Incepeti terapia cu oxigen

Incepeti terapia cu oxigen

A respira este vital.

Întotdeauna merită să ne amintim că, dacă există terapii care ne pot îmbunătăți viața de zi cu zi, este bine să profităm de ele.
Programul nostru de oxigenoterapie învață pacientul să se acomodeze cu dispozitivul medical (concentratorul de oxigen) și accesoriile pentru terapie potrivite, în funcție de nevoile clinice și de stilul de
viață.

Ne asigurăm de continuitatea actului medical inițiat de către medicul Dvs, pentru ca să obțineți cele mai bune rezultate ale tratamentului.
Vă recomandăm să mergeți la medicul Dvs atunci când acesta vă cheamă la consultații și să ne actualizați cu setarile terapiei dacă acestea există.
Cel mai important, este vorba de sprijinul continuu pe care îl primiți de la VitalAire prin experiența oamenilor săi.

​Air Liquide VitalAire Romania vă poate ajuta să începeți tratamentul cu oxigen – oxigenoterapia.
​Medicul va confirmă daca oxigenul din sange este scazut sau nu prin:

Schimbul de gaze din sange: O cantitate mica de sange este luata dintr-o artera (de obicei, la incheietura mainii). Acest test este foarte precis si masoara cantitatea de oxigen si dioxid de carbon din sangele dumneavoastra.

PulsOximetrie: Un dispozitiv montat pe deget – pulsoximetrul, estimeaza cat de mult oxigen este in sangele dumneavoastra. Acest test este simplu si fara durere. ​

Întelegerea prescripției/recomandării medicale

Medicul Dvs vă recomandă o terapie cu oxigen care să vă ajute în afecțiunea pe care o aveți. Prescripția/ recomandarea dvs de oxigenoterapie are trei părți principale:
Debitul este cantitatea de oxigen suplimentar de care corpul are nevoie. Medicul dvs. poate recomanda ca debitul de oxigen sa ramana constant sau sa se schimbe in functie de diferitele activitati, cum ar fi cand dormiti sau cand sunteti activi. Debitul dvs. este exprimat in litri pe minut (LPM)
Durata utilizarii se refera la numarul de ore pe zi care trebuie utilizate pentru terapia cu oxigen. De obicei, 16-24 ore de utilizare pe zi trebuie sa fie eficiente pentru BPOC
Tipul de echipament, concentrator de oxigen, pe care il utilizati va fi recomandat de catre medicul dumneavoastra pe baza prescriptiei medicale si ceea ce se potriveste stilului Dvs de viata.
Medicul dumneavoastra va va sfatui in legatura cu necesitatile de terapie cu oxigen si va putem ajuta cu o varietate de sisteme de alimentare cu oxigen, atat stationare cat si portabile.

Cum funcționează terapia cu oxigen? ​

Există două tipuri principale de echipamente de oxigen:

Concentratoare de oxigen stationare

Concentratoare de oxigen portabile

Concentratoarele de oxigen sunt dispozitive electrice care filtreaza aerul pentru a lasa doar oxigenul.
Concentratoarele de oxigen portabile functioneaza pe acumulatori.
Indiferent de sistemul pe care il utilizati, oxigenul este livrat in mod obisnuit la nas, prin tuburi moi din plastic (canula). Concentratoarele de oxigen stationare au un tub extensibil (furtun de perimetru), care va permite sa va deplasati in timp ce ramaneti conectat la sursa de oxigen. Acestea furnizeaza oxigenul suplimentar de care aveti nevoie pe tot parcursul zilei.

Cum pot obtine terapia cu oxigen?

Când aveți recomandarea medicală pentru oxigenoterapie, Air Liquide VitalAire România vă livrează gratuit concentratorul de oxigen de care aveți nevoie, fie că sunteți acasă, în spital, centru de îngrijire sau de asistență socială. Pentru că fiecare dintre noi este diferit, găsim întotdeauna un dispozitiv medical ca soluție personalizată pentru fiecare pacient – branduri de top în dispozitive pentru oxigenoterapie: CAIRE Medical, Drive DeVilbiss, Philips, Inogen, Salter Labs.

Livrarea, instalarea, instructajul de utilizare le vom face impreuna cu dvs.
Vom arăta dvs si familiei dvs cum sa utilizati echipamentul si va raspundem la toate intrebarile.
Scopul nostru este sa va luam grijile si sa va simtiti increzatori in terapia cu oxigen.

Ma poate ajuta Casa de Asigurari de Sanatate cu decontare in procurarea dispozitivului?

DA, dacă sunteți asigurat.

In functie de afectiunea dvs, medicul vă prescrie o recomandare medicala tip Anexa 39D, conform Normelor CNAS.
In baza unui dosar alcatuit din:

 • copie dupa cartea de identitate,
 • recomandarea medicala in original
 • dovada de asigurat.

In functie de fiecare C.A.S. pot exista documente suplimentare necesare.

Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) de care apartineti, va elibera o Decizie de decontare pentru “APARAT PENTRU ADMINISTRARE CONTINUA CU OXIGEN”.
Echipa de reprezentanti VitalAire Romania va poate consilia pentru alcatuirea acestor dosare pentru CAS.
Decizia de la CAS pentru “APARAT PENTRU ADMINISTRARE CONTINUA CU OXIGEN” poate fi valabila pe o perioada determinata (de obicei 3 luni). Având în vedere condițiile actuale ale pandemiei de Covid19, este bine să verificați documentația la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparțineți.
Imediat ce ati intrat in posesia acestei decizii sunati reprezentantul VitalAire cu care tineti de obicei legatura sau la departamentul nostru de call center 0757 20 20 40.
In baza acestei deciziei predate firmei si a taloanelor aferente beneficiati de decontare integrala din partea Casa de Asigurari de Sanatate.

Continuitatea deciziilor de decontare pentru “APARAT PENTRU ADMINISTRARE CONTINUA CU OXIGEN”

Pentru a beneficia constant de decontare integrala din partea Casa de Asigurari de Sanatate, in ultima luna a deciziei curente, programati-va din timp la medicul specialist pentru o noua recomandare medicala si un nou dosar catre C.A.S.
Va fi necesar sa obtineti o noua decizie de decontare pentru “APARAT PENTRU ADMINISTRARE CONTINUA CU OXIGEN” cu care sa veniti la Air Liquide VitalAire Romania.

Cum folosesc oxigenul in viata de zi cu zi?

Trebuie respectat imperativ tratamentul cu oxigen recomandat pentru a obtine beneficiile necesare acestei terapii.
Fluxul de oxigen

 • este determinat de medicul dumneavoastra pe baza rezultatele gazelor din sange.
 • este adaptat nevoilor dvs. pentru a asigura eficienta si securitatea tratamentului.
 • nu trebuie schimbat fara consimtamantul medicului dumneavoastra.
 • daca aveti o terapie cu oxigen pe termen lung, fluxul de efort poate fi diferit de fluxul dvs de odihna.

Durata zilnica

 • medicul v-a prescris o durata terapie cu oxigen zilnic.
 • aceasta terapie cu oxigen va aduce beneficiile necesare in conditii corecte de utilizare. Integrarea terapiei cu oxigen in rutina zilnica nu numai ca va prelungi viata, ci o va imbunatati.

Sa nu va simtiti jenat de utilizarea in public la inceput. Sunt milioane de pacienti din lumea intreaga care folosesc acest tratament cu oxigen. Veti aprecia in curand beneficiile pe care le aduce aceasta oxigenoterapie.
Exista si sisteme portabile de oxigen, care sunt mici, usoare, discrete si va vor ajuta sa obtineti incredere atunci cand iesiti. (~ 2 kg).
Utilizarea oxigenului va va ajuta sa continuati sa faceti lucrurile de zi cu zi de care va bucurati.
In curand veti invata sa va adaptati la utilizarea echipamentelor de oxigen din locuinta dvs si, daca aveti o unitate portabila, veti putea calatori, incepand cu o scurta excursie si apoi progresati pana la perioade mai lungi, pe masura ce deveniti mai confortabil.

Reguli de securitate

Oxigenul accelereaza arderea oricarui material inflamabil. Exista cateva precautii de utilizare pentru a garanta securitatea. Consultati instructiunile furnizate de reprezentantul nostru in timpul instalarii.
Pastrati intotdeauna concentratorul de oxigen in pozitie verticala.
Nu fumati in timpul utilizarii concentratorului, a tratamentului de oxigenoterapie.
Nu lubrifiati si nu aplicati grasime pe concentratorul de oxigen.
Nu așezati concentratorul in apropierea unei surse de caldura.
Nu purtati concentratorul portabil pe dedesubtul hainelor (paltoane, geci). Evitati fibre de imbracaminte sintetica.

Reguli de intretinere a bolului umidificator

Curatati bolul umidificator o data pe saptamana (apa cu sapun și clatire).
Schimbati apa în mod regulat (la fiecare 7 zile) din bolul umidificator (rezervorul de plastic). Apa folosita poate fi apa demineralizata, necalcaroasa.
Se evita astfel uscarea nasului si a gurii si eventualele complicatii care pot aparea din aceasta cauza: sangerarile nazale.

Atentionari speciale

Adresati-va medicului dumneavoastra daca:

 • apare agravarea dificultatilor de respiratie
 • cresterea frecventei respiratiei in timp ce stati jos
 • aveti congestie bronsica (tuse accentuata productiva)
 • observati aparitia cianozelor (culoare albastra a buzelor)
 • aveti febra sau edem (umflarea) picioarelor