A merge la medic pentru orice semne sau simptome care ne pun pe gânduri, este o datorie față de noi înșine: pentru a fi sănătoși, pentru a trăi mai bine în pielea noastră.
Știm sau nu știm care este motivul real al oboselii și somnolenței noastre?
Informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre. Să aflăm din timp tot ceea ce este necesar pentru ceea ce ne preocupă sau ne frământă. Ideea este ca atunci când avem informația necesară, să acționăm în cunoștință de cauză: să mergem la medic.
Scuzele sau mustrările de conștiință nu ne vor ajuta atunci când va fi prea târziu.
De ce este necesar să mergem la medic?
Pentru că vom cheltui mai puțin bani și timp atunci cand alegem să mergem la medic din timp.
Știți cum se spune când se strică un produs și mergem la garanție cu el: „Dacă e stricat, repară-l sau înlocuiește-l”. La organismul uman nu merge partea cu înlocuiește-l… Reparăm ce se mai poate.
Și dacă ne gândim rațional, o facem pentru noi înșine și pentru cei dragi nouă. Adevărul este că primul pas este cel mai greu, pentru că este nevoie să depășim prejudecăți, tabuuri mentale sau obișnuința tipic românească de a merge la medic doar atunci când boala pe care o avem este deja evidentă.
Probabil că, în contextul pur românesc, a merge la medic pentru sforăit și tulburări de somn pare de-a dreptul hilar.
De ce ar fi bine să mergem la medic pentru tulburările de somn?
Indiferent de motivul pentru care sforăim, suntem agitați în timpul somnului, sau ziua suntem obosiți și nu mai dăm randament la muncă sau la școală, cel mai bine este să ne punem semne de întrebare și să realizăm că ceva este în neregulă cu sănătatea noastră. O vizită la un medic de specialitate cu competență în somnologie poate clarifica situația.
Iată pe scurt, la ce trebuie sa fim atenți în timpul zilei sau al nopții.
Simptome Sindromului de Apnee în Somn (SAS) pe timpul nopții:
- sforăit puternic, zgomotos, senzaţie de sufocare în timpul nopţii, somn agitat
- apnee (întreruperea respirației în timpul somnului) constatată de cei din jur
- somn agitat, neodihnitor cu transpiraţii nocturne
- micțiuni frecvente în cursul nopții
- transpirații nocturne
- hipersalivație și reflux gastro-esofagian
Simptomele Sindromului de Apnee în Somn (SAS) pe timpul zilei:
- oboseală și somnolenţă excesivă pe timpul zilei,
- uscăciunea gurii,
- cefalee matinală – durere de cap dimineața,
- iritabilitate,schi mbări de dispoziţie.
- tulburari de memorie, atenție și concentrare
- senzația de somn la volan în timpul condusului
- anxietate sau depresie, disfuncție erectilă sau tulburări sexuale.
Dacă recunoașteți simptomele de mai sus la Dvs sau la cei din jur, atunci, nu mai amânați să mergeți la medic specialist în somnologie pentru mai multe investigații privind apnee în somn.
“Algoritmul de explorare al pacientului cu tulburări de somn include:
- evaluarea manifestărilor subiective,
- examenul fizic,
- obiectivarea orelor de somn prin actigrafie,
- teste de apreciere a performanţei / vigilenţei diurne
- monitorizarea unor parametri fiziologici în somn prin oximetrie simplă, poligrafie sau polisomnografie.
Medicii specialiști cu Atestat în Somnologie sunt cei care pot pune un diagnostic de certitudine pentru Sindromul de Apnee în Somn de tip Obstructiv (SASO) – medici din specialitățile de pneumologie, medicină internă, ORL, cardiologie, medicina muncii, neurologie, neurologie pediatrică, pediatrie.
După punerea diagnosticului de certitudine de sindrom de apnee în somn obstructiv, central sau mixt, medicul specialist vă va recomanda tipul de dispozitiv medical necesar pentru tratamentul dvs – aparat CPAP, AutoCPAP sau BiPAP.
Dacă alegetți să folosiți acest dispozitiv de la VitalAire, un reprezentant VitalAire din zona dvs vă va da toate detaliile legate de cum funcționează, cum să folosiți aparatul CPAP, ce tip de mască CPAP este cea mai potrivită pentru dvs.
Aderenta dvs la tratament este cel mai important factor de care depinde rezultatul tratamentului.
Folositi dispozitivul CPAP recomandat pe toata perioada somnului pentru a avea rezultatele asteptate. Nu uitati ca doar de dvs depinde daca aveti rezultate sau nu. Mergeti la controlul medical atunci cand va cheama medicul si spuneti-I toate temerile sau nelamuririle pe care le aveti.
Daca aveti intrebari legate de folosirea dispozitivului, contactati reprezentantul zonal VitalAire si acesta va da toate detaliile necesare.
Campania „SĂNĂTATEA SOMNULUI” VitalAire promovează educarea și conștientizarea sănătății somnului și se bazează pe faptul că fiecare dintre noi este unic și are necesități și dorințe specifice.
Sursa1: Miniarticole publicate prin bunăvoința Dnei Cpt. Dr. Sânziana Lovin, Șef secție Medicină Internă la SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ MILITAR “DR. I. CZIHAC din Iași, Doctor în științe medicale, medic primar în medicină internă și medic specialist în pneumologie, Atestat în Competență Medicina Somnului – din cartea „DIALOGURI DESPRE SOMN ŞI APNEEA ÎN SOMN PENTRU AMATORI INFORMAŢI” – Editura: Tehnopress.
Informațiile din prezentul articol „Diagnosticarea tulburarilor de somn” sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.