Ce înseamnă oxigenoterapie?

Ce înseamnă oxigenoterapie?

Dacă dvs sau cineva drag suferiți de o boală respiratorie cronică, ați putea fi curios despre ce înseamnă oxigenoterapia la domiciliu.
Indiferent dacă utilizați deja oxigen suplimentar sau credeți că ați putea avea nevoie de el, este util să aflați mai multe despre oxigenoterapie și despre beneficiile pe care le-ar putea avea pentru calitatea vieții dvs.
Oxigenoterapia vă ajută să respirați mai bine, dar face mult mai mult decât atât. Chiar dacă este doar un gaz, oxigenul este de fapt un tratament care vă influențează atât sistemul cardiovascular, cât și plămânii.

Cum funcționează de fapt oxigenoterapia?

Înainte de a vedea beneficiile terapiei cu oxigen, haideți să aruncăm o privire rapidă asupra modului în care funcționează exact terapia cu oxigen. Vom explica cum influențează corpul în general, precum și cum ajută persoanele cu afecțiuni respiratorii specifice.
Scopul principal al oxigenoterapiei este de a vă îmbunătăți capacitatea de a respira. Este o modalitate eficientă de a obține mai mult oxigen care să ajungă în corpul dvs atunci când plămânii au probleme să absoarbă suficient de la sine.

Inițierea în oxigenoterapie

În sensul cel mai elementar, terapia cu oxigen funcționează prin luarea oxigenului dintr-o sursă (cum ar fi un concentrator de oxigen) și să-l livreze printr-un tub de plastic la nas – canula nazală.
Canula nazală este un dispozitiv accesoriu de livrare a oxigenului, cu două tuburi scurte care se sprijină chiar în interiorul nărilor.
Dacă respirați pe gură, totuși, administrarea oxigenului printr-o canulă nazală poate fi puțin mai puțin eficientă. Discutați cu medicul dvs și cu furnizorul de dispozitive medicale despre alte modalități de livrare a oxigenului – spre exemplu, masca de oxigen. Un furtun de perimetru poate să vă asigure o lungime suplimentară a furtunului între sursa de oxigen – concentratorul de oxigen si canula nazală sau masca de oxigen.

Aerul pe care îl respirăm în mod normal conține aproximativ 21% oxigen.

Pentru majoritatea persoanelor cu plămâni sănătoși, 21% oxigen este suficient, dar dacă aveți boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Sau o afecțiune în care funcția pulmonară este afectată, cantitatea de oxigen obținută prin respirație normală nu este suficientă. În acest caz, veți avea nevoie de cantități suplimentare de oxigen pentru a menține funcția normală a corpului.
Plămânii dvs transferă apoi acest oxigen în sânge, unde este pompat în tot corpul dvs, astfel încât diferitele celule și organe să-l poată folosi.

Prin utilizarea oxigenului suplimentar, vă asigurați astfel că există suficient oxigen disponibil pentru a satisface nevoile corpului dvs.
Terapia cu oxigen este de obicei necesară doar atunci când nu există suficient țesut sănătos în plămâni pentru a absorbi cantitatea de oxigen de care corpul dvs are nevoie.
Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când un număr mare de alveole pulmonare nu mai pot funcționa. Cauzele pot fi diferite, de la leziuni pulmonare permanente – BPOC, sau efecte ale unei boli temporare, cum ar fi Covid19. Când se întâmplă acest lucru, furnizarea de oxigen suplimentar permite țesutului pulmonar funcțional care a rămas să absoarbă mai mult oxigen decât ar fi din aerul ambiant.
Acest lucru vă permite să respirați mai eficient și să introduceți mai multe molecule de oxigen în sânge. Acesta este scopul final al terapiei suplimentare cu oxigen: să vă mențineți saturația de oxigen din sânge la un nivel sănătos atunci când plămânii nu o pot face singuri.

Cum ajută oxigenoterapia?

În multe cazuri, terapia cu oxigen ajută la ușurarea activităților zilnice, la creșterea rezistenței și la facilitarea respirației. În unele cazuri, terapia cu oxigen poate crește speranța de viață.
Terapia suplimentară cu oxigen poate fi o salvare pentru cineva care se confruntă cu o afecțiune în care funcția pulmonară este afectată, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Terapia cu oxigen este o modalitate extrem de eficientă de a crește cantitatea de oxigen din organism până la niveluri sănătoase, normale.

Ce beneficii are oxigenoterapia?
Supraviețuire crescută

De departe, cel mai important beneficiu al terapiei cu oxigen pe termen lung este că vă poate prelungi viața. Mai ales dacă aveți BPOC cu hipoxemie severă în repaus (nivel scăzut de oxigen în sânge) și/sau utilizați oxigen în mod continuu, mai degrabă, decât doar noaptea sau sporadic.

Reducerea simptomelor BPOC

Oxigenul suplimentar poate ajuta la ameliorarea dispneei sau a dificultății de respirație și a altor simptome legate de BPOC și alte afecțiuni pulmonare cronice, inclusiv oboseală, amețeli și depresie.

Toleranță crescută la efort

Mulți pacienți cu dificultăți de respirație au o toleranță slabă la efort, ceea ce le limitează dramatic capacitatea de a exercita diverse activități.
Studiile sugerează că utilizarea oxigenului în timpul exercițiului îmbunătățește rezistența la exercițiu, crește performanța la exercițiu și, în cele din urmă, scade senzația de dispnee.

Calitatea vieții îmbunătățită

Nu numai că un aport adecvat de oxigen vă îmbunătățește somnul și starea de spirit, dar vă crește și vigilența mentală și rezistența, permițându-vă să faceți mai multe în timpul zilei.
Utilizarea unui concentrator portabil de oxigen vă poate ajuta să vă simțiți mai liber să vă implicați în activități care vă plac, cum ar fi mersul la un film sau ieșitul cu nepoții în parc.
Menținerea independenței și a libertății de a fi social poate aduce beneficii sentimentului general de bine.

Dacă aveți nevoie de oxigenoterapie, este puțin probabil să vă observați singur deficiența.
Mergeți la medic pentru analize și testări suplimentare.

Terapia suplimentară cu oxigen este în general prescrisă persoanelor a căror presiune parțială a oxigenului (PaO2), măsurată prin gazele din sângele arterial (ABG) este mai mică sau egală cu 55 mgHg și un nivel documentat de saturație în oxigen de 88% sau mai puțin. Medicul este singurul în măsură să decidă dacă aveți sau nu nevoie de oxigenoterapie.

Considerații de siguranță în oxigenoterapia la domiciliu

Deși oxigenul este un gaz sigur, neinflamabil, susține arderea – cu alte cuvinte, unele materiale pot lua cu ușurință foc și pot arde în prezența oxigenului. Din acest motiv, la fel ca în cazul oricărui tratament medical, este important să urmați anumite precauții în timpul utilizării acestuia.
Dacă dumneavoastră sau unei persoane dragi vi se prescrie terapie suplimentară cu oxigen, fiți în siguranță prin:

  • Depozitarea corectă a concentratorului de oxigen: concentratoarele de oxigen trebuie ținute în poziție verticală și într-un loc în care să nu cadă sau să se rostogolească.
  • Păstrați concentratorul de oxigen departe de orice tip de sursă de căldură, aragaz sau lumânări aprinse.
  • Nu fumați în apropierea concentratorului de oxigen.
  • Fiți prudenți în jurul flăcărilor deschise, cum ar fi chibriturile și lumânările, precum și încălzitoarele pe gaz și sobele. Dacă utilizați oxigen suplimentar, ar trebui să fiți la cel puțin cinci metri distanță de toate sursele de căldură.
  • Opriți concentratorul cu oxigen atunci când nu îl utilizați.
  • Scoateți apa din bolul umidificator atunci când transportați un concentrator de oxigen.
  • Transportul concentratorului staționar de oxigen se face doar în poziție verticală.
Intotdeauna merită să ne amintim că, dacă există terapii care ne pot îmbunătăți viața de zi cu zi, este bine să știm de ele și să le facem în condiții de confort și siguranță.

A respira este vital.
Articolul face parte din campania „Oxigenoterapie acasă”, prin care VitalAire și medicii specialiști promovează faptul că informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre.

Informațiile din prezentul articol „Ce înseamnă oxigenoterapie?” sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Pentru clienții VitalAire România există o nouă soluție pentru plata facturilor la terminalele ROBO/MBA prezente în toate sucursale și agențiile BRD din România.

Pentru o mai bună localizare a acestora, se poate accesa linkul https://www.brd.ro/brdepo în funcție de necesitatea fiecăruia.

La terminalele MBA este posibilă plata facturilor ce necesită depunerea unor sume mai mari de numerar și ca toate aceste terminale (ROBO/MBA) NU eliberează rest.

Procesul de plată este identic cu cel de la Un-Doi/PayPoint și se face prin scanarea codului de bare de pe factura VitalAire.

Utilizarea acestei metode de plată nu implică vreun comision suplimentar din partea clientului și nu este condiționată de accesul la ghișeul băncii.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă