Beneficiile oxigenoterapiei

Beneficiile oxigenoterapiei

A respira este vital. Oxigenul (O2) este esențial pentru viață.

Beneficiile oxigenoterapiei. Aerul pe care îl respirăm conține aproximativ 21% oxigen în volum. Acesta este inhalat în plămâni și difuzează prin membrane în sânge.
Uneori anumite afecțiuni pot cauza o lipsă de oxigen în corpul nostru și este posibil să avem nevoie de oxigen suplimentar pentru a ne menține sănătoși și activi – oxigenoterapia. De ce este benefică oxigenoterapia?

Valori normale ale gazelor sanguine și pH (sursa 1)
  • pH: 7.35 – 7.45
  • PaO2: 80-100 mmHg (variază cu vârsta)
  • PaCO2: 35 – 45 mmHg
  • HCO3-: 21-26 mmol/L
  • SaO2: 95-98% (variază cu vârsta)
  • Lactat: 0.4-1,5 mg/dL
Ce înseamnă hipoxie tisulară? (sursa 2)

Hipoxia tisulară reprezintă orice situație când aportul de oxigen în țesuturi este insuficient pentru a asigura metabolismul aerob normal. Se asociază deseori cu acidoză lactică rezultată din metabolismul celular anaerob.

Ea poate duce la leziuni ireversibile la nivelul organelor și țesuturilor vitale; metabolismul celular este dependent de aportul de oxigen și glucoză pentru menținerea ciclului intracelular al glicolizei aerobe prin care se generează energia necesară pentru menținerea integrității celulare și derularea proceselor specifice fiecărei structuri tisulare/de organ în parte.

Ce înseamnă hipoxemie? (sursa 3)

Hipoxemia (scăderea concentrației de oxigen în sângele arterial sub limita inferioară a normalului și implicit a presiunii parțiale a oxigenului în sângele arterial, PaO2) este principalul mecanism care conduce la hipoxie tisulară. Alte mecanisme care alterează transportul oxigenului la țesuturi și pot contribui la hipoxia tisulară:

  • Debit cardiac scăzut: hipovolemie, insuficiență cardiacă
  • Distribuție ineficientă: sepsis
  • Transport sanguin deficitar: anemie, intoxicație cu CO, anomalii ale Hb
Ce înseamnă hiperoxemie? (sursa 4)

Hiperoxemia reprezintă creșterea PaO2 peste 120 mmHg.

Ea poate produce leziuni tisulare, toxicitatea crescând odată cu creșterea concentrației de oxigen și a presiunii de expunere. Expunerea prelungită la niveluri crescute de O2 la presiune atmosferică poate determina efecte nedorite pulmonare (iritație traheala, tuse, dispnee) sau oculare.
Hiperoxemia induce vasodilatație cu scăderea debitului cardiac, ceea ce poate precipita episoade de ischemie, cu agravarea stării pacienților cu boală ischemică cardiacă sau boală cerebrovasculară. Ca urmare pacienții cu infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral acut vor primi oxigen suplimentar numai dacă prezintă hipoxemie.

Ce înseamnă hipercapnie și acidoză respiratorie? (sursa 5)

Hipercapnia este creșterea nivelului de CO2 din sângele arterial (și implicit a PaCO2) peste valoarea superioară a normalului (> 45 mmHg).

Semnele clinice de hipercapnie sunt:

  • somnolență,
  • confuzie,
  • flapping tremor,
  • cefalee.

Acidoza respiratorie este scăderea pH sanguin arterial (< 7.35) datorită creșterii PaCO2. În cazul în care creșterea PaCO2 este cronică (respectiv cu durată de minim câteva zile) pH poate fi normal datorită creșterii bicarbonatului seric (HCO3-).

Ce înseamnă insuficiență respiratorie? (sursa 6)

Insuficiența respiratorie este definită ca incapacitatea aparatului respirator de a îndeplini una sau ambele din cele două funcții de schimb gazos: oxigenarea sângelui venos și/sau eliminarea dioxidului de carbon. Standardul de referință pentru diagnosticul insuficienței respiratorii este gazometria arterială.

  • Insuficiența respiratorie tip 1 (hipoxemică sau non-hipercapnică) – este definită prin scăderea PaO2 < 60 mmHg, cu PaCO2 normală sau scăzută (< 45 mmHg). Implică oxigenare deficitară deși ventilația este normală, mecanismele cele mai frecvente fiind alterarea raportului ventilație-perfuzie și șuntul.
  • Insuficiența respiratorie de tip 1 poate deveni de tip 2 (hipercapnică) dacă intervine epuizarea musculară.
Afectiuni care necesită terapie cu oxigen – oxigenoterapie

Respiratia este procesul prin care la nivel celular au loc, in prezenta oxigenului, procese de oxido-reducere a substantelor organice, cu eliberari de energie, dioxid de carbon si apa.
Totalitatea organelor prin care se face schimbul de gaze dintre aerul atmosferic si organism alcatuiesc sistemul respirator.
Sistemul respirator este alcatuit din caile respiratorii:

  • fose nazale,
  • faringe,
  • laringe,
  • trahee si bronhii principale (primare)
  • plamani.
  • unitatile functionale ale plamanilor, la nivelul carora se realizeaza schimburile de gaze respiratorii, sunt alveolele pulmonare.

Iata cateva dintre principalele probleme de sanatate care pot fi tratate cu ajutorul terapiei cu oxigen – insuficienta respiratorie din:

  • BPOC
  • Emfizem
  • Boli ale circulatiei pulmonare
  • Covid-19
BPOCBronhoPneumopatia Obstructiva Cronica

BPOC este o boala respiratorie cronica ce afecteaza atat bronhiile (bronsita cronica) cat si plamanii (emfizem) si se manifesta prin ingustarea progresiva si ireversibila a bronhiilor, ceea ce se insoteste de o scadere progresiva a capacitatii respiratorii

  • Bronho reprezinta afectarea arborelui respirator (bronhii)
  • Pneumopatie reprezinta se refera la afectarea plamanilor
  • Obstructiva reprezinta blocarea fluxului de aer
  • Cronica reprezinta pe termen lung (sau care revine fecvent) ​
Emfizem

Emfizemul este un factor care contribuie la progresul bolilor pulmonare obstructive, o boala care limiteaza fluxul de aer expirat. Emfizemul apare atunci cand saculetii de aer din componenta bronhiolelor sunt treptat, distrusi. Fumatul este principala cauza a emfizemului.

Pe masura ce se agraveaza, ca urmare a bolii, sacii de aer care au forme sferice (grupati ca ciorchinii de struguri) se largesc si se transforma in niste buzunare mari, neregulate, ai caror pereti interiori sunt perforati. Din cauza acestui lucru, se reduce numarul saculetilor cu aer fapt ce nu permite oxigenului sa intre in plamani si sa ajunga in sistemul respirator.

In plus, multe dintre fibrele elastice sunt distruse, treptat. De aceea, aerul va trebui evacuat in mod constient din plamani. Una dintre caracteristicile bolii pulmonare obstructive este blocarea cailor respiratorii care contribuie la aparitia emfizemului. Combinatia dintre emfizem si obstructia cailor respiratorii ingreuneaza si mai tare procesul respiratiei. Tratamentul de cele mai multe ori poate incetini evolutia bolii, dar nu o poate face reversibila.

Boli ale circulatiei pulmonare

Acestea afecteaza vasele de sange ale plamanilor. Sunt cauzate de coagulare, cicatrici sau inflamarea vaselor de sange. Una dintre consecintele acestor afectiuni este reducerea capacitatii plamanilor de la transporta oxigenul si de a elibera dioxidul de carbon. Deseori, aceste boli pot afecta si functia cardiaca. Majoritatea bolilor pulmonare, implica de fapt o combinatie a acestori tipuri de afectiuni.​

Covid-19

Suportul respirator non-invaziv este definit în accepțiunea PROTOCOLULUI din 1 iulie 2021 – Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 661 bis din 5 iulie 2021, pentru suportul respirator non-invaziv al pacienților adulți diagnosticați cu COVID-19 în afara secțiilor ATI ca orice formă de administrare de oxigen suplimentar și/sau ventilație asistată la pacientul fără intubație traheală.

Cuprinde mai multe metode:

  • administrarea de oxigen suplimentar cu debit mic
  • administrarea de oxigen suplimentar cu debit mare prin canulă nazală (high- flow nasal oxygen, HFNO)
  • presiune pozitivă continuă (CPAP, continuous positive airway pressure) cu oxigen suplimentar
  • ventilație non-invazivă, de obicei în mod bilevel (BPAP, bi-level positive airway pressure) cu oxigen suplimentar. Aceasta este rezervată în general secțiilor de terapie intensivă, și în condiții speciale unităților de terapie acută respiratorie și unităților de primiri urgențe și nu constituie obiectul acestui document.
Tratamentul insuficienței respiratorii (sursa 7)

Tratamentul insuficienței respiratorii tip 1 este oxigenoterapia care urmărește asigurarea PaO2 și SaO2 (cvasi)normale, în timp ce se corectează afecțiunea care a generat scăderea oxigenării.
Pentru monitorizarea evoluției, pulsoximetria poate fi utilizată ca alternativă la repetarea frecventă a gazometriei arteriale.
Insuficiența respiratorie tip 2 (hipercapnică) – este definită prin creșterea PaCO2 > 45 mmHg și se datorează hipoventilației alveolare. PaO2 este de obicei scăzută, dar poate fi normală mai ales dacă pacientul primește O2. Acidoza respiratorie (pH < 7.35) semnalizează apariția sau agravarea acută a insuficienței respiratorii.
Măsurile terapeutice vizează îmbunătățirea ventilației (întreruperea sedării, ameliorarea obstrucției căilor aeriene, ventilație asistată non-invazivă sau invazivă). Oxigenoterapia ameliorează hipoxemia, dar nu și hipercapnia. Administrarea excesivă a O2 poate deprima ventilația prin suprimarea stimulului hipoxic.
Pulsoximetria nu oferă informații despre PaCO2 și nu este un substitut al monitorizării prin gazometrii repetate.

De ce este utila terapia cu oxigen?
Oxigenul este fundamental pentru sanatatea dvs.

Chiar daca aveti BPOC in stadiu incipient, unele dintre organele cheie ale corpului dumneavoastra – inclusiv inima, creierul, rinichii si muschii – pot sa nu primeasca suficient oxigen si se pot fi deteriora. Daca starea dvs. de sanatate se inrautateste, poate deveni din ce in ce mai greu sa va bucurati de activitati zilnice simple.

Atunci cand suferiti de insuficienta respiratorie cronica: corpul dvs nu mai are oxigen, ceea ce explica oboseala, dificultati de respiratie la cel mai mic efort si pierderea de energie. Pentru a compensa acest lucru – lipsa de oxigen, medicul dumneavoastra va prescrie un tratament prin terapia cu oxigen.

Recuperarea unei activitati (sa mergeti la piata, sa gatiti, sa desfasurati activitatile zilnice in casa, gradina, etc.) reprezinta un beneficiu pentru sanatate si pentru calitatea vietii. Terapia cu oxigen va imbunatati confortul vietii si va linisteste, va relaxeaza inima.

Pentru reusita tratamentului dvs este absolut necesar sa respectati fluxul de oxigen si durata tratamentului prescris de medicul dumneavoastra, precum si masurile de igiena necesare vietii si sanatatii recomandate: stoparea fumatului, dieta echilibrata, tratamentul medicamentos.

Beneficiile oxigenoterapiei.

Terapia cu oxigen ofera o varietate de beneficii persoanelor care au un nivel scazut al oxigenului din organism, indiferent de cauze.
Aceasta poate fi prescrisa de medici pentru a va ajuta sa va ameliorati simptomatologia si pentru ca face parte din protocolul terapeutic necesar afectiunii Dvs.
Prin respectarea tratamentului si a masurilor speciale recomandate, Dvs veti putea

  • sa tolerati mai bine eforturile zilnice: spalati, urcati scarile, sa gatiti, sa mergeti in parc cu nepotii, sa calatoriti, etc;
  • sa reluati anumite activitati zilnice: cumparaturi, rude vizite etc;
Terapia mareste oxigenul din sange si ofera beneficii esentiale pentru Dvs
  • Pacientii care au dificultati de respiratie la mers vor fi mai activi, contribuind astfel la imbunatatirea calitatii vietii si de multe ori chiar prelungind viata.
  • Va simtiti mai putin obosit si aveti o respiratie mai buna
  • Capacitate sporita de a va deplasa si de a va mentine o viata sociala activa
  • Cresterea somnului si a calitatii vietii
  • Imbunatatirea functiei cardiace

Surse articol (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7) PROTOCOL din 1 iulie 2021, pentru suportul respirator non-invaziv al pacienților adulți diagnosticați cu COVID-19 în afara secțiilor ATI, EMITENT MINISTERUL SĂNĂTĂȚII, Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 661 bis din 5 iulie 2021

Informațiile din prezentul articol ‘Beneficiile oxigenoterapiei’ sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă