Fiecare pacient cu o afecțiune cronică necesită sprijin personalizat continuu.
(1) Ventilația mecanică la domiciliu reprezintă o opțiune terapeutică valoroasă pentru îmbunătățirea ventilației alveolare la pacienții cu insuficiență respiratorie cronică.
În acest scop sunt disponibile atât ventilația invazivă prin traheostomie, cât și ventilația nonvazivă cu ajutorul unei interfețe – masca CPAP (mască facială).
Scopul principal al ventilației mecanice la domiciliu este reprezentat de:
- reducerea simptomelor,
- îmbunătățirea calității vieții
- și, în multe cazuri, reducerea mortalității.
Stabilirea electivă a ventilației mecanice la domiciliu este făcută doar de către un medic specialist și este de obicei prevăzută pentru ventilația nonvazivă în ceea ce privește simptomele clinice și presiunea parțială a dioxidului de carbon, în funcție de boala de bază.
Cu toate acestea, ventilația mecanică invazivă este utilizată pentru a continua sprijinul ventilator la pacienții cu mai multe afecțiuni. (1)
Ventilația mecanică la domiciliu
În cadrul procesului de trecere de la ventilația în spital la ventilația mecanică la domiciliu atenția se concentrează întotdeauna pe cererile individuale de îngrijire, autonomie și posibilitate de implicare în funcție de situația de viață a fiecărui pacient sau de rolul profesioniștilor specifici din domeniul sănătății din cadrul echipei interprofesionale care realizează această trecere.
Procesul de tranziție între spital și domiciliu este unul sensibil și necesită multă atenție și implicare a tuturor factorilor care iau parte la asta:
- personalul medical: medici, asistenți medicali care pregătesc pacientul și aparținătorii pentru acest tip de ventilație și fac setările de presiune și recomandările medicale necesare acestui tip special de terapie.
- furnizorul de dispozitive medicale pentru ventilația noninvazivă – în cazul nostru VitalAire – mergem la domiciliul pacientului și ne asigurăm ca dispozitivul medical este corect setat conform recomandării medicale și alegem împreună cu pacientul modelul de mască CPAP în funcție de particularitățile fiecărui pacient și de ceea ce a recomandat medicul ca tip de interfață necesară, precum și tipul de umidificator necesar acestei terapii.
- Casa de Asigurări de Sănătate – dacă dispozitivul de ventilație noninvazvă este decontat prin C.N.A.S.
(2) Domeniul ventilației mecanice este extrem de important în medicina pulmonară.
Prin urmare, Asociația Medicală Germană de Pneumologie și Suport Ventilatoriu [„Deutsche Gesellschaft für Pneumologie und Beatmungsmedizin e. V. (DGP)”] a formulat recomandări specifice pentru ventilația mecanică nonvazivă și invazivă la domiciliu de acum mai bine de 10 ani, intuind și văzând cât de importantă și necesară este această terapie pentru viitor.
- Ventilația mecanică nonvazivă la domiciliu poate fi administrată folosind diverse măști faciale.
- Ventilația mecanică invazivă la domiciliu se realizează printr-o traheostomie.
Ventilația mecanică este acceptată pe scară largă și din ce în ce mai mult ca o opțiune de tratament pentru insuficiența ventilatorie cronică care apare cel mai adesea în:
- BPOC,
- boli pulmonare restrictive,
- sindromul obezitate-hipoventilație
- tulburări neuromusculare.
Esențiale pentru inițierea ventilației mecanice la domiciliu sunt prezența simptomelor insuficienței ventilatorii și detectarea hipoventilației, cel mai important hipercapnie.
Aceste orientări cuprind criterii generale de indicație, împreună cu criterii specifice bolii, sintetizate prin algoritmi de tratament.
În plus, se abordează managementul secrețiilor bronșice și îngrijirea pacienților pediatrici.
Ventilația mecanică ar trebui organizată în jurul unui centru specializat de îngrijire respiratorie cu expertiză în selectarea pacienților, inițierea și controlul ventilației mecanice la domiciliu. În acest sens, liniile directoare oferă informații detaliate despre cerințele tehnice (echipamente), controlul și setările ventilației mecanice, precum și organizarea îngrijirii pacienților.
O cerință cheie pentru ventilația mecanică este calificarea serviciilor specializate de îngrijire la domiciliu, care sunt abordate în detaliu. Viața independentă și calitatea îngrijirii respiratorii sunt de cea mai mare prioritate la pacienții care primesc ventilație mecanică la domiciliu, deoarece ventilația mecanică la domiciliu poate interfera cu integritatea unui pacient și marchează adesea o terapie care să susțină viața.
S-a demonstrat că ventilația mecanică îmbunătățește calitatea vieții legate de sănătate a pacienților cu insuficiență ventilatorie cronică.
Supraviețuirea pe termen lung este îmbunătățită la majoritatea grupurilor de pacienți, chiar dacă prognosticul pe termen lung este adesea sever limitat. (2)
Ventilația NonInvazivă (VNI) la domiciliu necesită o interacțiune semnificativă între pacient și profesioniștii din domeniul sănătății, ceea ce înseamnă că pacienții care primesc acest tip de ventilație mecanică ar putea avea un standard mai înalt de îngrijire generală dacă toți factorii implicați ar susține dezvoltarea acestei terapii indispensabile pentru viață și supraviețuire.
Surse articol:
(1) Review Anaesthesist. 2015 Jun;64(6):479-86; quiz 487. doi: 10.1007/s00101-015-0049-z.
(2) Review Pneumologie. 2010 Apr;64(4):207-40. doi: 10.1055/s-0029-1243978. Epub 2010 Apr 7. Georg Thieme Verlag KG Stuttgart. New York.
Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.