dvs.

Întotdeauna merită să ne amintim că, dacă există terapii care ne pot îmbunătăți viața de zi cu zi, este bine să știm de ele și să le facem în condiții de confort și siguranță.

Dacă aveți nevoie de oxigenoterapie, este puțin probabil să vă observați singur deficiența.
Mergeți la medic pentru analize și testări suplimentare.

A respira este vital.
Articolul face parte din campania „Oxigenoterapie acasă”, prin care VitalAire și medicii specialiști promovează faptul că informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre.

Informațiile din prezentul articol „Oxigenoterapia în BPOC astm bronșic sau fibroză pulmonară” sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Surse articol:

S1,2 Oxygen Therapy Use in Older Adults with Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Shawn P. E. Nishi, 1 ,* Wei Zhang, 1 Yong-Fang Kuo, 2 and Gulshan Sharma 1, 2

S3 Supplemental Oxygen – The Pulmonary Fibrosis Foundation

S4 Managing a severe acute asthma exacerbation

Pentru clienții VitalAire România există o nouă soluție pentru plata facturilor la terminalele ROBO/MBA prezente în toate sucursale și agențiile BRD din România.

Pentru o mai bună localizare a acestora, se poate accesa linkul https://www.brd.ro/brdepo în funcție de necesitatea fiecăruia.

La terminalele MBA este posibilă plata facturilor ce necesită depunerea unor sume mai mari de numerar și ca toate aceste terminale (ROBO/MBA) NU eliberează rest.

Procesul de plată este identic cu cel de la Un-Doi/PayPoint și se face prin scanarea codului de bare de pe factura VitalAire.

Utilizarea acestei metode de plată nu implică vreun comision suplimentar din partea clientului și nu este condiționată de accesul la ghișeul băncii.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă