Ce reprezinta somnul? Somnul reprezintă o stare normală caracterizată prin reducerea importantă a mişcărilor corpului, postură (poziţie) caracteristică, diminuarea stării de conştienţă şi a răspunsurilor la stimuli din mediul exterior, apariţia ciclică şi reversibilitatea spontană sau indusă de stimuli.
Programul „SĂNĂTATEA SOMNULUI” VitalAire promovează educarea și conștientizarea sănătății somnului și se bazează pe faptul că fiecare dintre noi este unic și are necesități și dorințe specifice.
Informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre. Să aflăm din timp tot ceea ce este necesar pentru a acționa în cunoștință de cauză.
Rolurile somnului includ:
- refacere energetică,
- resetare a ritmurilor biologice,
- maturizare cognitivă şi afectivă (a cunoaşterii şi a emoţiilor),
- reglarea funcţiilor instinctuale.
CUM EVALUĂM PROFUNZIMEA SOMNULUI?
Somnul nu are aceeaşi profunzime pe toată durata sa.
Somnul are o evoluţie ciclică (periodică), fiecare ciclu (perioadă) având o durată între 60 şi 90 de minute.
În cursul unei nopţi apar 5 – 6 cicluri de somn: de la superficial la profund si apoi o treaptă de somn paradoxal REM (rapid eye movements).
Somnul REM este caracterizat de prezenţa viselor.
Proporţia somnului non-REM şi REM într-un ciclu de 90 de minute variază pe parcursul nopţii: în primul ciclu de somn după adormire, faza REM durează doar câteva minute, în timp ce ciclul final al nopţii este format preponderent din somn REM, cu durata de peste o oră.
Persoanele trezite în non-REM nu îşi amintesc visele, spre deosebire de cele trezite în REM, care pot relata visele în detaliu.
Efectul revigorant al unei aţipiri la persoanele private de somn se explică prin faptul că ea conţine somn REM.
Miniarticole publicate prin bunăvoința Dnei Cpt. Dr. Sânziana Lovin, Șef secție Medicină Internă la SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ MILITAR „DR. I. CZIHAC din Iași, Doctor în științe medicale, medic primar în medicină internă și medic specialist în pneumologie, Atestat în Competență Medicina Somnului – din cartea „DIALOGURI DESPRE SOMN ŞI APNEEA ÎN SOMN PENTRU AMATORI INFORMAŢI” – Editura: Tehnopress.
Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.