Oxigenoterapia la domiciliu

Oxigenoterapia la domiciliu

Oxigenoterapia la domiciliu poate fi prescrisă atunci când aveți o afecțiune care determină ca nivelul de oxigen din sânge să fie prea mic. Scăderea oxigenului din sânge vă poate face să simțiți că aveți senzație de sufocare, că sunteți obosiți sau confuzi și vă poate deteriora starea generală de sănătate.

A respira este vital.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 „𝐎𝐗𝐈𝐆𝐄𝐍𝐎𝐓𝐄𝐑𝐀𝐏𝐈𝐄 𝐀𝐂𝐀𝐒𝐀̆” 𝐕𝐢𝐭𝐚𝐥𝐀𝐢𝐫𝐞 promovează faptul că informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre.

Terapia cu oxigen poate fi administrată pentru o perioadă scurtă sau lungă de timp în spital, într-un alt centru medical, într-un centru ce asistență socială sau acasă, la domiciliu.

Dispozitivul medical cel mai utilizat în România pentru oxigenoterapie la domiciliu este concentratorul de oxigen.

Avantajul major al acestor concentratoare de oxigen este că nu necesită reumplere. De aceea atunci când faceți oxigenoterapie la domiciliu cu ajutorul concentratoarelor de oxigen, acestea nu vor rămâne fără oxigen.

🔵 Care sunt pașii pentru utilizarea oxigenoterapiei la domiciliu?
Interacțiunea cu medicul

Medicul dumneavoastră vă va scrie o rețetă pentru a începe terapia cu oxigen la domiciliu.

Vă va spune cum să îl utilizați și cât de des ar trebui să-l utilizați. Aceasta recomandare medicală va include debitul sau cantitatea de oxigen de care veți avea nevoie pe minut. Este esențial să urmați toate instrucțiunile specifice ale medicului dumneavoastră.

Unele persoane au nevoie de oxigen numai în timpul anumitor activități, cum ar fi exercițiile fizice sau somnul. Alți oameni au nevoie de oxigen în mod constant.

Când discutați despre oxigenoterapie cu medicul dumneavoastră, informați-l cu privire la orice alte medicamente pe bază de rețetă le luați în mod obișnuit pentru anumite afecțiuni.

Interacțiunea cu reprezentantul furnizorului de concentratoare de oxigen la domiciliu

Sunt câteva elemente esențiale pe care trebuie să le urmăriți atunci când vă alegeți furnizorul de concentrator de oxigen la domiciliu:

 1. Să vină acasă la Dvs să vă aducă aparatul/concentratorul de oxigen.
 2. Să vă instaleze și să vă seteze concentratorul de oxigen pe baza prescripției medicale.
 3. Să vă ofere informații și materiale suplimentare din care să vă documentați despre această terapie atât Dvs cât și cei din familia Dvs.
 4. Să vă spună care sunt instrucțiunile de curățare ale accesoriilor pentru oxigenoterapie și la ce perioadă de timp va fi necesar să le schimbați.
 5. Să vă explice clar care sunt modalitățile prin care puteți închiria / cumpăra un concentrator de oxigen ca să puteți alege o variantă în cunoștință de cauză.
 6. Asigurați-vă că furnizorul de la care închiriați are un departament de service și mentenanță care să vă poată ajuta dacă veți avea nevoie.
 7. Să vă achiziționați și Kit-ul de accesorii individual suplimentar necesar oxigenoterapiei: bol umidificator, canula nazală, furtun de perimetru și conectorul pentru furtunul de perimetru.
 8. Întrebați la prima vizită reprezentantul care sunt datele de contact – telefon, site, etc
 9. Notați-vă care este modalitatea prin care veți putea achiziționa pe viitor accesoriile pentru oxigenoterapie – cele pe care este necesar să le înlocuiți frecvent (bol umidificator și canulă nazală). Producătorii recomandă schimbarea acestora la fiecare 30 de zile pentru igienă și siguranță a terapiei.
Prin serviciile VitalAire România, vă oferim toate aceste elemente de bază necesare în oxigenoterapia la domiciliu.

Întotdeauna merită să ne amintim că, dacă există terapii care ne pot îmbunătăți viața de zi cu zi, este bine să știm de ele și să le facem în condiții de confort și siguranță. Și să fim mereu ținuți la curent cu tot ceea ce este nou, util și necesar în domeniu.

​Ca experti in terapia cu oxigen, oferim gamă completă de dispozitive medicale și accesoriile necesare terapiei. Astfel încât soluțiile noastre sunt simplu si usor de folosit. Veti sesiza beneficiile oxigenoterapiei atunci cand veti respira mai usor si vă veti imbunatati viata de zi cu zi.

🔵 Sfaturi de siguranță pentru oxigenoterapia la domiciliu
 • Nu fumați și nu aveți flăcări deschise în camera în care o persoană folosește oxigen.
 • Fumatul în timpul terapiei cu oxigen este periculos și poate cauza arsuri faciale sau deces.
 • Ţineţi concentratorul de oxigen în poziție verticală și departe (la cel puțin 1,5 metri) de obiectele ce sunt calde sau produc scântei sau de surse de flacără vie.
 • Când gătiți, țineți concentratorul de oxigen departe de aragaz, cuptor și orice grăsime.
 • Pentru a evita împiedicarea de concentratorul de oxigen sau de firul de alimentare al acestuia, fiți atenți unde îl poziționați în cameră.
 • O folosire inadecvată a cordonului de alimentare şi a prizelor poate provoca un incendiu sau alte pericole de natură electrică.
 • Nu folosiţi aparatul dacă cordonul de alimentare este stricat. Verificați dacă aveți bine fixat cordonul de alimentare al concentratorului.
 • Poziționați concentratorul oxigen numai într-o zonă în care aerul se mișcă liber în jurul acestuia – la distanță de perdele, draperii, fețe de masă, cuvertură de pat, etc. Nu-l poziționați niciodată într-un dulap din cameră.
 • Aparatul de oxigen trebuie să fie transportat în poziție verticală, nu culcat pe orizontală.
 • Nu transportați niciodată concentratorul de oxigen cu apă în bolul umidificator.
 • Este benefic pentru Dvs să aveți întotdeauna un pulsoximetru atunci când călătoriți. Pentru monitorizarea oxigenului din sânge. Să știți când scade oxigenul din organismul Dvs.
🔵 Cum se poate închiria un concentrator de oxigen pentru oxigenoterapie la domiciliu?

Există 2 modalități de închiriere și este bine să știți de amândouă pentru ca să alegeți in cunostință de cauză cea mai potrivită variantă pentru Dvs și familie:

1. Inchiriați GRATUIT prin decontare de la C.A.S. – Va consiliem cum sa obtineti Decizia de decontare pentru “APARAT PENTRU ADMINISTRARE CONTINUA CU OXIGEN” de la Casa de Asigurari de Sanatate de care apartineți.
2. Inchiriați în regim privat – cu plata lunară la PayPoint / PayZone – cu codul de bare de pe factura sau plata prin transfer bancar in contul: RO06 BRDE 445S V029 2943 4450 – BRD AVIATIEI

🔵 Care sunt medicii care pot prescrie decontarea concentratoarelor de oxigen pentru oxigenoterapie la domiciliu prin Casa de Asigurări de Sănătate? (sursa)

Medicii curanţi care fac recomandarea – Anexa 39D pentru decontarea oxigenoterapiei la domiciliu:

 1. pacienţi cu insuficienţă respiratorie cronică, cu hipoxie severă/gravă în repaos pentru BPOC: medici de specialitate pneumologie care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.
 2. pacienți cu alte afecţiuni cu insuficienţă respiratorie cronică obstructivă sau restrictivă: medici de specialitate pneumologie, pneumologie pediatrică, cardiologie, oncologie şi pediatrie, care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.
 3. pacienți cu sindromul de apnee în somn obstructiv, sindromul de obezitate – hipoventilație, sindromul de apnee în somn central și mixt: medici de specialitate pneumologie şi alte specialităţi cu atestat în Managementul general, clinic și terapeutic al tulburărilor respiratorii din timpul somnului – Somnologie, în Managementul general, clinic și terapeutic al tulburărilor respiratorii din timpul somnului – Somnologie poligrafie, polisomnografie și titrare CPAP/BiPAP, care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.
 4. pacienţi cu insuficienţă respiratorie medie sau severă a infecţiei SARS-CoV-2 la externarea din spital sau care au trecut printr-un sistem de triaj specific infecţiei SARS-CoV-2 sau pacienţi cu boli infecto-contagioase cu risc pandemic care dezvoltă insuficienţă respiratorie: medici de specialitate pneumologie, pneumologie pediatrică, boli infecţioase, medicină internă care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale.
Intotdeauna merită să ne amintim că, dacă există terapii care ne pot îmbunătăți viața de zi cu zi, este bine să știm de ele și să le facem în condiții de confort și siguranță.
Pentru că sănătatea noastră este tot ce contează.

Și pentru că sănătatea are un cost.
Credem că trebuie să schimbăm modul în care ne pasă.
Iar schimbarea începe cu noi înșine.

Pentru ca să ne fie bine. Și să ne bucurăm de viață.