45% dintre adulții normali sforăie cel puțin ocazional, iar 25% sunt sforăitori obișnuiți. (3)
Există persoane care sforăie ușor și există persoane care sforăie zgomotos și tare.
Partenera sau partenerul celui care sforăie zgomotos a fost martor la episoade de întreruperea respirației în timpul somnului celui care sforăie urmate de reluarea respirației însoțită de mișcări bruște – somn agitat (persoana care sforăie se zvârcolește în timp ce doarme). (3)
„TRANSPIR MULT NOAPTEA, MĂ AGIT IN SOMN, MĂ TREZESC SUFOCAT ŞI URINEZ DES NOAPTEA. EXISTĂ EXPLICAŢII LEGATE DE APNEEA MEA?”(s1)
Problemele sforăitului sunt mai frecvente la bărbați și la persoanele supraponderale și de obicei se agravează odată cu vârsta.
Sforăitul poate fi un indiciu al respirației obstrucționate și nu trebuie tratat cu ușurință.
Un medic ORL sau un medic specialist cu competență în somnologie vă poate ajuta să determinați care poate fi cauza sforăitului și să vă ofere soluții de tratament pentru acest comportament zgomotos și deranjant pentru partenera sau partenerul de somn.
🔵 Ce cauzează sforăitul?
Sunetele zgomotoase ale sforăitului apar atunci când există o obstrucție a fluxului liber de aer prin canalele din spatele gurii și nasului (căile respiratorii superioare). Această zonă este partea pliabilă a căilor respiratorii unde limba și partea superioară a gâtului se întâlnesc cu palatul moale și lueta (denumită și omușor sau uvulă).
Sforăitul apare atunci când aceste structuri se lovesc între ele și vibrează în timpul respirației. (3)
🔵 De ce poate fi însoțit sforăitul la adulți și la copii?
La adulți sforăitul poate fi însoțit de sufocare nocturnă, urinatul noaptea, impotență, hipertensiunne arterială rezistentă la tratament, dureri de cap dimineața la trezire și somnolență excesivă pe timpull zilei.
La copii, sforăitul poate fi un semn al problemelor cu amigdalele și vegetațiile adenoide.
Un copil care sforăie cronic- de mai mult timp, ar trebui să fie examinat de un medic. ORL, care poate recomanda o amigdalectomie sau adenoidectomie.
Copiii mici care respiră pe gură, transpiră noaptea, sunt agitați și se trezesc frecvent trebuie duși la un medic specialist cu competență în somnologie pentru a fi evaluați din punct de vedere clinic.
La copiii de vârstă școlară care sforăie, au enurezis nocturn, performanțe școlare scăzute și întârziere a creșterii și dezvoltării, au tulburări de comportament și deficit de atenție, de asemenea este necesar de luat în calcul o vizită la un medic specialist cu competență în somnologie pentru excluderea apneei în somn. (enurezisul nocturn este o boală care se manifestă prin pierderea necontrolată a urinei, în general în timpul somnului). (3)
🔵 Persoanele care sforăie pot suferi de:
- Tonul muscular slab al limbii și gâtului: când mușchii sunt prea relaxați, limba cade înapoi în căile respiratorii sau mușchii gâtului atrag din lateral în căile respiratorii. O anumită relaxare este naturală în timpul somnului profund, dar poate deveni o problemă dacă este exacerbată de alcool sau droguri care provoacă somnolență.
- Îngroșarea excesivă a țesutului gâtului: persoanele cu amigdale mari și vegetații adenoide sforăie adesea.
- Persoanele supraponderale pot avea exces de țesut moale la nivelul gâtului, care poate duce la îngustarea căilor respiratorii.
- Palatul moale și/sau lueta: Un palat moale îngustează deschiderea de la nivelul nasului spre gât. Lungimea excesivă a palatului moale și/sau omușorul sau lueta, acționează ca o supapă care “fâlfâie” zgomotos în timpul respirației când dormim relaxați.
- Căile respiratorii nazale obstrucționate: Un nas înfundat sau blocat necesită un efort suplimentar pentru a inspira aer prin el. Acest lucru creează un vid exagerat în gât care strânge țesuturile gâtului și rezultă sforăitul.
Așadar, sforăitul poate apărea nu numai în timpul sezonului de alergii sau la o răceală sau o infecție a sinusurilor. - Deformările nasului sau ale septului nazal, cum ar fi o deviație de sept nazal (o deformare a peretelui care separă o nară de cealaltă) pot provoca o astfel de obstrucție în calea aerului. (3)
🔵 De ce sforăitul este atât de important pentru sănătatea noastră?
- Din punct de vedere medical – sforăitul perturbă somnul și îl privează pe cel care sforăie de odihna adecvată atât de necesară.
Poate fi un semn al apneei obstructive de somn (SASO), care poate duce la probleme grave de sănătate pe termen lung. - Social – Sforăitul poate determina ca partenerul de somn să aibă nopți nedormite și oboseală. (3)
🔵 Care este legătura dintre sforăit și apneea obstructivă în somn?
Sforăitul poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave cunoscute sub numele de apnee obstructivă în somn.
Apneea obstructivă în somn se caracterizează prin mai multe episoade de pauze respiratorii mai mari de 10 secunde, din cauza îngustării sau colapsului căilor aeriene superioare. Acest lucru duce la o scădere a fluxului de aer care intră în plămâni. Ceea ce duce la cantități mai mici de oxigen în sânge, adică scăderea saturației oxigenului în sânge, ceea ce suprasolicită inima.
De asemenea, provoacă perturbarea ciclului natural de somn, ceea ce îi face pe oameni să nu fie odihniți, în ciuda timpului adecvat petrecut în pat.
Efectul imediat al apneei în somn este că cel care sforăie nu se odihnește bine și are mușchii gâtului încordați pentru a menține fluxul de aer către plămâni.
Cei care sforăie pot fi somnoroși și obosiți în timpul zilei, ceea ce afectează performanța la locul de muncă.
Dacă sforăitorul este un șofer auto sau un operator de echipament periculos, acesta poate adormi la volan sau în timpul activităților, poate avea lipsă de coordonare și se pot produce accidente rutiere sau accidente de muncă.
Apneea obstructivă de somn netratată crește riscul de a dezvolta atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale -AVC, diabet și multe alte probleme medicale. (3)
„Scăderea concentrației de oxigen în sângele arterial afectează întreg organismul, dar în special organele vitale: creierul și inima.
Sindromul de apnee în somn (SAS) crește riscul de boli cardiovasculare. Dacă pacientul cu sindrom de apnee in somn are hipertensiune arterială, tulburări de ritm cardiac, angină pectorală, insuficiență cardiacă sau boli pulmonare severe, consecințele pot fi dezastruoase.
Fragmentarea somnului este responsabilă de somnul agitat, neodihnitor și de somnolența diurnă excesivă. Somnolența diurnă excesivă are consecințe imediate crescând riscul de accidente rutiere, accidente de muncă și chiar casnice. Prin somnolența diurnă excesivă sindromul de apnee în somn (SAS) netratat poate avea consecințe vitale pentru pacient. Iar dacă pacientul este șofer pe mijloacele de transport în comun, controlor de trafic aerian sau alte meserii în care o decizie greșită poate face victime inocente, riscurile pot fi incalculabile.” (2)
🔵 Cum se evaluează sforăitul?
Persoanele care sforăie sau cei din jurul lor ar trebui să solicite sfatul medicului pentru a se asigura că apneea în somn nu este cauza acestui sforăit.
Și aici este vorba despre persoanele care sforăie constant în orice poziție când adorm sau care au un impact negativ asupra somnului partenerei sau partenerului.
Un medic ORL va oferi o examinare amănunțită a nasului, gurii, gâtului pentru a vedea dacă sforăitul este cauzat de o alergie nazală, infecție, obstrucție nazală sau mărirea amigdalelor și a vegetațiilor adenoide. (3)
Toate persoanele care sforăie și se recunosc cu oricare dintre următoarele simptome ar trebui să meargă la un medic specialist cu competență în somnologie pentru a fi evaluați pentru o posibilă apnee obstructivă în somn:
- Prezența sforăitului, senzație de sufocare nocturnă, somn agitat, gâfâială, transpirații în timpul nopţii.
- Treziri peste noapte cauzate de urinările frecvente (nicturie).
- Cefalee matinală – adică dureri de cap după trezire.
- Somnolență sau oboseală în timpul zilei, iritabilitate.
- Tensiune arterială crescută
- Boală de inimă sau boli cardiovasculare
- Istoricul de accident vascular cerebral
- Impotență sau scăderea libidoului. (3)
Nu considerați sforăitul ca fiind natural!
Recomandat este să mergeți la un medic cu competență în somnologie pentru a vedea dacă este necesară o poligrafie respiratorie nocturnă pentru a determina dacă sforăitul se datorează apneei obstructive în somn.
🔵 Care sunt medicii specialiști care pot avea competență în somnologie?
Medicii specialiști cu Atestat/competență în Somnologie sunt cei care pot pune un diagnostic de certitudine pentru Sindromul de Apnee în Somn de tip Obstructiv (SASO), sunt medici din specialitățile de:
- pneumologie,
- medicină internă,
- ORL,
- cardiologie,
- medicina muncii,
- neurologie,
- neurologie pediatrică, pediatrie.
Vizita la un medic de specialitate este importantă și vă poate salva viața.
Prezentul articol face parte din campania „SĂNĂTATEA SOMNULUI” prin care VitalAire și medicii specialiști promovează educarea și conștientizarea sănătății somnului. Se bazează pe faptul că fiecare dintre noi este unic și are necesități și dorințe specifice.
Surse:
1 „DIALOGURI DESPRE SOMN ŞI APNEEA ÎN SOMN PENTRU AMATORI INFORMAŢI” – Editura: Tehnopress – prin bunăvoința Dnei Cpt. Dr. Sânziana Lovin, Șef secție Medicină Internă la SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ MILITAR “DR. I. CZIHAC din Iași, Doctor în științe medicale, medic primar în medicină internă și medic specialist în pneumologie, Atestat în Competență Medicina Somnului
2. Centrul Medical de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes”
3. Stony Brook Surgical Associates / Otolaryngology–Head and Neck Surgery
Credit foto: Canva