Complianța la terapia apneei în somn și alegerea măștii CPAP

Complianța la terapia apneei în somn și alegerea măștii CPAP

Programul „SĂNĂTATEA SOMNULUI” VitalAire promovează educarea și conștientizarea sănătății somnului și se bazează pe faptul că fiecare dintre noi este unic și are necesități și dorințe specifice.

Vorbeam într-unul din articolele trecute de faptul că mulți din cei care fac tratament pentru sindromul de apnee în somn renunță la terapia CPAP din 2 motive:

 1. Neutilizarea sau lipsa umidificatorului
 2. Masca CPAP nepotrivită
Astăzi vom vorbi despre masca CPAP și importanța ei esențială în complianța terapiei sindromului de apnee în somn:
 • Alegerea măștii potrivite CPAP din perspectiva medicilor
 • De ce ținem cont când alegem o mască CPAP
 • Alegerea efectivă a măștii CPAP
Și pentru că sunt printre noi persoane care citesc prima dată despre SASO, pe scurt, ca și noțiuni introductive:

SASO înseamnă sindromul de apnee obstructivă în somn. Cauzele pot fi diverse, însă practic în timpul somnului relaxarea musculaturii gâtului determină o obstrucție care duce la întreruperea procesului respirator normal.
Diagnosticul de SASO se pune de către un medic cu Competență în Somnologie cu ajutorul unui poligraf sau polisomnograf.
AHI înseamnă indicele de apnee și hipopnee care normal trebuie să fie mai mic de 5.
Medicul specialist este singurul care vă poate pune un diagnostic de certitudine SASO și tot el este cel care vă recomandă tipul de tratament pe care să-l urmați.
Kitul pentru terapia CPAP pentru sindromul de apnee în somn are 3 elemente principale:

 1. Dispozitivul CPAP/APAP/BiPAP
 2. Furtunul / tubul care face legătura dintre dispozitiv și masca CPAP
 3. Masca CPAP (interfața)
 4. Opțional, mai poate fi al 4-lea element – umidificatorul.
<< CE MASCĂ DE CPAP ALEGEM?
Masca potrivită CPAP din perspectiva medicilor
🔵 Un element important în acceptarea tratamentului îl reprezintă comoditatea interfeţei, realizabilă prin artificii tehnice şi competenţă din partea personalului medical.
 1. Presiunea este aplicată la nivelul căilor respiratorii superioare prin intermediul unei măşti nazale (care cuprinde nasul în mod etanş – cel mai des), narinare (pernuţe care intră în nări – rar) sau faciale / oro-nazale (care cuprind nasul şi gura).
 2. Se alege cea mai mică mască CPAP ce poate cuprinde corect nasul.
  În general măştile sunt pe 3 mărimi: S („small”- mică), M (medie) şi L („large” – mare).
  Cu cât masca CPAP este mai mare, se dezechilibrează de pe faţă în somn şi apar pierderi de aer pe lângă masca CPAP, numite „leak”-uri.
  Pe lângă faptul că irită ochii, aceste leak-uri fac ca aparatul să pompeze aer mai mult, ceea ce creşte disconfortul.
🔵 Tipuri de măști CPAP din perspectiva medicală
 1. Măştile narinare par elegante şi uşoare, dar fluxul de aer este îngust şi aerul nu are spaţiu tampon de încălzire şi umidificare. Ii deranjează pe cei cu sensibilitate respiratorie.
 2. Măştile faciale / oro-nazale sunt destinate celor care au obstrucţie nazală importantă şi sunt obligaţi să respire pe gură sau celor la care respiraţia bucală a devenit o obişnuinţă care nu poate dispare prin tratamentul corect al apneei pe masca nazală.
 3. De asemenea în ventilaţia cu BiPAP care necesită presiuni inspiratorii foarte mari, masca facială face aceste presiuni mai uşor tolerabile prin distribuţia lor pe o suprafaţă mai mare.
 4. Dacă plămânii pacientului nu funcţionează corect şi nu permit trecerea oxigenului din aerul ambiant în sânge (bolnavul are insuficienţă respiratorie), în masca de CPAP sau BiPAP se poate introduce printr-un mic orificiu cu ajutorul unui racord separat oxigen de la o sursă (butelie sau concentrator) pentru a îmbogăţi în oxigen aerul pe care-l respiră pacientul.
🔵 Elementele de detaliu ale unei măști CPAP sunt întotdeauna importante

Există şi dispozitive de susţinere a bărbiei pentru a menţine gura închisă – „chin strap”.
Marea majoritate a măştilor CPAP sunt dotate cu un punct de sprijin frontal, care preia o parte din presiune şi o dirijează spre frunte, pentru a micşora forţa care apasă pe rădăcina nasului.

Masca CPAP se fixează pe cap cu benzi elastice care formează un „ham”, pentru că presiunea care intră în masca CPAP o împinge de pe faţă.
Masca CPAP prezintă o bordură moale din silicon pentru etanşeizare, bordură care poate avea formă de „jupă” care se umflă cu aer sau care poate fi umplută cu un gel pentru un confort mai bun.
Benzile elastice ale hamului se strâng până când aerul nu mai iese pe lângă masca CPAP spre ochi.>> sursa 1

🔵 De ce masca CPAP trebuie să fie aleasă individual pentru fiecare persoană.

Fiecare persoană are alt nivel de presiune care opreşte sforăitul şi apneea.

Și altă conformație a feței.

Și nivel de toleranță și sensibilitate diferit.

Cu cine ne sfătuim când alegem o mască CPAP

Pentru ca tratamentul să aibă efectul maxim, este foarte important să alegeți de la bun început o mască potrivită CPAP.

Această mască CPAP aleasă vă ajută să vă tratați în mod eficient, oferindu-vă în același timp siguranța, confortul maxim și simplitatea de care aveți nevoie pentru a vă ușura terapia CPAP pentru apneea în somn.
Alegerea măștii potrivite CPAP o puteți face împreună cu doctorul Dvs și cu reprezentantul VitalAire.
VitalAire România are o gamă completă de măști CPAP de la producatori de renume: Philips, ResMed, Löwenstein.
Măștile CPAP pe care vi le oferim au fost concepute pentru a satisface necesitățile tuturor pacienților și țin cont de preferințele de somn, oferindu-vă confortul și siguranța unui tratament eficace.

De ce ținem cont când alegem o mască CPAP

La început, pentru a alege împreună masca CPAP potrivită, reprezentantul nostru vă poate pune câteva întrebări:

 • Cum vă place să dormiți? (poziția preferată în timpul somnului- pe o parte, pe spate, pe burtă)
 • Respirați pe nas sau pe gură?
 • Purtați ochelari de citit înainte de a dormi?
 • Aveți polipi sau alergii care vă blochează respirația?
 • Știți dacă suferiți de claustrofobie?
 • Aveți barbă sau mustață?
 • Aveți nevoie de o mască creată pentru pielea sensibilă sau pentru a preveni semnele roșii pe podul nazal?
Alegerea efectivă a măștii CPAP

Urmează pasul în care veți selecta împreună masca CPAP optimă în funcție de anumite elemente specifice:

 • Dacă respirați pe nas și doriți să aveți libertatea de a dormi în orice poziție, atunci vi s-ar potrivi o mască nazală.
 • Dacă respirați pe nas și doriți confort și contact minim cu fața, încercați să probați o mască cu contact minim.
 • Dacă respirați și pe gură, vi s-ar putea potrivi o mască de față oro-nazală sau facială / full-face.
 • Dacă respirați pe gură și doriti un câmp vizual deschis, ați putea încerca o mască de față completă cu aplicare sub nas.
 • Dacă masca va fi folosită de un copil sau un bebeluș, ar fi recomandată o mască pediatrică.
Cele mai multe interfețe de mască vin într-un spectru de dimensiuni, iar acestea sunt în funcție de producător. Există șabloane de dimensionare specifice fiecărui producător.

Măștile CPAP sunt pe tipuri: nazală, full-face / oro-nazală, pillow.

Fiecare tip de mască vine pe dimensiuni diferite, de aceea este important aveți o mască care să vă fie potrivită pentru a permite o trecere adecvată a aerului și pentru a avea confortul dorit în timpul terapiei CPAP pentru apneea ]n somn.
Evitați măștile CPAP de dimensiuni prea mari. Pot fi predispuse la deplasarea pe față sau la pierderi de aer.
În cazul în care masca Dvs CPAP are o dimensiune greșită sau dacă aveți semne pe față de la masca utilizată, cereți ajutor imediat.
Este indicat sa discutați cu reprezentantul Dvs VitalAire pentru a rezolva lucrurile la timp și a gasi masca CPAP optimă pentru Dvs.

Sursa 1: Fragment din cartea „DIALOGURI DESPRE SOMN ŞI APNEEA ÎN SOMN PENTRU AMATORI INFORMAŢI”. Editura: Tehnopress, prin bunăvoința Dnei Cpt. Dr. Sânziana Lovin, Șef secție Medicină Internă la SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ MILITAR „DR. I. CZIHAC din Iași, Doctor în științe medicale, medic primar în medicină internă și medic specialist în pneumologie, Atestat în Competență Medicina Somnului.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă