Oxigenoterapie in siguranta

Oxigenoterapie in siguranta

Reguli de bază pentru oxigenoterapie în siguranță

Oxigenoterapie in siguranta. Oxigenul poate face ca lucrurile sa se arda foarte repede, deci este foarte important ca la folosirea oxigenului sa respectati aceste precautii generale de siguranta:

  • Utilizati oxigenul numai conform indicatiilor medicului dumneavoastra
  • Montati-va alarme de fum in casa
  • Opriti echipamentul de oxigen cand nu il utilizati
  • Curatati echipamentul in mod regulat
  • Plasati un semn „Fumatul interzis” in spatiul in care utilizati concentratorul de oxigen
  • Scoateti din camera: unsoarea, cremele, produsele petroliere, materialele inflamabile si combustibile si tineti-le departe de concentratoarele de oxigen
  • Asigurati-va ca echipamentul cu oxigen este utilizat si depozitat in zone bine ventilate si departe de medii umede
Masuri importante pentru folosirea oxigenului în siguranță:
  • NU fumati in casa dvs. sau in apropierea echipamentului dvs. de oxigen
  • NU conectati concentratorul de oxigen la echipamentele electrice care devin fierbinti sau scot scantei
  • NU utilizati echipamentul de oxigen in apropierea chibritelor, lumanarilor, aparatelor pe gaz, flacarilor deschise sau incendiilor
  • NU permiteti altora sa opereze concentratorul de oxigen fara experienta
  • NU incercati sa va reparati singur concentratorul de oxigen

Pentru informatii suplimentare, consultati ghidul de utilizare al echipamentului de oxigen.

Planificarea unei caderi de tensiune
Preocuparea principala ar trebui să fie întotdeauna siguranța dumneavoastră.

Este posibil sa fiti in pericol in timpul unei situatii de urgenta sau a unei intreruperi a alimentarii cu energie daca concentratorul de oxigen nu poate fi utilizat.

Prin elaborarea unui plan de urgenta, veti fi mai bine pregatiti pentru a face fata acestei experiente. Este important sa ramaneti cat se poate de calm.
Informati-va furnizorul de energie electrica ca sunteti dependent de energie electrica pentru a va furniza oxigen.

Ca soluție în cazul întreruperii curentului electric, este achiziția un generator electric – găsiți și pe internet și la orice firma de bricolaje, etc cu putere minimă de 800 W.

Sau puteți achiziționa un concentrator de oxigen portabil care are acumulatori.

Informațiile din prezentul articol „Oxigenoterapie in siguranta”sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă