În această perioadă a coronavirusului, somnul este mai important ca niciodată.
Poate că v-ați luptat întotdeauna cu somnul.
Sau, poate, din cauza pandemiei de coronavirus, ați început să vă confruntați cu insomnie ca urmare a schimbărilor din viața de zi cu zi. Din cauza temerilor cu privire la sănătatea și siguranța Dvs și a celor dragi, a insecurităților financiare și a barajului de informații despre coronavirus și dezinformare care vin din toate direcțiile.
În aceste momente, nu este surprinzător să constatăm că multe persoane au avut o creștere a dificultăților de a dormi. Cu toate provocările cu care ne vom confrunta în următoarele câteva luni ca persoane și în cadrul comunităților noastre, la locurile de muncă, la școli și, într-adevăr, la nivel global, există multe motive pentru a face somnul sănătos o prioritate și pentru a lua măsuri pentru a păstra această funcție corporală vitală.
Ce constituie un somn bun?
În primul rând, cantitatea de somn potrivită pentru vârsta fiecăruia dintre noi.
Majoritatea adulților necesită 7-8 ore de somn pentru o sănătate optimă.
Adolescenții ar trebui să beneficieze de 8 până la 10 ore de somn.
Copiii de vârstă școlară au nevoie între 9 și 11 ore, iar cei mai mici dintre noi ar trebui să doarmă și mai mult.
În fața pandemiei Covid-19, nu ne putem permite să nu dormim bine acum.
Sincronizarea momentului de somn
Somnul face cea mai bună treabă pentru noi atunci când ne băgăm în pat la „momentul potrivit”, conform ceasului nostru intern, de 24 de ore, numit ritmul nostru circadian.
Oamenii sunt diurni, ceea ce înseamnă că toate funcționările corpului nostru – mâncarea, digestia, secreția de hormoni și chiar învățarea și memoria – ar trebui să fie în timpul zilei și somnul noaptea. Pentru persoanele care lucrează noaptea sau urmează un program rotativ – în ture, găsirea cronometrului potrivit pentru somn poate fi complicată, deoarece bioritmul lor este deseori sincronizat cu ziua și noaptea.
Calitatea somnului
Perturbările somnului diminuează beneficiile somnului.
Aceste tulburări ale somnului pot proveni din surse de mediu, cum ar fi zgomotul, lumina sau copiii, sau pot fi datorate sentimentelor pe care le aducem la pat cu noi, cum ar fi anxietatea, teama de ce va fi, grija zilei de mâine. Sau, pot fi tulburări de somn netratate la timpul lor.
În fața pandemiei Covid-19, nu ne putem permite să nu dormim bine acum.
Somnul sănătos ne ajută să ne păstrăm imunitatea, care va fi esențială dacă suntem expuși la virus.
Somnul ne ajută, de asemenea, să ne concentrăm, să gândim clar și să rezolvăm probleme.
Ne ajută să ne menținem concentrarea și capacitatea de analiză atunci când emoțiile ne afectează.
Pentru cei cu boli cornice, cum ar fi diabetul, obezitatea, hipertensiunea arterială, bolile de inimă sau depresia, somnul sănătos ajută la o mai bună gestionare a acestor afecțiuni.
Pentru a contribui la promovarea somnului revigorant și restaurator în această perioadă fără precedent, clinicienii și cercetătorii somnului, ne oferă cele mai bune sfaturi pentru protejarea acestui aspect important al sănătății.
Mențineți-vă bioritmul propriu corpului Dvs
Profitați de această perioadă și odihniți-vă.
Găsiți-vă acel timp pentru Dvs pe care nu l-ați mai avut demult. Creați-vă o rutină zilnică pe care să o respectați impreună cu familia.
Programul de somn nu trebuie sărit pe principiul “oricum și mâine stau acasă”. Acest obicei este periculos pentru că schimbarea bioritmului va afecta organismul. Și atunci când situația va reveni la normal, vă va fi foarte greu să vă readaptați.
Luați-vă cantitatea de somn de care aveți nevoie
Pentru unii oameni, schimbările de program și mai mult timp acasă pot fi o oportunitate de somn.
Dacă în ultima perioadă ați avut parte de mai puțin somn decât aveați nevoie sau v-ați obișnuit să recuperați în weekend somnul pierdut, iată o bună oportunitate să vă stabiliți o nouă rutină zilnică benefică și care să vă ajute să vă refaceți organismul.
Pe de altă parte, deși statul acasă poate crește timpul de somn, rezistați tentației de a vă prelungi drastic timpul în pat. Majoritatea adulților au nevoie de 7 până la 8 ore de somn.
Faceți activități zilnice pentru a vă „câștiga” somnul
Mișcați-vă corpul. Încercați să faceți exerciții fizice acasă. Nu stați în preajmă fiți mai leneși doar pentru că sunteți acasă și rutina Dvs s-a schimbat. Veți „câștiga” un somn mai bun cu exerciții fizice.
Puteți găti, jucați diverse jocuri cu copiii, faceți curățenie sau ordine acolo unde nu ați mai umblat de ceva vreme.
Nu beți peste măsură
Odată cu stresul unei pandemii globale, vinul ar putea părea răspunsul, dar nu este.
Deși alcoolul vă ajută să adormiți mai repede, de asemenea, face somnul mai puțin adânc și crește insomnia la mijlocul nopții. Cel mai bine ar fi să nu faceți abuz de alcool.
Încercați să vă gestionați grijile
Deși este imposibil să evitați complet stresul legat de coronavirus, trebuie să:
1. evitați contactul fizic cu acest virus – stați în casă!
2. vă protejați de informațiile care provoacă anxietate.
Faceți un efort pentru a limita cantitatea de informații pe care le consumați la ceea ce este absolut necesar. Evitați să citiți actualizările de știri chiar înainte de culcare.
Pentru acele treziri de la miezul nopții, nu uitați că majoritatea problemelor pot aștepta până mâine. Trei dimineața este un moment groaznic pentru a vă calma – creierul Dvs se așteaptă să adoarmă în acel moment, nu să rezolvare probleme! Dacă vă îngrijorează că veți uita ceva important, țineți un caiet lângă pat și scrieți-l. Apoi faceți tot posibilul să vă întoarceți la somn.
Promovați somnul sănătos pentru copiii Dvs
Pentru cei cu copii care stau acasă și tranzitează învățarea la distanță, amintiți-vă că un somn sănătos îi ajută la menținerea atenției, memoriei și reglarea emoțională.
Menținerea unui program de culcare zilnic este obligatoriu chiar și în această perioadă în care stăm acasă.
Aveți grijă specială dacă aveți apnee în somn
Cu toții ar trebui să ne spălăm pe mâini, în special înainte de culcare, când ne putem atinge fără să știm fața în timp ce dormim.
Acest lucru este deosebit de important dacă utilizați presiune continuă pozitivă a căilor respiratorii (CPAP) pentru apneea în somn, deoarece este obișnuit ca utilizatorii CPAP să-și ajusteze masca și căptușeala acesteia în timpul nopții. Așadar, spălați-vă pe mâini și înainte de culcare și nu renunțați la tratamentul Dvs obișnuit pentru apnee în somn.
Sursa: Elemental Medium via World Sleep Society
Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.