Plămânii și respirația, cum funcționează

Plămânii și respirația, cum funcționează

În general, comparăm plămânii cu un copac cu capul în jos:

  • trunchiul ar fi traheea,
  • ramurile ar reprezenta bronhiile,
  • alveolele pulmonare sunt frunzele.

Acest copac este de fapt gol de la origine până la terminarea sa și pe aici trece aerul pe care îl respirăm.

A respira este vital.
Articolul face parte din campania „Oxigenoterapie acasă”, prin care VitalAire și medicii specialiști promovează faptul că informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre. În acest context, vă vom prezenta o serie de articole despre respirație și probleme de respirație.

TRAHEEA

În primul rând, traheea: este un tub vertical mare care pornește de la laringe (în partea din spate a gâtului) și coboară în spatele sternului.
Traheea este alcătuită din inele mari de cartilaj și membrana mucoasă care o căptușește este foarte fragilă și se poate inflama (traheită).
Traheea se împarte în două bronhii principale.

BRONHIILE

Fiecare bronhie principală se va împărți:

  • în dreapta aceasta va da 3 bronhii mari
  • în stânga 2 bronhii mari.

Fiecare bronhie va trimite aer la un lob pulmonar. Sunt așadar 2 lobi în plămânul din stânga și 3 lobi în plămânul din dreapta.
Apoi bronhiile se vor împărți în ramuri secundare al căror diametru scade odată cu diviziunile.
De la un anumit calibru nu mai vorbim de bronhii ci de bronhiole.
Bronhiolele ajung să se termine în alveole. Aici oxigenul din aer trece în sânge.

PLĂMÂNII

Sunt alcătuiți drintr-un țesut moale ca un burete care se umple cu aer.
Plămânii sunt organizați în lobi:

  • Plămânul drept – sus, mijloc și inferior
  • Plămânul stâng – sus și inferior.

Fiecare lob are bronhia sa principală, o arteră care este o ramură a arterei pulmonare și o venă care va participa la crearea venei pulmonare. Acest set este o unitate funcțională care este capabilă să asigure sosirea aerului în timpul inspirului, alimentarea cu oxigen a sângelui și returnarea dioxidului de carbon în timpul expirului.

Dar ce rol au plămânii în tot acest proces respirator?

Țesutul pulmonar este de fapt un fel de burete umplut cu aer și traversat de vase de sânge.
Deci este nevoie de un fel de curea de transmisie între mișcarea transmisă de diafragm și inerția plămânului.
Această transmisie este asigurată de un sistem ingenios: pleura.

PLEURA este un fel de plic, care înconjoară strâns plămânii.

Pleura este alcătuită din 2 straturi: unul lipit de plămâni, celălalt lipit de cutia toracică. Între cele două straturi ale pleurei: vidul.
Acest vid este cel care joacă rolul de transmitere.
Așadar, pleura este ca un fel de centură de transmisie între cutia toracică, animată de mușchii respiratori, și plămâni, care nu au nici un mușchi propriu capabil să-i facă să se umfle.
Dacă pleura nu-și mai poate face treaba și plămânii nu se mai umflă: ne sufocăm.

Să ne menținem plămânii sănătoși înseamnă de fapt să avem grijă de tot organismul nostru. Pentru că prin plămâni intră oxigenul care este vital pentru supraviețuirea noastră.

Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Sursa: Docteurclic

Foto: Depositphotos_441313718_xl-2015

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă