CE REPREZINTĂ VISELE?

CE REPREZINTĂ VISELE?

Young beautiful girl relaxing

Visele sunt procese psihice care se desfăşoară în timpul somnului, caracterizate printr-un conţinut cel mai adesea fantastic sau absurd şi printr-o dezinhibiţie emoţională caracteristică.

Visele ne dau doar indicaţii asupra raportului forţelor psihice care ne guvernează în momentul respectiv, punând în scenă cu ajutorul unor simboluri de obicei vizuale câteva din gândurile dominante ale momentului, într-o manieră mai intensă decât în stare vigilă.

Încărcate emoţional, aceste conţinuturi emerg în planul conştient prin amintirea pe care o lasă visul la trezire (cu condiţia ca trezirea să se facă în REM).

Impresia de „paralizie” în timpul visului, asociată cu anxietate şi ideea fugii de pericol se explică prin atonia completă a musculaturii somatice, tipică pentru faza REM a somnului.

Ne amintim în general conţinutul viselor din ultimul espisod REM dinaintea trezirii.

Dacă subiectul este trezit în cursul somnului paradoxal, în 80% din cazuri poate povesti cu precizie conţinutul unui vis, de obicei în culori.

Dacă trezim subiectul în timpul somnului „lent” (somnul non REM), nu putem obţine amintirea visului precedent decât în 20% din cazuri, iar imaginile şi trăirile asociate sunt estompate.

In mare parte conţinutul viselor este înfluenţat de trăirile recente ale noastre.

Totuși, se pare că memoria genetică a individului pare să se exprime în cursul viselor.

Având în vedere proporţia impresionantă de necunoscut în acest domeniu, este prudent ca interpretarea conţinutului viselor în scop analitic sau terapeutic să se facă de un expert în domeniu, cu competenţe validate de organizaţiile profesionale.

 

 Miniarticole publicate prin bunăvoința Dnei Cpt. Dr. Sânziana Lovin, Șef secție Medicină Internă la SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ MILITAR „DR. I. CZIHAC din Iași, Doctor în științe medicale, medic primar în medicină internă și medic specialist în pneumologie, Atestat în Competență Medicina Somnului – din cartea „DIALOGURI DESPRE SOMN ŞI APNEEA ÎN SOMN PENTRU AMATORI INFORMAŢI” – Editura: Tehnopress.

Leave a reply