Sindromul de apnee obstructivă în somn și consecințele lui – manifestările nocturne

Sindromul de apnee obstructivă în somn și consecințele lui – manifestările nocturne

Sindromul de apnee obstructivă în somn și consecințele lui. Partea a II-a – Manifestările nocturne.

Programul „SĂNĂTATEA SOMNULUI” VitalAire promovează educarea și conștientizarea sănătății somnului și se bazează pe faptul că fiecare dintre noi este unic și are necesități și dorințe specifice.

Informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre. Să aflăm din timp tot ceea ce este necesar pentru a acționa în cunoștință de cauză.

Și pentru că am văzut ce consecințe pot fi pe timpul zilei pentru persoanele care suferă de apnee în somn. Haideți să fim atenți la semnele acestui sindrom pe parcursul nopții.

Ca să știm ce să observăm și să învățăm să avem grijă de noi și de cei din jur, mergând la medic.

Pauzele respiratorii

Sunt atestate de anturaj sunt foarte sugestive pentru apneea in somn.

Pauzele durează zeci de secunde, sunt însoţite de mişcări toracice şi abdominale care par să încerce forţarea intrării aerului, iar reluarea respiraţiei se face cu un sforăit exploziv.

Transpiraţiile nocturne

Semnifică activarea sistemelor de alarmă şi apărare împotriva asfixiei.

Somnul agitat are aceeaşi semnificaţie, persoanele care suferă de apnee în somn își schimbă frecvent poziţia de somn, pentru a putea respira mai bine.

Unii pacienţi declară că în ultimul timp şi-au schimbat în mod spontan poziţia în somn şi dorm cu faţa în jos. Probabil în încercarea instinctivă de a ameliora tulburările respiratorii dependente de poziţie.

Nicturia

Reprezintă urinările frecvente în cursul nopţii, ce se datorează eliberării de către pereţii inimii a unui hormon diuretic natural numit „peptid natriuretic atrial”. Acest hormon semnalizează către rinichi dificultăţile nocturne ale inimii, care e supusă unui travaliu epuizant.

Nicturia întrerupe şi ea somnul şi contribuie la oboseala din timpul zilei.

Mulţi pacienţi pun pe seama problemelor prostatice aceste „plimbări nocturne” la toaletă, dar din prima noapte de tratament corect pentru apneea în somn, acest fenomen se ameliorează radical.

Regurgitaţiile acide şi arsurile (pirosis)

Se explică prin refluxul conţinutului acid din stomac în esofag (reflux gastro-esofagian) în cursul nopţii datorită presiunii negative din torace.

În timpul apneei obstructive, mişcările inspiratorii ale toracelul continuă, cu forţă din ce în ce mai mare, la fiecare încercare de inspir, să învingă obstrucţia de la nivel faringian.

Acest efort respirator deosebeşte apneea obstructivă de apneea centrală, în care centrii respiratori din creier „uită” să dea semnalul pentru respiraţie.

Ca urmare a încercării de a inspira împotriva obstacolului faringian, presiunea negativă (forţa de succţiune) din interiorul cuştii toracice aspiră conţinut gastric acid (ca o seringă) în esofag, ceea ce explică regurgitaţiile şi pirosisul.

Uscăciunea mucoaselor

Apare datorită respiraţiei pe gură.

Respiraţia bucală apare în mod reflex ca răspuns la asfixie.

Sub tratament corect pentru apnee, dacă nasul este permeabil, gura se închide de cele mai multe ori automat.

Trezirea repetată cu senzaţie de asfixie, este relatată de unii bolnavi care suferă de apnee în somn, dar nu este un simptom specific, fiind întâlnit într-o gamă largă de afecţiuni cardiace, pulmonare sau psihiatrice.

Statistici SAHOS

Dacă vă întrebați cât de frecvent este SAHOS (sindromul de apnee-hipopnee obstructivă în somn), aflați că este cea mai frecventă boală legată de somn.

SAHOS reprezintă o adevărată problemă de sănătate publică, iar probabilitatea unui subiect de a avea apnee obstructivă în somn depinde de prevalenţa bolii în populaţia studiată.

Prevalenţa SAHOS la copii este de 1-3 %.

Prevalența la adulţii de vârstă medie este de 2% la femei şi de 4% la bărbaţi.

În consecință, vă recomandăm să fiți atenți la somnul partenerului sau partenerei Dvs.

Dacă depistați din timp anumite semne care vă pun pe gânduri, nu ezitați să mergeți la un medic pneumolog cu Competență în Somnologie.

În cazul în care nu știți în zona Dvs. un asemenea medic pneumolog cu Competență în Somnologie, sunați la Call Center VitalAire România 0757.20.20.40.

Noi vă vom îndruma către cel mai apropiat medic din zona Dvs.

Miniarticole publicate prin bunăvoința Dnei Cpt. Dr. Sânziana Lovin. Șef secție Medicină Internă la SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ MILITAR „DR. I. CZIHAC din Iași. Doctor în științe medicale, medic primar în medicină internă și medic specialist în pneumologie. Atestat în Competență Medicina Somnului – din cartea. „DIALOGURI DESPRE SOMN ŞI APNEEA ÎN SOMN PENTRU AMATORI INFORMAŢI” – Editura: Tehnopress. 

Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă