Ce este sforaitul?

Ce este sforaitul?

CE ESTE SFORAITUL?

Sforaitul partenerei sau partenerului de somn nu vă lasă să dormiți?  Este foarte important să observați dacă sforăitul este puternic și neregulat și dacă este întrerupt uneori de pauze respiratorii, situație care poate indica sindromul de apnee în somn.

Somnul tău. Confortul tău. Viața ta.
Programul „SĂNĂTATEA SOMNULUI” VitalAire promovează educarea și conștientizarea sănătății somnului și se bazează pe faptul că fiecare dintre noi este unic și are necesități și dorințe specifice.

„Sforaitul este zgomotul produs prin vibraţia structurilor din partea superioară a aparatului respirator în timpul respiraţiei.

În mod caracteristic sforăitul apare în somn şi mai ales în inspir (la intrarea aerului în căile respiratorii) datorită îngustării căilor aeriene superioare în timpul somnului.

În unele cazuri zgomotul produs de sforăit poate fi uşor, alteori deosebit de puternic şi neplăcut. Poate atinge zeci de decibeli, fiind perceput de la distanţă chiar prin pereţi, ceea ce duce la probleme relaţionale.

Structurile care vibrează sunt uvula (lueta sau „omuşorul”) şi vălul palatin (palatul moale, care constituie acoperişul cavităţii bucale şi de care atârnă omuşorul).

Fluxul de aer care intră pe nas sau pe gură în somn poate deveni turbulent, străbătând cu greutate căile aeriene superioare, din mai multe cauze posibile.

Iată câteva din cauzele sforăitului:
 • Scăderea elasticităţii pereţilor gâtului
 • Poziţia mandibulei (prea mică sau poziţionată posterior în raport cu restul oaselor feţei, ceea ce împinge limba şi alte structuri moi spre fundul gâtului)
 • Acumularea de grăsime în jurul gâtului, ceea ce comprimă căile respiratorii din exterior, ca un manşon
 • Obstrucţia nazală, care crează turbulenţe la intrarea aerului (polipi, deviaţie de sept, cornete nazale hipertrofiate)
 • Mărirea amigdalelor sau prezenţa unor ganglioni limfatici mari sau a unor tumori care îngustează gâtul
 • Medicamente (somnifere) sau alcool care relaxează muşchii dilatatori ai faringelui şi scad sensibilitatea la acest nivel
 • Poziţia pe spate, care predispune la îngustarea căilor respiratorii.

Uneori, dacă suma acestor factori depăşeşte capacitatea locală de apărare împotriva asfixiei, gâtul se poate închide în mod repetat în somn, episoadele de sforăit fiind întrerupte de pauze respiratorii numite apnei (o apnee = o pauză respiratorie).

În timpul stării de veghe suntem capabili să controlăm voluntar felul în care respirăm, dar în somn suntem pe „pilot automat”. Astfel, factorii care ne fac vulnerabili la probleme respiratorii ne afectează mai mult în timpul somnului decât în starea de veghe.

Dincolo de jena socială, sforaitul poate fi o adevărată problemă de sănătate.

Sforăitul patologic

Este numit și ronchopatie reprezintă sforăit puternic ce ocupă peste 5% din timpul de somn şi apare frecvent în cursul nopţii – peste 30 de zgomote pe ora de somn.

Peste 300 de zgomote pe ora de somn reprezintă sforăitul patologic sever, cu o intensitate de 45 -60 de decibeli (intensitatea unei conversaţii obişnuite), mai multe nopţi pe săptămână.
Sforăitul habitual desemnează sforăitul ce apare sistematic, în mod curent, dar nu se însoţeşte de pauze respiratorii de tip apnee.

Sforăitul este o cauză recunoscută de privare de somn. Consecințele sforăitului pot fi:

 • somnolenţa diurnă,
 • tulburările de concentrare şi comportament cu iritabilitate şi agresivitate,
 • tulburări de dinamică sexuală (impotenţă),
 • risc de evenimente cardiovasculare acute (+34% pentru infarctul miocardic şi +67% pentru accidentul vascular).”
Statisticile privind sforaitul

Cel puţin 50% din adulţi sforăie, iar între 60 şi 65 de ani 60% din bărbaţi şi 40% din femei sforăie frecvent.

Știați că un sforăit puternic poate atinge 85 decibeli?
Comparați cu o mașină de spălat care produce 70 dB, un aspirator care ajunge la 80dB și un storcător de fructe care produce cam 90dB.

Și astfel vă dați seama cam cât de deranjant este pe termen lung pentru partenerul Dvs.
Însă, dincolo de acest aspect și de jena socială, sforăitul poate fi o adevărată problemă de sănătate.

Așadar, vă recomandăm să fiți atenți la somnul partenerului sau partenerei Dvs.

Dacă depistați din timp anumite semne care vă pun pe gânduri, nu ezitați să mergeți la un medic pneumolog cu Competență în Somnologie. Medicii specialiști cu Competență în Somnologie sunt cei care pot pune un diagnostic de certitudine pentru Sindromul de Apnee in Somn de tip Obstructiv (SASO) – medici din specialitățile de pneumologie, medicină internă, ORL, cardiologie, medicina muncii, neurologie, neurologie pediatrică, pediatrie.

În cazul în care nu știți în zona Dvs un asemenea medic pneumolog cu Competență în Somnologie, sunați la Call Center VitalAire România 0757.20.20.40.

Noi vă vom îndruma către cel mai apropiat medic din zona Dvs.

Intotdeauna merită să ne amintim că, dacă există terapii care ne pot îmbunătăți viața de zi cu zi, este bine să știm de ele și să le facem în condiții de confort și siguranță.
Pentru că sănătatea noastră este tot ce contează.

Și pentru că sănătatea are un cost.
Credem că trebuie să schimbăm modul în care ne pasă.
Iar schimbarea începe cu noi înșine.

Pentru ca să ne fie bine. Și să ne bucurăm de viață.

Miniarticole publicate prin bunăvoința Dnei Cpt. Dr. Sânziana Lovin, Șef secție Medicină Internă la SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ MILITAR „DR. I. CZIHAC din Iași, Doctor în științe medicale, medic primar în medicină internă și medic specialist în pneumologie, Atestat în Competență Medicina Somnului – din cartea „DIALOGURI DESPRE SOMN ŞI APNEEA ÎN SOMN PENTRU AMATORI INFORMAŢI” – Editura: Tehnopress. 

Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă