PROBLEMELE RESPIRATORII – CE SE ÎNTÂMPLĂ

PROBLEMELE RESPIRATORII – CE SE ÎNTÂMPLĂ

Există 3 tipuri de probleme care pot apărea dacă sistemul respirator nu mai este în limite normale, fiziologice. Este bine să ne informăm din timp despre ele, ca să știm să mergem la medic. A merge la medic pentru orice semne sau simptome care ne pun pe gânduri, este o datorie față de noi înșine: pentru a fi sănătoși, pentru a trăi mai bine în pielea noastră.

În funcție de localizare, iată pe scurt care sunt aceste 3 mari categorii de probleme respiratorii:

  1. Probleme cu “tuburile” prin care trece aerul: traheea, bronhiile, bronhiolele, alveolele pulmonare.
  2. Probleme cu circulația sângelui care, la intrarea în plămâni, este sânge venos, încarcat cu dioxid de carbon și care, la ieșirea din plămâni, este sânge arterial, oxigenat de aerul din alveolele pulmonare.
    Este ceea ce se numește circulația mică.
  3. Probleme cu pleura.
1. Probleme cu traheea sau bronhiile

Acestea pot deveni inflamatorii. Se adaugă termenul “ită” și, în funcție de nivelul de atac, acesta poate fi:

  • traheită,
  • bronșită,
  • bronșiolită,
  • alveolită.

Aceste inflamații pot provoca tuse care poate fi dureroasă, cu sau fără spută și uneori dificultăți de respirație.
Traheea sau bronhiile se pot infecta: acesta este cazul bronșitei și dacă simptomele vor dura mai mult timp, poate fi vorba de bronșită cronică.
Dar dacă infecția se va extinde în restul țesutului pulmonar, se poate vorbi de pneumonie când zona afectată este o zonă precisă și limitată.
Sau de pneumonie interstițială când este mai difuză. Pe lângă tuse, poate exista febră, apatie și chiar durere într-unul sau în ambii plămâni.
Uneori, această infecție se datorează unor microbi specifici și poartă numele acestuia: de exemplu tuberculoză, etc.
Însăși structura țesutului pulmonar poate fi distrusă încetul cu încetul: plămânul își poate schimba structura sa fiziologică normală, se pot forma cavități în detrimentul alveolelor, care pot dispărea: este cazul emfizemului pulmonar. Pot apărea probleme de repirație, pentru că apare lipsa de oxigen.

În anumite situații, agresiunea externă (polenul de exemplu) poate provoca o alergie: este cazul astmului alergic care se datorează îngustării temporare a bronhiilor și care poate provoca respirație șuierătoare și dificultăți de respirație.

Alte afecțiuni ale plămânilor pot fi date de tumori, care pot fi situate în bronhii sau în plămâni, în special cancerul pulmonar.

2. Probleme ale circulației pulmonare

Dacă sângele nu mai ajunge la plămâni (de exemplu din cauza unui cheag în artera pulmonară), aceasta are două consecințe:

  • pe de o parte, oxigenul care ajunge în alveole nu mai poate fi oxigenat (este cazul emboliei pulmonare). În schimb plămânii nu mai sunt irigați și această zonă se necrozează, moare: este infarctul pulmonar.
  • de asemenea, se poate întâmpla ca să fie invers: prea mult sânge stagnează în plămâni (de exemplu pentru că inima nu poate pompa sângele din plămân). Ca urmare, alveolele se vor umple cu lichid din sânge în vasele sub presiune supraîncărcate: este vorba despre edem pulmonar care este de fapt cel mai adesea insuficiență cardiacă.
3. Probleme cu pleura

Pleura este un înveliș format din două straturi, cel mai profund care înconjoară plămânul și cel exterior care căptușește interiorul cutiei toracice. Între cele două foi există un vid.
Dacă aerul ajunge între cele două straturi, se numește pneumothorax care poate fi cu tuse dureroasă și detresă respiratorie (insuficiență respiratorie acută severă), deoarece plămânul nu mai poate urmări mișcările cutiei toracice.
Dacă este lichid, se numește pleurezie.
Și dacă există situații în care o tumoră va crește în pleură, aceasta va duce și la probleme de respirație.

SEMNELE
În cele din urmă, toate bolile pulmonare sunt exprimate cu aproximativ aceleași simptome:
  • Tuse care poate fi răgușită, uscată, uleioasă sau șuierătoare.
  • Spută (albicioasă, galbenă sau verzuie).
  • Hemoptizie (tușirea cu sânge)
  • Disconfort sau dificultate la respirație (dispnee).
  • Dureri în piept.
  • Semne generale: febră, scădere în greutate, stare de rău, oboseală, tahicardie (un ritm cardiac mai rapid decât cel normal).
Să ne menținem plămânii sănătoși înseamnă de fapt să avem grijă de tot organismul nostru. Pentru că prin plămâni intră oxigenul care este vital pentru supraviețuirea noastră.

A respira este vital.
Articolul face parte din campania „Oxigenoterapie acasă”, prin care VitalAire și medicii specialiști promovează faptul că informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre.

Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Sursa: Docteurclic

Foto: shutterstock_407579188

Pentru clienții VitalAire România există o nouă soluție pentru plata facturilor la terminalele ROBO/MBA prezente în toate sucursale și agențiile BRD din România.

Pentru o mai bună localizare a acestora, se poate accesa linkul https://www.brd.ro/brdepo în funcție de necesitatea fiecăruia.

La terminalele MBA este posibilă plata facturilor ce necesită depunerea unor sume mai mari de numerar și ca toate aceste terminale (ROBO/MBA) NU eliberează rest.

Procesul de plată este identic cu cel de la Un-Doi/PayPoint și se face prin scanarea codului de bare de pe factura VitalAire.

Utilizarea acestei metode de plată nu implică vreun comision suplimentar din partea clientului și nu este condiționată de accesul la ghișeul băncii.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă