Calatoriti cu oxigen

Calatoriti cu oxigen

Cand calatoriti cu aparatul de oxigen, planificarea este cheia​

Calatoriti cu oxigen. Atunci cănd starea noastră de sănătate este afectată, când ne găndim la o călătorie de multe ori refuzăm ideea. Pentru că nu știm ce ne așteaptă dincolo de confortul și siguranța casei noastre. Fie că este vorba de o vacanță, fie că este doar o vizită la rude, prieteni, sau o simplă ieșire în oraș la cumpărături, la piață sau la plimbare în parc.

Cum putem face să ne simțim în siguranță? Să beneficiem de confortul și relaxarea pe care ni le dorim. Că de fapt cam asta ne dorim cu toții.

Iată pe scurt ce trebuie să luăm în considerare și cum trebuie să procedăm dacă oxigenoterapia ne este necesară în viața de zi cu zi.

Planificați-vă călătoria sau vacanța Dvs din timp – cu cel puțin 6 – 8 săptămâni în avans.

Este cel mai important lucru pe care il puteti face pentru a calatori cu succes sau pentru a avea o vacanta relaxată și confortabila, în siguranță.
Planul de călătorie trebuie sa includă contactarea tuturor partilor implicate in calatoria dvs. – inclusiv medicul, furnizorul concentratorului de oxigen, unitatea de cazare sau agentia de turism cu care Dvs ati planificat vacanta.

Discutati cu medicul Dvs să vă spună dacă va fi nevoie de oxigen suplimentar

Luați legătura din timp cu medicul Dvs și spuneți-i despre planurile de călătorie.

Dacă veți călători cu avionul, este posibil ca medicul să vă facă anumite modificări suplimentare la medicația Dvs.

Dacă mergeți la munte la altitudine mare spuneți-i medicului Dvs. Acesta va decide dacă vă va prescrie oxigen suplimentar.

Adresați-vă medicului Dvs pentru a solicita o copie a prescripției medicale pentru oxigenoterapie – în cazul în care n-o mai aveți. Acest lucru vă va ajuta daca vă pierdeți bagajele sau dacă veți avea nevoie de îngrijiri medicale.​

Discutati cu agentia de turism despre starea de sănătate si medicația dvs.

Exista multe modalități de a calatori – cu mașina, cu autobuzul, cu trenul sau cu avionul.

Fiecare tip de transport poate necesita o abordare diferita fata de terapia cu oxigen. De exemplu, va trebui sa solicitati aprobarea speciala din partea companiei aeriene.
Atât timp cât toata lumea este anunțată cu mult timp înainte, ar trebui sa evitați dificultățile inutile.
Fiecare furnizor de calatorie va avea reguli pentru tipul de echipament de oxigen pe care il puteti utiliza. Reglementarile vor varia, dar ceea ce trebuie sa retineti este că va dura ceva timp pentru a finaliza documentele care vă vor face posibila calatoria.​ Și cu cât vă pregătiți mai devreme, cu atât veți sta mai relaxați în timpul călătoriei sau vacanței Dvs.

Discutati cu Air Liquide VitalAire România despre calatoria Dvs

Vă putem furniza echipamente de oxigen staționare sau portabile, astfel incat sa puteti folosi concentratorul de oxigen la orice hotel sau alte unitati de cazare unde doriti sa calatoriti.​

Interesați-vă din timp de posibilitatea achiziționării unui concentrator portabil. Luați în calcul că este o investiție pentru sănătatea Dvs, pentru confortul și ușurința în deplasare. Acest concentartor portabil este mic si ușor de transportat. Îl veți putea folosi ulterior oricând doriți să vă deplasați la cumpărături, la piață, în parc, la plimbare, la un control medical, în vizite, etc.

Iată cele 4 reguli de bază pe care trebuie să le aveți întotdeauna în vedere în orice călătorie:

  1. Fiți conștienți de faptul că aparatul de oxigen trebuie să fie transportat în poziție verticală, nu culcat pe orizontală.
  2. Nu vă transportați niciodată concentratorul de oxigen cu apă în bolul umidificator.
  3. Nu fumaţi atunci când concentratorul Dvs este pornit.
  4. Este benefic pentru Dvs să aveți întotdeauna un pulsoximetru atunci când călătoriți. Pentru monitorizarea oxigenului din sânge. Să știți când scade oxigenul din organismul Dvs.
Lista de verificare a planificării înainte de călătoria cu concentratorul de oxigen portabil

Tineti această listă de verificare la îndemână pentru a vă ajuta sa vă planificati calatoria. Pornirea procesului cu cel putin 6-8 săptămâni înainte de călătoria Dvs vă va permite mai mult timp pentru toate aranjamentele care trebuie făcute.

  1. Asigurați-vă că aveți o copie a prescriptiei Dvs de oxigenoterapie
  2. Discutați cu medicul despre planurile Dvs si dacă există necesitatea unei cantități de oxigen suplimentare (poate mergeți la munte la o anumită altitudine sau zburați cu avionul)
  3. Discutati cu agentia de turism despre nevoile Dvs
  4. Solicitati asistență specială din partea companiei aeriene
  5. Discutati cu Air LiquideVitalAire România despre călătoria Dvs.
  6. Asiguraţi-vă şi verificaţi întotdeauna înainte de a călători dacă filtrul de aer este curat sau dacă aveți accesorii de rezervă: canule, conector, pulsoximetru.

Informațiile din prezentul articol „Calatoriti cu oxigen”sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă